Americanii, mutare surpriză

CIA nu îi mai sprijină pe rebelii sirieni care luptă împotriva regimului președintelui Bashar al-Assad, a confirmat vineri generalul Tony Thomas, comandantul operațiunilor speciale americane.

Cotidianul Washington Post a dezvăluit informația miercuri, conform Agerpres, cu precizarea că decizia a fost luată acum o lună de președintele Donald Trump, după o discuție cu directorul CIA, Mike Pompeo, și cu consilierul național pentru securitate H.R. McMaster.

Programul CIA de sprijinire a insurgenței siriene a început de patru ani, în timp ce președintele SUA era Barack Obama. S-a asigurat instruirea și înarmarea a mii de combatanți rebeli, dar efectele au fost limitate, mai ales după ce forțele armate ruse s-au alăturat celor siriene, în septembrie 2015.

Decizia de sistare a sprijinului a fost grea, dar nu a fost o concesie făcută Moscovei, a afirmat generalul Thomas, citat de Reuters. „S-a bazat, cred, pe o evaluare a naturii programului, a ceea ce încercam să realizăm, a viabilității continuării”, a explicat el, la forumul de securitate de la Aspen.

Moscova anunță semnarea unui acord cu rebelii

Ministerul Apărării rus a anunțat că Moscova a încheiat un acord cu grupări rebele siriene, în cadrul negocierilor de pace de la Cairo, privind securizarea enclavei Ghouta Orientală (periferia de est a Damascului), relatează AFP și postul de televiziune Russia Today (RT).

„Au fost semnate acorduri privind instituirea unei zone de ‘dezescaladare’ în enclava Ghouta Orientală” în apropiere de Damasc, a anunțat ministerul într-un comunicat. Aceste acorduri sunt rezultatul discuțiilor de la Cairo între oficiali ruși și reprezentanți ai unor grupuri rebele moderate, a precizat ministerul.

„Primul convoi umanitar în zona dezescaladare și transportul răniților sunt așteptate în zilele următoare”, a adăugat ministerul.

Totodată, precizează ministrul rus, au fost definite „frontierele” pentru zona care va fi securizată, precum și locurile unde vor fi desfășurate forțe însărcinate să asigure respectarea încetării focului.

La începutul lunii iulie, în timpul discuțiilor multilaterale de la Astana (Kazahstan) la inițiativa Moscovei, Ankarei și Teheranului, a fost menționată o posibilă desfășurare de forțe de menținere a păcii în patru zone — în regiunea Idleb, în provincia Homs, în enclava Ghouta Orientală și în sudul țării. În plus, Rusia și Statele Unite au convenit, la summitul G20 de la Hamburg, o încetare a focului în trei provincii din sud-vestul Siriei.

Potrivit Moscovei, o nouă reuniune este prevăzută pentru ultima săptămână a lunii august la Astana, între reprezentanți ai Rusiei, Turciei, Iranului și rebelii sirieni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.