Amendă uriașă pentru trei producători de lactate

Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Albalact, Covalact şi Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, cu amenzi în valoare de 14.335.002,70 lei (aproximativ 2,9 milioane euro) pentru că au refuzat să ofere acces la unele informaţii în timpul inspecţiilor inopinate derulate în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe piaţa producţiei şi comercializării de unt.

„Când am lansat investigaţia pe unt, am mers la procesatorii de lapte, printre care şi Lactalis, dar Lactalisul e mare, are Albalact, Covalact şi Dorna Lactate. Ei ne-au dat acces la acte, dar documentele au şi un administrator francez, care e angajatul firmei-mamă din Franţa şi n-au vrut să ne dea acces la documentele lui, că aşa le-a spus mama din Franţa, că ne trebuie mandat în Franţa şi noi am constatat că asta e o nesupunere la inspecţie. Ca atare, am dat o amendă Lactalisului şi i-am spus că-i mai dăm şi 30.000 de euro pe zi până primim acces la documente. Între timp, se pare că ne dau ceva acces. Deci, vom opri suma asta să curgă, de 30.000 euro pe zi, dar pe total este o amendă de aproape 3 milioane de euro pentru că n-am avut acces deplin la informaţii. Lucrurile astea sunt importante pentru noi, pentru că, dacă încep firmele să ne spună: ‘Nu, la aia nu pot să-ţi dau, asta nu pot să îţi dau, la asta vezi că e serverul în Franţa, la ăla e serverul nu ştiu unde… deci e important pentru noi să fie clar că trebuie să primim acces la tot ce există în firmă şi la ceea ce firma poate să aibă acces. Deci, nu mă interesează că serverul tău e în Bahamas, da? Dacă am mandat judecătoresc pe sediul tău din Bucureşti, intru legal în acela. Deci, chiar dacă e în cloud nu ştiu unde un document, dacă tu poţi să-l accesezi în sediul tău din Bucureşti, trebuie să mi-l dai. Este important să nu acceptăm chestia asta ‘Nu, vezi că e în altă ţară, altă jurisdicţie, trebuie să ceri permisiune’. Nu! De asta am fost stricţi cu francezii. Le-am dat şi amendă şi le-am dat şi amenda asta cominatoriu, deci pe fiecare zi, până când se supun cererii noastre. Nu înseamnă că-s vinovaţi, poate că nu o să găsim vinovaţi pentru unt, nu ştiu fapta în sine dacă va fi. Asta e o amendă procedurală, pentru că nu s-au supus pe deplin inspecţiei”, a explicat Chiriţoiu, la o conferinţă organizată la Sinaia.

Potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, amenzile au fost aplicate astfel: Albalact – 9.913.038,57 lei (aproximativ 2 milioane de euro), Covalact – 2.446.524,01 lei (aproximativ 495.000 de euro) şi Dorna Lactate – 1.975.440,12 lei (aproximativ 400.000 de euro).

„Instituţia a aplicat aceste sancţiuni pentru că aceste trei companii nu au acordat acces inspectorilor de concurenţă la anumite conturi de e-mail sau corespondenţe utilizate de angajaţii sau reprezentanţii firmelor, în cadrul inspecţiei inopinate desfăşurate în perioada 28 – 30 martie 2023. Pentru a determina companiile să ofere acces la informaţii, s-au impus acestora amenzi în valoare totală de 130.913,27 lei pentru fiecare zi de întârziere, sumă calculată de la data comunicării sancţiunii până la data la care vor permite accesul reprezentanţilor instituţiei la informaţiile şi documentele solicitate”, se spune în comunicat.

Autoritatea de concurenţă a declanşat, la sfârşitul lunii martie a acestui an, trei investigaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe pieţele producţiei şi/sau comercializării de ulei de floarea soarelui, unt şi zahăr.

În cadrul celor trei investigaţii, s-au desfăşurat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale mai multor firme de pe piaţa producţiei şi comercializării de ulei de floarea soarelui, precum Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA şi Ardealul SA, dar şi de pe piaţa producţiei şi comercializării de unt, printre companiile vizate fiind Albalact SA, Covalact SA şi Dorna Lactate SA), Friesland România SA, Lacto Food SRL şi Fabrica de Lapte Braşov (Olympus).

În ceea ce priveşte piaţa fabricării şi comercializării de zahăr, s-au derulat inspecţii la firmele Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL şi Lucsor Impex SRL.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor, subliniază Consiliul Concurenţei.

Potrivit legii concurenţei, inspectorii de concurenţă pot solicita orice fel de informaţii legate de obiectul investigaţiei, iar companiile care refuză să coopereze cu instituţia sau care obstrucţionează activitatea acesteia în desfăşurarea investigaţiilor sunt sancţionate cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţiunii.
Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Author

20 de Comentarii

  1. Voi ați dat,ei au luat,…sau mai degrabă voi ați luat și ei au dat….Domnul fie lăudat!!…

  2. n-a venit ambasadorul la guvern si functionarul/directorul care a indraznit sa-i amendeze nu a fost demis? In anii trecuti parca asa au jucat francezii in Romania Ce sa incetinesc? Dureaza sa citesti si sa comentezi

  3. asta era de facut si cu enel si cu engie si cu omv si cu toti `marii investitori` care au avut URIASE profituri pe seama resurselor romanesti

  4. iar daca vor creste pretul la vanzare, ca sa `recupereze` banii, trebuie alta amenda si actionat in interesul romanilor

  5. nu credem ca aia produc bani,
    nu printeaza bani -ghici de unde au banii ca sa plateasca amenzile,
    a?

    noi ne gandim mai mult la sfera penalului,
    acolo doare!

  6. „DRAGI ROMÂNI PREGĂTI-VĂ SISTEMUL DIGESTIV PENTRU PIURE DE URZICI CU GRĂTAR DE GREIERE–IAR VOI FERMIERI SLUGI VACILOR SCĂPAȚI CÂT MAI REPEDE DE ELE! LACTALIS-UL VA PLECA DIN ROMÂNIA ȘI NU VĂD FIRME DIN ALTE ȚĂRI CARE SĂ PREIA INDUSTRIALIZAREA LAPTELUI!

  7. Mai sunt polonezii, ungurii si posibil bulgarii care pe vremea lui C..faceau o branza foarte buna comparabila cu a ciobanilor din Dobrogea…

  8. Sa-i inchida, ca produc prea multe lactate. Inadmisibil in Rromanistanul mioritic……[Rumburak]

  9. Nu stim daca dl.Chiritoiu este la inceputul sau la sfirsit de mandat-el este imortal vrind sa arate ca este activ,ceea ce este bine .Si cel putin ne arta ca a cistigat experienta ,era normal de cit „s-a tavalit”cu corporatiile infloritoare si roditoare ca in sinul lui Avram ,nestingherite de catre „statul de drept”in „Romania educata”-cit mai mult respect ,cit mai multa smirna,cit mai multa kipsa de carte si control,vorba aia suntem „gentlemeni si ladys”!Platim preturi scumpe pt.marfuri proaste,pt.ca „obrazul subtire cu cheltuiala se tine „ne-a zis Isaresco-Manole…Adica dam toata pensia si salariile unora despre care nu stim pe unde au miliarde in lumea larga,la „mame si tati”scrofulosi sa-l tot intarim pe nea Manole si confratii.
    Este elementar ca mother franceza Lactalis avind 3 „fiice”,intelegerea de monopol sau juma de monopol era fix pe teava! Si asa traim, din monopoly in monopoly ca la jocul de copii mici unde noi suntem -vorba lui Cristoiu-babuini!
    Insa avem reglemntari cum este ac.cu daunele cominatorii aplicata la fix si trbuie sa remarc activitatea benefica a Curtii de Apel Bucuresti care emite mandate de autorizair pt controale inopinate.Avem legislatia corespunzatoare,am fi fost o tara stralucitoare si prospera daca nu ar fi cedat unor reglementari de jeg si zoaie,prin care s-au protejat,imunizat si s-au interpus in calea Destinului nostru!La mai multe controale si autorizari,fie ca intr-o zi sa ne eliberam de furnicile rosii ucigase,de capuse si scorpioni si sa iesim la Lumina Vindecatoare si Inalta cuvenita Poporului Roman!

  10. Va amntiti cum urlau sa consumam produse lacate de la aceste firme Albalact, Covalact şi Dorna pentru ca sunt romanesti?

  11. Aceste fabrici de lapte, mai ake Napolact folosesc si lapte praf dizolvat. Daca sta in cana mai mult de 5 ore, lasa pe fundul canii un praf foarte fin.ce scriu pe ambalaje este una, ce ne vand este alta!

  12. Adica Romania nu mai are nici producatori de lactate ? Macar vacile, oile si caprele sunt ale noastre ?

  13. Deci franțujii fac afaceri în România, dar când este vorba să respecte legea trebuie să cerem voie de la Macron? Bravos inspectorilor, dați-le amenzi cât nu pot duce, chiar dacă ambasadorul lor ar bate la ușa lui Ciucă. Trebuie să punem capăt odată la nerespectarea legii de către multinaționalele care fac bani în România.

  14. Spuneti lapte de cinci ori cu un spic de ‘cereale’ pe limba; cam asa vor fi ghiftuiti in mod traditional romanii, cu burduf, paine, bulz din Ucraina pana fug frantujii, arabii si olandejii de pe Balta Brailei din cauza de amenda; cornul si laptele va fi turnat cu antena, ca la gaste, pana ce noua generatie, armonios dezvoltata, va raspunde patriotic la chemarea noului PSD(NationalPSD) dambovitean de pe malurile Potomacului

  15. Albalact, spre dezamagirea a milioane de romani, a devenit unul din cele mai scumpe branduri pentru romani.
    PACAT.
    Putea sa fie un brand doar pentru romani si ar fi castigat de zeci de ori mai mult.

  16. Ca TOATE Firmele STRAINE ne FURA de 33 de ani este un ADEVAR.
    Intrebarea „FUNDAMENTALA”, vorba DEASA a lu’ „Fundamentaluu'” HD Hartmann, Omuu’ TARE adicatelea este DECE tocmai ACUM ?

    CA_CAND vom afla SI Dezgroparea multor alte MAGARII, Bechtel, OMV, etc.

    Ce sa fie, CE sa fie oare ?
    NU merg mai departe cu Intuitia facuta PUBLICA, NU am Acreditarile lu’ Mishteaux … 🙂

  17. @Contestatarul …. poți să gândești și invers ? Că firmele străine ți-au făcut supermarket linii de producție să ai să bagi in gușă ? Unt lapte brânză , cârnați ,paste produc mașini ? Și să le mulțumești ? Și să nu uiți că străbunicii tăi aveau casă din balegă fără curent electric fara gaze ? ….tot ce să făcut in comunism cu ajutorul occidentalilor am făcut (prin munca noastră) ……nu vă fură nimeni doar egoismul vostru va chinuie că vreți să fie pe numele vostru … Citiți prea multe știri fără să le treceți prin filtru minții ….daia nu poți să înghiți tu mâncarea foamea depinde de naționalitatea Patronului ? Sunteți penibili cu aceste acuzații …..

  18. Homo PROSTVANUS Occidentlicus … 🙂
    Esti rezultatul implacabil, inevitabil, inebranlabil al

    Propagandei Ieuropene
    Hranirii artificiale.

    Si pe baza de resentimente vechi, ceva restituirii ratate, ceva rude matrsite de comunisti, fie ele nevinovate.

    Tu nu realizezi CINE sunt „Occidentalii” la care te inchini.
    Daca NU II vezi, NU am sa ti-ii spun …

    Meriti soarta de … NEFERICIT Util …

  19. @Error 404 e adevarat ca firmele occidenntale au facut de toate ce spui tu DAR dupa ce au avut grija sa ceara prin spaga si interpusi tradatori din tara falimentarea a tot ce era romanesc si faceam noi aici in tara! exemplu vezi cum a fost cu gripa aviara, pesta porcina sau boala vacii nebune!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.