Ambasadorul Franței susține ”proiectul de țară” al lui Iohannis

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, François Saint-Paul, a declarat în cadrul ceremoniei de sărbătorire a Zilei Naţionale a Franţei a declarat că după Brexit, proiectul european trebuie apărat şi că, în acest context, ”a venit timpul de a defini un nou proiect pentru România”.

”În calitatea mea de ambasador al Franţei, dar şi ca simplu observator atent şi foarte ataşat de România, după doi ani, împărtăşesc pe deplin ideea, domnule preşedinte, pe care o propuneţi: ideea că a venit timpul, în timp ce proiectul european va merge mai departe, de a defini, de asemenea, un nou proiect pentru România”, a afirmat ambasadorul Saint-Paul, referindu-se la proiectul de ţară agreat de preşedintele Iohannis cu liderii partidelor politice.

”Domnule preşedinte, abordaţi cu toată măsura cuvenită României acest moment decisiv pentru Europa”, a mai adăugat el.

Ambasadorul francez a spus că un rol foarte important în definirea şi implementarea noului proiect de ţară al României trebuie să aibă şi societatea civilă de care ”depinde mai întâi dorinţa de a se implica într-un mod eficient în dezbateri, pentru a deveni o parte din realizarea proiectului naţional, care va fi apoi o piesă a proiectului european”.

”În România, chestiunea convergenţei de fond, economice şi sociale, este cheia spre viitor. De exemplu, pentru ca tinerii să-şi imagineze viitorul lor în ţara lor şi nu în străinătate. În România, ca şi în alte părţi, iată adevăratul sens al continuării luptei împotriva corupţiei: ce societate să oferim tinerilor?”, a subliniat el. Diplomatul francez a ţinut să îl asigure pe preşedintele Iohannis ”că la fel ca şi în trecut, Franţa va fi un partener deosebit de atent, aşa cum a fost, de-a lungul istoriei noastre comune”.

„Domnule președinte, (…) v-ați deplasat de două ori în Franța în cursul anului 2015. L-ați invitat pe președintele Hollande să vină în România. Prim-ministrul României, domnul Cioloș, s-a deplasat în Franța în cursul acestui an, de asemenea de două ori. Domnul Hollande a răspuns pozitiv și aș spune chiar foarte pozitiv la invitația dumneavoastră”.

Ambasadorul a menționat că Franța și România dezvoltă împreună proiecte economice pe termen lung. „De exemplu, uzina Airbus Helicopters din Brașov, urmând modelul reușitei realizate de Dacia-Renault. Camera de Comerț și Industrie Franceză din România multiplică proiectele, ideile, propunerile”, a arătat ambasadorul Francois Saint-Paul.

În iunie, premierul Dacian Cioloș anunța, după semnarea Foii de parcurs actualizate a Parteneriatului strategic româno-francez, că domeniul economic este unul prioritar, pe care cele două țări conlucrează, în acest context președintele Francois Hollande urmând să vină în septembrie la București însoțit de o delegație de oameni de afaceri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.