Ambasadorul Poloniei la Moscova a demisionat din cauza unui scandal de spionaj

Institutul memoriei naţionale afirmă că Tomasz Turowski a minţit în declaraţia de lustraţie, în care funcţionarii de rang înalt sunt obligaţi să spună dacă au avut contacte cu serviciile secrete conmuniste în perioada Războiului Rece.

Ambasadorul Poloniei la Moscova, Tomasz Turowski, şi-a prezentat demisia în urma unor acuzaţii potrivit cărora ar fi colaborat cu Kremlinul în perioada în care a fost agent secret în Vatican, Cuba şi Rusia, relatează Radio Polonia. Demisia ambasadorului a fost acceptată de ministrul de externe, Radoslaw Sikorski.

Revenit la Moscova, Turowski a fost ambadador în cursul dezastrului aviatic din Smolensk şi a fost prezent la aeroport în dimineaţa fatidică de 10 aprilie. Potrivit Nasz Dziennik, imediat dupoă accident el a transmis informaţii incorecte, potrivit cărora trei persoane ar fi supravieţuit şi ar fi fost duse la spital în stare critică. In accident a murit si directorul Institutului memoriei nationale.

În acest moment, ambasada Poloniei la Moscova lucreză pentru organizarea unei vizite a preşedintelui Bronislaw Komorowski în Rusia, însă totul depinde de modul în care partea rusa va primi raportul polonez privind cauzele prăbuşirii avionului prezidenţial la Smolensk, scrie Ria Novosti. Polonia a criticat dur raportul rus, înmânat la finalul anului 2010.

Institutul memoriei naţionale afirmă că Turowski a minţit în declaraţia de lustraţie, în care funcţionarii de rang înalt sunt obligaţi să spună dacă au avut contacte cu serviciile secrete conmuniste în perioada Războiului Rece.

Au apărut acuzaţii potrivit cărora Turowski a fost agent secret şi s-a infiltrat la Vatican în anii ’70 şi ’80 prin Ordinul iezuit din Roma. El a părăsit apoi Ordinul şi s-a căsătorit.

În 1993, el s-a alăturat Ministerului de Externe, servind în Moscova şi Cuba şi a fost calificat de un cotidian polonez drept „una dintre cele mai misterioasre figuri ale diplomaţiei”. Ziarul ultraconservator Nasz Dziennik susţine că Turowski a colaborat cu agentul rus Grigori Jakimiszyn – cu nume de cod Agent Olina – în acea perioadă.

În Bulgaria, Comisia Dosarelor, instituţia omoloagă CNSAS-ului din România, a descoperit că aproape 190 din cei de 462 de diplomaţi aflaţi acum în funcţie au colaborat cu poliţia politică a fostului regim comunist sau au fost agenţi ai acesteia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.