Alte probleme cu gazele: Algeria amenință Spania

Ministerul algerian al Energiei a ameninţat miercuri că va rupe contractul de furnizare de gaze Spaniei dacă aceasta din urmă îl va direcţiona „spre o destinaţie terţă”, într-un context de tensiuni diplomatice cu Madridul şi Marocul privind Sahara Occidentală, notează AFP, preluată de Agerpres.

Gigantul algerian în domeniul hidrocarburilor Sonatrach a furnizat în 2021 mai mult de 40% din gazul natural importat de Spania, din care cea mai mare parte ajunge prin gazoductul submarin Medgaz, cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an.

O altă parte a gazului algerian a ajuns până în octombrie în Spania prin Gazoductul Maghreb Europe (GME) care trecea prin Maroc. Dar Algerul l-a închis după întreruperea în august a relaţiilor sale diplomatice cu Rabatul, privând astfel Marocul de gazul algerian care tranzita prin teritoriul său.

Potrivit unui comunicat al Ministerului algerian al Energiei şi Minelor, ministrul Mohamed Arkab a fost informat, miercuri, „de către omologul său spaniol, Teresa Ribera, despre decizia Spaniei de a autoriza funcţionarea, în flux invers, a Gazoductului Maghreb Europe” şi că „această operaţiune va avea loc astăzi sau mâine”.

Comunicatul nu a precizat numele ţării care va beneficia de această funcţionare a conductei în „flux invers”, dar guvernul spaniol anunţase în februarie că va ajuta Rabatul „să garanteze securitatea sa energetică”, permiţându-i să transporte gaz prin GME după ce Algerul a încetat să-l alimenteze.

Orice dirijare a unor „cantităţi de gaze naturale algeriene livrate Spaniei, a căror destinaţie este alta decât cea prevăzută în contracte, va fi considerată o încălcare a angajamentelor contractuale şi, în consecinţă, ar putea duce la rupere contractului legând Sonatrach de clienţii săi spanioli”, a avertizat ministerul algerian.

Această atenţionare intervine într-un context de tensiuni între Alger şi Madrid legate de Sahara Occidentală. Fostă colonie spaniolă, această vastă zonă deşertică considerată un „teritoriu neautonom” de către ONU, a opus de zeci de ani Marocul – care controlează 80% din el – separatiştilor din Frontului Polisario.

Spania, foarte dependentă de Alger pentru aprovizionarea cu gaze, a operat la 18 martie o schimbare radicală de poziţie în acest dosar sensibil, aducându-şi public sprijinul pentru proiectul marocan de autonomie şi stârnind furia Algerului, principalul sprijin al Polisario.

Algerul şi-a rechemat la 19 martie ambasadorul în Spania, iar Sonatrach a menţionat o majorare a preţului gazelor livrate Spaniei, din cauza creşterilor înregistrate pe pieţe sub efectul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Sâmbătă, preşedintele algerian, Abdelmadjid Tebboune, a calificat „inacceptabilă moral şi istoric” schimbarea de poziţie a Madridului, dar a asigurat că Algeria „nu va renunţa niciodată la angajamentele sale de a furniza gaze Spaniei, indiferent de circumstanţe”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

6 Comentarii

  1. Inseamna destinatie terta si UE? Bidon ne-a bagat in balamuc! Daca Ukrania nu provoca razboiul, apoi , odata pornit, nu era inarmata pina in dinti sa-l continue, in loc sa faca pace cu rii si sa ccepte intelegerile de la Minsk, avem mari probl;eme cu gazele! tarile producatoare din Africa si Orientul Mijlociu, nu mai sunt la cheremul total al fostelor puteri coloniale!

  2. Politicianul de azi nu e diplomatul nobil de incredere a cărui cuvânt e lege,. E doar un șmecheraș mahalagiu cocoțat la vârf pentru că e ”de incredere”,..fiind șantajabil,.după stil american..

  3. Prostia ingroapa Algeria. Si cui sa vanda gazele, daca nu spaniolilor? Ma indoiesc sa gaseasca prea multi amatori in jur sa cumpere gaze.
    S-au invatat toti magraonii dupa Putin si imediat ce nu le convine ceva: Iti tai gazele.

  4. „Domne, stati sa vedeti ca defapt Algeria nu e un stat democratic, si e nevoie ca NATO sa ajute populatia oprimata sa schimbe regimul politic”… daca in trecut gluma era ca SUA trimite echipe de geologi inarmati sa gaseasca petrol in orice tzara vor, acuma NATO vrea si ea. Pana una alta, Africa de Nord a fost destabilizata de EU/NATO/SUA, Libia, Egipt, Siria, Liban… mai e loc pentru Maroc, Algeria, Tunisia

  5. Sanchez, presedintele Spaniei a tradat pe Saharauies, in violare grosiera a unor Tratate, stabilite de ONU. Prin aceste tratate saharauies erau protejati de golanul ala marocan, un pedofil si criminal. PSOE, partidul lui Sanchez este o gisca de oportunisti. Imi pare bine ca Argelia sa- i taie gazul la spanioli

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.