Analiza de risc și viitorul sumbru al lumii

Ultimul raport al ONG-ului suedez Global Challenges Foundation vine cu o listă înspăimântătoare de catastrofe și cu cifre la fel de șocante.

”Probabilitatea de a muri în urma unui cataclism este de cinci ori mai mare decât în urma unui accident de mașină”, scrie revista americana The Atlantic. Global Challenges Foundation arată că 10% din populația mondială și-ar putea găsi astfel sfârșitul. Niciun cataclism din istoria modernă a umanității nu a dus la o asemenea nenorocire. Doar Primul Război Mondial, cuplat cu pandemia de gripă spaniola din 1918, s-a apropiat de pragul de victime de 10% din populația mondială. ”Global Challenges Foundation plasează riscul de extincție al speciei umane la 9,5% în următorii ani”, scrie The Atlantic.

Scenariile sunt descrise în Global Catastrophic Risks, raportul anual din 2016, întocmit împreună cu Universitatea Oxford.

Pe lista cauzelor se află încălzirea globala și bomba nucleară. Pe locul trei se află riscul unei pandemii. O mutație a virusului H5N1 care i-ar permite să se transmită la oameni ar putea provoca o asemenea pandemie.

Autorii studiului lasă însă o speranță – niciun asemenea scenariu nu este posibil în urmatorii zece ani. Global Challenges Foundation a fost înființat în 2012 de afaceristul suedez de origine maghiară Lszlo Szombatfalvy, care a părăsit Ungaria imediat după revoluția din 1956 și s-a stabilit în Suedia. S-a remarcat în analiza de risc pe care, începând din anii 1980, încearcă să o aplice dincolo de domeniul bursier.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.