Analiză – Marea miză a alegerilor din SUA

Va reuşi Joe Biden să-şi păstreze majorităţile fragile din Congres? Sau va preda controlul Senatului şi Camerei Reprezentanţilor republicanilor, care vor încerca să obstrucţioneze politicile preşedintelui american? Răspunsul va sosi pe 8 noiembrie, la alegerile de la mijlocul, sau de la jumătatea mandatului, notează AFP, preluată de Agerpres.

La acest scrutin, alegătorii îi vor desemna pe congresmenii din legislativul de la Washington şi practic din toate legislativele locale, precum şi guvernatorii a 36 din cele 50 de state.

Organizate la doi ani după alegerile prezidenţiale, aceste alegeri de la jumătatea mandatului, „midterms”, sunt de fapt transformate într-un referendum asupra ocupantului Casei Albe. În mai bine de 160 de ani, partidul preşedintelui a scăpat rar de un vot-sancţiune.

Ce sunt chemaţi să aleagă americanii

Preşedintele SUA nu se va afla pe buletinele de vot în această toamnă.

Aşa cum este cazul la fiecare doi ani, toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor a SUA sunt puse în joc.

În Senat, care are 100 de membri aleşi, mandatele durează şase ani. Mai mult de o treime vor fi reînnoite pe 8 noiembrie: 35 de locuri.

Noii aleşi îşi vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023.

De asemenea, americanii vor alege o parte din guvernatori şi o serie întreagă de aleşi locali, care decid politicile din statul lor privind avortul, reglementările de mediu şi aşa mai departe.

Ce este în joc?

Impactul acestor alegeri ar putea fi decisiv în toată ţara.

Joe Biden îi imploră pe americani să-i încredinţeze majorităţi suficiente pentru a ocoli regulile parlamentare care în prezent îl împiedică să legalizeze avortul la nivel naţional sau să interzică puştile de asalt.

„Americanii sunt cei care aleg”, a spus preşedintele într-un discurs recent. Avortul, armele, sistemul de sănătate, sunt toate „pe buletinul de vot”, a subliniat el.

La rândul lor, republicanii promit să ducă o luptă acerbă împotriva inflaţiei şi a crizei opiaceelor şi să-şi continue ofensiva împotriva sportivilor transgender.

Candidaţii „Grand Old Party” au promis, de asemenea, că vor lansa o serie de anchete parlamentare asupra lui Joe Biden, a consilierului său pentru pandemie Anthony Fauci şi a ministrului justiţiei, Merrick Garland, dacă vor obţine majoritatea în Camera reprezentanţilor. Totodată, ei plănuiesc să pună capăt activităţii comisiei care investighează atacul asupra Congresului SUA desfăşurat de susţinători ai lui Donald Trump.

Ce spun sondajele?

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, opoziţia republicană are şanse mari de a obţine în plus cel puţin 10 până la 20 de locuri în camera inferioară – suficient pentru a-şi asigura o majoritate.

Sondajele sunt mai amestecate în ceea ce priveşte soarta Senatului, unde democraţii speră să-şi păstreze majoritatea.

Deşi numele lui Joe Biden nu apare pe buletinele de vot, mulţi americani văd aceste alegeri ca pe un referendum asupra preşedintelui.

Dar aceste alegeri sunt şi un adevărat test pentru viitorul politic al lui Donald Trump, care s-a implicat intens în campanie, organizând mitinguri în toată ţara.

Pentru cei doi, care au în vedere o candidatură la alegerile prezidenţiale din 2024, rezultatul „midterms” ar putea fi un moment decisiv, oprind avântul unuia dintre ei sau, dimpotrivă, accelerându-l pe al celuilalt.

Donald Trump, 76 de ani, care a pierdut alegerile prezidenţiale din 2020, a preferat să se implice total în campania pentru alegerile de la mijlocul mandatului şi să-şi supună la test reputaţia de kingmaker, relatează AFP.

Republicanul şi-a manifestat susţinerea faţă de militanţi înverşunaţi anti-avort, faţă de apărători ai teoriei conform căreia i-au fost furate alegerile prezidenţiale sau faţă de o serie de personalităţi paraşutate în diferite poziţii. Dar aceşti candidaţi controversaţi la Senat se confruntă cu dificultăţi, iar mulţi republicani arată cu degetul spre fostul preşedinte.

„Donald Trump nu este candidat în 2022, dar viitorul său politic” este în joc, a scris John Hudak de la Centrul de Cercetare Brookings într-o postare recentă pe blogul său.

Planul lui Trump de a remodela Partidul Republican după imaginea sa prin acest scrutin „îl va face fie un învins, fie liderul politicii de partid pentru anii următori”, a apreciat Hudak.

Mulţi dintre candidaţii pe care Trump a ales să-i susţină în alegerile primare au fost văzuţi ca sabotând posibile victorii uşoare în favoarea unor alternative „mainstream”, în circumscripţii cheie în confruntarea cu democraţii.

Printre alegerile sale controversate se numără Mehmet Oz, un doctor vedetă catapultat în Pennsylvania şi considerat „deconectat”, şi J.D. Vance din Ohio, care şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii sale ca adult în Silicon Valley. În Georgia, fostul star de fotbal american Herschel Walker trebuie să răspundă, între altele, unor acuzaţii de violenţă domestică.

„Puţin de câştigat”

Liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, care are nevoie de un singur fotoliu pentru a prelua camera superioară de la democraţi, a dat de înţeles că vede „calitatea candidaţilor” ca fiind o problemă.

În situaţia în care „nişte candidaţi la Senat ca Walker, Oz, Vance (…) ajung să piardă” şi majoritatea rămâne în mâinile democraţilor, „Trump va fi considerat principalul vinovat”, a spus, la rândul său, domnul Hudak.

O seară electorală proastă pentru candidaţii lui Donald Trump le-ar aduce apă la moară rivalilor săi republicani pentru cursa prezidenţială din 2024, între care s-ar putea număra „oaia neagră” a fostului preşedinte, Liz Cheney, guvernatorul Floridei Ron DeSantis şi fostul vicepreşedinte Mike Pence.

În afară de dna Cheney, aspiranţii la preşedinţie de dreapta au continuat să-l menajeze pe Donald Trump. Dar personalităţi precum fostul secretar de stat Mike Pompeo s-ar putea să fie încurajaţi de rezultate slabe pe 8 noiembrie.

În opinia lui David Greenberg, profesor de istorie şi mass-media la Universitatea Rutgers, fostul preşedinte are „puţine de câştigat” din alegerile de la jumătatea mandatului.

El are în schimb „multe de pierdut pentru că, în cazul în care candidaţii săi obţin rezultate slabe, se va considera că Trump şi-a pierdut magia”, a declarat Greenberg pentru AFP.

„Unii alegători de la primarele din 2024 s-ar putea gândi de două ori înainte să-l susţină din nou, mai ales dacă apare şi o alternativă populară precum DeSantis”, a notat Greenberg.

Desigur, jocurile încă nu sunt făcute şi poate cei mai controversaţi candidaţi ai lui Trump vor avea câştig de cauză.

„Lider incontestabil”

Oricum ar fi, analiştii subliniază că mulţi dintre cei care formează baza de susţinători ai fostului preşedinte acordă doar puţină atenţie Senatului sau calculelor politice ale Washingtonului.

„În pofida înfrângerii sale (la prezidenţiale), a două proceduri de destituire, aproape o duzină de anchete penale serioase şi nenumărate scandaluri care i-ar fi scufundat de mult pe majoritatea celorlalţi politicieni, Trump rămâne liderul incontestabil al Partidului Republican”, spune politologul Nicholas Creel.

„Sprijinul pentru Trump în cadrul Partidului Republican este mult prea solid pentru a fi afectat de o performanţă slabă a partidului în noiembrie”, consideră acesta.

Alţi observatori, totuşi, se aşteaptă ca numeroasele probleme juridice ale magnatului, inclusiv scandalul legat de gestionarea inadecvată de documente guvernamentale secrete, să influenţeze atât perspectivele sale politice, cât şi rezultatele alegerilor de la mijlocul mandatului.

În opinia Irinei Tsukerman, analist geopolitic cu sediul la New York, Donald Trump este perceput în tot mai mare măsură ca o „povară politică” incapabilă de a câştiga viitoarele alegeri prezidenţiale, chiar şi împotriva unui democrat slab.

„În general, se pare că va fi puternic descurajat să candideze în 2024, ceea ce s-ar putea să nu facă din propriile motive, cum ar fi evitarea unei situaţii jenante şi păstrarea banilor pe care îi strânge în prezent”, a declarat analista pentru AFP.

Un uriaş cu hanorac împotriva unui superstar al chirurgiei, o legendă a fotbalului american împotriva unui pastor: americanii votează pe 8 noiembrie în cadrul alegerilor cunoscute ca „la jumătatea mandatului” – „midterms” -, care vor înnoi toate locurile din Camera Reprezentanţilor, mai mult de o treime din Senat şi aproximativ treizeci de posturi de guvernatori.

Iată care sunt duelurile de urmărit în cursul acestor alegeri, potrivit agenţiei France Presse.

Cu ochii pe Pennsylvania

În Pennsylvania – un stat cunoscut atât pentru marile sale centre urbane, cât şi pentru industriile sale în declin – se poartă o luptă acerbă pentru un loc lăsat vacant de un senator republican.

Chirurgul superstar Mehmet Oz, mult timp gazda unei emisiuni medicale zilnice extrem de populare, pretinde a fi conservator. Oz (62 de ani) este susţinut de altfel de Donald Trump, care îşi menţine o influenţă considerabilă asupra alegătorilor republicani.

În faţa sa se află John Fetterman, un colos de 2,05 metri înălţime care militează pentru legalizarea canabisului şi dezvoltarea sindicatelor. Bărbatul pleşuv de 53 de ani este cunoscut pentru că nu renunţă niciodată la pantalonii scurţi şi hanorac, chiar şi pe zăpadă.

Absolvent de Harvard, democratul a petrecut 13 ani ca primar al unui oraş care a cunoscut dezindustrializarea şi are tatuate pe braţ datele celor cinci crime care i-au îndoliat oraşul.

Joe Biden şi Donald Trump s-au deplasat amândoi personal să facă campanie pentru favoriţii lor.

Agenţiile de sondare a opiniei publice consideră că în acest stat cursa este prea strânsă pentru a desemna un favorit.

Georgia, actul II

După ce a captat atenţia lumii în 2020 şi i-a oferit lui Joe Biden victoria împotriva Donald Trump – cu 12.000 de voturi -, Georgia se regăseşte din nou în centrul atenţiei.

În acest stat american care se învecinează cu Florida, două dueluri extrem de strânse – alimentate cu zeci de milioane de dolari – îi ţin pe americani cu sufletul la gură.

O fostă vedetă a fotbalului american, republicanul Herschel Walker, încearcă să preia locul din Senat al unui pastor democrat, Raphael Warnock. Acesta din urmă este primul senator negru ales vreodată în Georgia, stat încă marcat de rănile segregării.

Campania candidatului pro-Trump a fost însă marcată de câteva scandaluri recente, Herschel Walker, cunoscut pentru luările sale de poziţie împotriva avortului, fiind acuzat că a finanţat o întrerupere de sarcină a uneia dintre fostele sale partenere.

În paralel are loc un duel aprig pentru postul de guvernator: republicanul Brian Kemp încearcă să-şi păstreze postul, înfruntându-l pe fostul parlamentar Stacey Abrams, care încearcă de peste un deceniu să-i mobilizeze pe alegătorii din rândul minorităţilor din stat.

Dueluri în deşert

Şi în Arizona – statul Marelui Canion – se desfăşoară un scrutin aprig disputat.

Toate reflectoarele sunt pe postul de guvernator, unde fosta jurnalistă Kari Lake, o figură emblematică a trumpismului, are un avans foarte strâns în faţa democratei Katie Hobbs. Candidata republicană continuă să denunţe rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, susţinând că alegerile i-au fost furate lui Donald Trump, în ciuda nenumăratelor dovezi contrare, menţionează France Presse.

În statul vecin Nevada, are loc de asemenea un duel foarte tensionat pentru un post în Congres: republicanul Adam Laxalt are şanse să o detroneze pe Catherine Cortez Masto, care a devenit în 2017 prima senatoare cu origini latino-americane din Statele Unite.

„Centura de rugină”

„Rust Belt”, sau „Centura de rugină”, centre industriale din SUA istoric democrate, dar căzute în mâinile lui Donald Trump pe fondul dezindustrializarii, constituie şi scena unor lupte intense.

În Ohio, alegerea viitorului senator, funcţie deţinută până acum de un republican, va fi urmărită îndeaproape. Aici, democratul Tim Ryan, nou venit pe scena politică americană, se confruntă cu J.D. Vance, fost militar, autor al unei cărţi de succes despre clasa de mijloc albă din SUA.

 

În Wisconsin, stat câştigat la limită de Joe Biden în 2020 după ce l-a ales pe Donald Trump în 2016, republicanul Ron Johnson luptă pentru a-şi păstra locul împotriva unui democrat susţinut de aripa stângă a partidului său, tânărul Mandela Barnes.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

18 Comentarii

  1. Intrati pe wilki si vedeti cine conduce trezorerua USA. O evbreica Jannet. Ea a aprobat sume astronomice pentru razboiul evreilor care capusheaza Ucraina. Inaintea ei a fost la Trezoretie tot un evbreu.
    Daca vine un control vor gasi o gaura mare in bugetul americii.

  2. Atât timp cât creolii sunt mai numeroși decât balanii, sigur rezultatul e strâns! Bine că buletinul de vot nu a fost completat cu virusache covid, dolari tipăriți la greu și slava!

  3. Se joaca insusi viitorul omenirii. Asistam in acest moment la paroxismul luptei dintre globalisti si restul lumii traditionaliste deci normale. Normal castiga republicanii daca ciordeala adversarilor nu va functiona perfect.

  4. iluzia alegerilor… nu se vede faptul ca inidiferent cine cistiga alegerile totul se intimpla la fel? putera americana serveste stapanii sai. mai apar si exceptii precum Kennedy sau Trump. doar nu sinteti atit de creduli si lipsiti de inteligenta incit sa considerati ca biden e cel mai puternic om al planetei? pe bune, unu fara discernamint? marioneta perfecta… si la noi ca si la ei se constata o degradare calitativa, umana, de inteligenta in activul de putere selectat de stapin… de la iliescu la constantinescu, basescu, acum iohannis, degradarea este atit de evidenta incit unii ar spune ca mai jos de atit nu se poate… aveti grija ce va doriti…minicnosi, betivi, hoti, impostori… numai buni de pusi presedinte pentru ca au pete, au schelete in baza carora pot fi manipulati, santajati, inlaturati daca nu raspund la comenzi. dar cutrele, lasii, criminalii, gainarii vor raspunde mereu la comenzi pentru ca le este atit de draga viata si le plac atit de mult viciile lor proprii, incit ar face orice sa si le perpetueze. asa se pune caramaida la baza dezastrului…

  5. Conteaza cine castuga alegerile. Ia sa ai tu de dat mancare la 20 milioane perciunati, si sa-ti vina toti banii din America. An de an Trezoreria Americii da miliarde pentru mancarea altora . Si asta de 50 ani. Daca se inchide robinetu???
    Asa ca conteaza cine e la Robinet, ca mor evvreii de foame.

  6. Fraiere, chiar crezi ca cei insirati de tine au condus Romania sau America?????

  7. Sunt curios ce o sa comenteze vândutul satanei pe nume Radu T. daca câștigă republicanii! Sigur Putin e de vina!

  8. În Germania, un copil de 12 ani cu un IQ mai mare de 145 este înscris la doctorat. Oare n-o fi Mistheaux al nostru?
    PS. Așteptăm, azi, un verdict despre alegerile din USA deschisa cu balamale neunse care scârțâie rău de tot din cauza perversitatilor la care supune omenirea. Sa speram ca de aceasta data NOSPAdamusul nostru va dobori toate popicele aranjate meticulos de mana corectitudinii politice. Mistheaux e special și înapoi-inainte vazator. Și toate acestea se întâmplă numai fiindcă e dotat cu o oglinda retrovizoare îmbrăcată retro și rujata conform anilor 20, anii nebuni ai prohibiție.
    PS. Sa nu uitam sa iubim tranda-firii. Conform ultimei previziuni ei își au rădăcinile trecutului înfipte în Firea umana și in doamna Firea. Ca urmare, pot candida la orice funcție, inclusiv la cea de Preoteasa Phitia și Nostradamus cu mama Omida și tata din roua florilor.

  9. ce zi frumoasa! imi place sa las lucrurile sa se manifeste si totul este perfect…

    ha ha ha ha ha ha ha ha ha

  10. Senilul trebuie dus la caminul de batrini! Republicanii sub Trump nu au facut nici un razboi in timpul mandatului! Globalistii trebuie sa dispara ca entitate politica si ideologica!

  11. Pentru cei doi, care au în vedere o candidatură la alegerile prezidenţiale din 2024 […]
    Adica doi senili de 80 de ani se vor duela sa vada cine apasa pe butonul nuclear, crezand ca e butonul de room service?
    Gerontocratia a ingenuncheat URSS, si o face cu succes si in SUA, care nu e decat Uniunea Sovietica Ailalta. La primul semn ca vine vreun candidat mai tanar, ceva la vreo 50 de ani cum era Gorbaciov, toata sandramaua se va duce de rapa. Absolut identic se va petrece totul. O prabusire la care astazi multi nici nu vor sa se gandeasca.
    Dar nu e asta soarta tuturor regimurilor bolsevice?

  12. O analiza autentica nu poate decit sa constientizeze cistigarea acestor alegeri de catre Partidul Democrat .Un cumul de legi noi ce ofera studentilor avantaje materiale semnificative , o noua lege a avortului pusa in practica imediat dupa cistigarea alegerilor , inlaturarea armelor de asalt , ajutorul oferit Ucrainei , vinzarile masive de gaz lichefiat si de petrol , demolarea visului ce ne prezenta armata Rusiei ca una dintre cele mai puternice de pe glob , obligativitatea tuturor natiunilor de a alege si de a se asocia cu SUA , vinzarile de armament , banii investiti in energia verde , prietenia vizibila cu Japonia si Uniunea Europeana (o influenta majoara a UE va avea loc) , alaturarea Australiei si Noii Zeelande conceptului ce scoate China din jocul zonei , ajutorul oferit Taiwanului ,toate la un loc si multe altele puse in contrapartida cu problemele de imagine ale fostului Presedinte (cele asociate cu Rusia )si cu problemele din justitie ,ce il prezinta ca principal vinovat in problema atacului Capitoliului si in problema sustragerii unor secrete de stat , duc ,in final , la cistigarea alegerilor de catre democrati .

  13. Ce înțeleg Agerpreșii p’în „…mijlocul, sau de la jumătatea mandatului”? HAHAHAHAHAHAHAHAHA! …nu mai luați tekste dă la prostanii ăia!
    Iar AFePeaua l-a găsît pă Hudă ăla, ca să dea el note candidaților republicani… Votul populației va fi „notele”, nu papagali dă nimic aleși dă p’în cotloanele CNN-ului…..[Rumburak]

  14. Deja sorosistii progresisti democrati, acuza Rusia de influentarea alegerilor din 8 noiembrie! Ai dracu rusi, ce „cheltuiala” pe ei, plus razboiul!

  15. Pai au dreptate Rusii sunt vinovati ca Sorosh si evvreii satanisti nu au putut cucerii lumea. Bidon a spus clar. America e nai pregatita ca oricand sa conduca lumea . Ameruca a dat ordin sa se taie gazu la germani.
    Misiune indeplinita.

  16. Ma voi duce maine la vot , sa’i dau in barba lui „Mos Teaca”.

  17. Mishteaux, ai patit ceva??
    ?????
    Nu ne bruiezi tu se cele 5 clone ale tale cu dezvaluiri??
    Ciudat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.