Americanii au liber de la Guvern să sape în Marea Neagră

Americanii de la Black Sea Oil & Gas SRL (BSOG) împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL („Petro Ventures”) şi Gas Plus International B.V. („Gas Plus”) au primit aprobarea din partea Guvernului României prin Agenția Națională pentru Resurse Minerale (“Agenția”) pentru Studiile de evaluare a resurselor geologice și rezervelor de gaze libere aferente zăcămintelor comerciale Ana și Doina, care fac obiectul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (“Proiectul MGD”) din largul Mării Negre.
Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producție (o sondă submarină pe zăcământul Doina și patru sonde de producție pe zăcământul Ana) și realizarea unui ansamblu submarin de producție pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producție monitorizată și operată de la țărm, amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la țărm, până la noua stație de tratare a gazelor („STG”) din comuna Corbu, județul Constanța. Capacitatea de producție estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport al Gazelor Naturale („SNT”) operat de SNTGN Transgaz SA, la stația de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG.
Pentru anul 2019, BSOG are în plan finalizarea etapei de proiectare de detaliu a Proiectului MGD, începerea fabricării platformei de producție Ana la șantierul naval din Agigea, începerea lucrărilor de construcții civile la STG din comuna Corbu și achiziționarea și livrarea echipamentelor necesare.
“Această aprobare din partea Agenției reprezintă confirmarea oficială din partea statului român că Proiectul MGD este aprobat. Apreciem foarte mult procesarea rapidă a cererii noastre de către Agenție”, a declarat Mark Beacom, directorul general executiv al BSOG.
La rândul său, Gigi Dragomir, președintele ANRM, a spus că punerea în producție a zăcămintelor de gaze Ana și Doina din largul Mării Negre constituie o prioritate pentru Agenție.
Black Sea Oil & Gas SRL, deținută de Carlyle International Energy Partners și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de petrol și gaze cu sediul în România care desfășoară operațiuni de explorare, dezvoltare și exploatare a resurselor convenționale de țiței și gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime și XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deține o participație de 65% și calitatea de operator.
Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producției, achiziției, distribuției și vânzării cu amănuntul. La 31 decembrie 2017 grupul avea 45 de concesiuni de exploatare situate pe întreg teritoriul Italiei, un total de aproximativ 1.600 de kilometri de rețea de distribuție în 39 de municipalități deservind peste 72.000 de utilizatori finali, și un număr de 181 de angajați. Gas Plus deține o participație de 15% în concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime și XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.
Petro Ventures, un grup privat de investiții, deține o participație de 20% în concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime și XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Am inteles ! Vin mari firme occidentale ! Fac sondari , fac platforme , trag conducte ( ca Romania este o tara inapoiata si subdezvoltata , fara tehnologie si specialisti ) , da’ petrolul si gazele din aceste zacaminte ale cui sunt ? Eu cred ca le-am vandut , deja si pe astea , pentru ca asa se creeaza noi locuri de munca pentru romani (sic!) , statul va incasa ceva accize (sic!) si niscaiva alte taxe (sic!)! Da chiar ; ce ne trebuiesc noua petrolul si gazele ? Sa ne vindem si casa si masa si hainele de pe noi !

  2. Cand au avut americanii interzis ceva in Romania dupa 1989?

    Pana si inainte de 1989 imaginea americanilor era cu grija conservata.
    Aveai probleme daca vorbeai despre bombardamentele americanilor din 1944, bombardamente indreptate si impotriva populatiei civile.
    Asa am ajuns sa nu avem vreun monument pentru civilii romani ucisi dar sa avem monument pentru vitejii piloti americani.

  3. @ O concesiune pe care guvernul nu o putea acorda fără organizarea unei licitații publice, organizată cu respectarea condițiilor stabilite de Constituție și de legislație referitoare la concesionarea bunurilor publice, ?

  4. Din toata bogatia de gaze din Marea Neagra in urma concesionarilor pe nimic(cu exceptia comisioanelor ,eufemisme pentru spagi) Romania se va alege cu nimic! Coruptia ucide! Coruptia slabeste siguranta nationala!
    EN PRISON CU BANDITII!

  5. @Didos Corect! Petrolişti de aur, ţara noastră are şi trădători iertaţi mereu de popor!… iar fiica manager manual la **investitoru’ strategic** şîî nevasta, purtătoare de cuvânt la organu’ ce ‘forează’ adânc – deep throat Blach Sea. Pentru că, de ce? Deoarece, poporul stă-n case sau la birt şi ascultă acelaşi Hit: JFK, la noi, românii, n-ar fi murit!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.