Analiză: Seceta devine cel mai puternic aliat al lui Putin

Producţia de energie este în pericol, criza alimentară se amplifică, un sfert din capacitatea lacurilor de acumulare este goală. Jumătate din depozitele de gaze româneşti sunt goale, iar o treime din producţia de grâu şi jumătate din producţia de porumb au fost compromise de secetă, potrivit ZF.

Europa nu îşi raţionalizează doar consumul de energie, ci şi pe cel de apă în contextul unei secete care îi ameninţă mai mult ca niciodată secu­ritatea energetică şi alimentară. România îşi numără pierderile, dar autorităţile ori dau mesaje încurajatoare, ori nu comentează, arată o analiză a Ziarului Financiar.

Pentru data de 17 iulie, datele Transelectrica arată că procentul de umplere a lacurilor de acumulare gestionate de Hidroelectrica era de 76%, în scădere faţă de începutul lunii, acesta fiind cel mai mic nivel lunar din ultimii 5 ani. Anul trecut, în aceeaşi perioadă gradul de umplere era de 94%.

Doar în primul trimestru al anului, producţia de energie hidro a scăzut cu 30%, enorm, într-unul dintre cei mai dificili ani pentru sectorul energetic din România.

„Prognozele nefavorabile pentru lunile următoare ar putea compromite rezervele de apă şi vor menţine la un nivel extrem de ridicat competiţia pentru resurse energetice“, avertizează Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene într-unul din cele mai alarmante rapoarte de anul acesta privind seceta severă care afectează Europa.

Pe sectorul energetic, seceta şi Rusia fac o alianţă care poate transforma iarna aceasta într-un şoc pentru Europa. Nu doar energia hidro este în pericol, ci şi cea nucleară, acolo unde apa din râuri este folosită pentru răcirea reactoarelor, dar şi cea pe cărbuni, unde barjele pline de lignit care alimentează marile centrale riscă să ajungă blocate în râurile secate. Rămân gazul lui Putin şi un robinet care se deschide în funcţie de capriciile liderului de la Kremlin.

„Seceta este un dar de la natură pentru Putin şi face ca Europa să devină şi mai dependentă de gazul rusesc într-un moment în care Kremlinul reduce drastic livrările. Iarna caldă de anul trecut a lucrat în favoarea Europei prin faptul că cererea de energie a rămas scăzută. Acum, lipsa ploilor lucrează împotriva continentului“, averti­zează Bloomberg.

Pentru România, în acest moment lucrurile nu se prezintă foarte bine. Jumătate din depozitele de gaze sunt goale, un sfert din lacurile de acumulare lipseşte, producţia de energie eoliană pare a avea un nou an slab, afectată la rândul său de ceea ce a început să se numească seceta vântului.

Ieri, în jurul prânzului, numai 2,5% din producţia de energie erau asigurate de vânt, 10% veneau din importuri, 20% dintr-un gaz istoric de scump. Prin urmare, preţul era al doilea cel mai mare din Europa, 472 de euro/MWh, România fiind, paradoxal, al doilea cel mai mare producător de gaz european.

În agricultură, sezonul pare compromis.

„În România, la grâu am făcut 7,5 milioane de tone, faţă de 11,3 milioane anul trecut. La porumb se estimează 8 milioane de tone, faţă de 15 anul trecut“, spun fermierii. Circa 75% din suprafaţa României este afectată de diverse faze ale secetei. În Vrancea, de exemplu, 70% din suprafaţa agricolă este complet compromisă.

„În judeţul Vrancea, porumbul este afectat de secetă în proporţie de 100% pe suprafeţele neirigate, iar floarea-soarelui în proporţie de 80-90% şi gândiţi-vă că suprafaţa irigată din cea totală cultivată cu cereale în judeţ este de 3.000 de hectare (circa 5% din total – n. red.). Am fost şi în Galaţi, şi în Buzău, e grav şi la ei, au jumătate din suprafeţe afectate de secetă, dar la noi în Vrancea situaţia este drastică“, spune Teofil Dascălu, preşedinte, Asociaţia Cultiva­torilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea. Dascălu spune că fără sprijin, fermierii nu mai au bani pentru un nou sezon.

„În lipsa unor măsuri de a facilita împumutul bancar sau acordării unor despăgubiri, va fi destul de dificil pentru agricultori acest an. Este aproape imposibil să începem un an nou agricol, pentru că vom amâna datoriile, dar nu vom avea bani să începem corespunzător să semănăm în toamnă, iar producţiile de cereale anul viitor vor fi diminuate cu până la 70%.“

Dincolo de România, Franţa, Spania, Portugalia şi Italia se vor confrunta, probabil, cu această scădere a randa­mentului culturilor. Într-o anumită măsură sunt, de asemenea, afectate Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia. În Italia, bazinul fluviului Pad înregistrează cel mai înalt nivel de severitate a secetei.

„A fost declarată secetă intensă în cinci regiuni din Italia, iar insuficienţa apei disponibile a condus la mai multe restricţii de utilizare în municipalităţi. Măsuri similare de limitare a utilizării apei s-au luat şi în Franţa“, se mai arată în studiul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

Franţa a avut o producţie totală de cereale 67,1 de milioane de tone în 2021 şi România a avut o producţie de 34 de milioane de tone, ceea ce înseamnă că împreună au realizat 34% din producţia totală a UE (296 mil. tone), potrivit calculelor facute de ZF pe baza datelor Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene. Pentru acest an, estimările erau ca cele două state să producă 91,7 de milioane de tone de cereale, ceea ce ar fi însemnat 31% din producţia totală a UE. Cele două ţări au în total o suprafaţă cultivată cu cereale de aproape 15 milioane de hectare, adică 27% din suprafaţa agricolă a UE (52 mil. hectare), potrivit sursei citate anterior.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

25 de Comentarii

  1. Cine lupta pentru credinta si o cauza dreapta are sprijin, Eminescu o spune cel mai bine: „Şi de-aceea tot ce mişcă-n ţara asta, râul, ramul,
    Mi-e prieten numai mie, iară ţie duşman este,
    Duşmănit vei fi de toate, făr-a prinde chiar de veste”. Cu alte cuvinte iata ca si Generalul Vară lucreaza pentru cei cu credinta in suflet.

  2. Citez „Jumătate din depozitele de gaze româneşti sunt goale,…”! Cum adica sunt jumatate hoale daca hoiturile politice cu luxul in gat latrau ca depozitele sunt incarcate la nivelul de 80%? Care dintre aceste doua entitati mint cetatenii? Cat despre recolte, eu vad ca slogan toata oralitatea latrailor! De ce? Pentru ca Romania este declarata total tara de consum de orice din importuri! Daca este declarata tara doar pentru comsum, de ce urla ca e seceta in Romania?

  3. no problem, important este ca Rothschild&Co sa nu rateze „Marea resetare”, restul sunt fleacuri

  4. Trebuia de ieri sa inceapa gestionarea guvernului, a unei perioade extrem de rele, cum nu a mai fost in trecutul apropiat!
    Tine de siguranta tarii noastre, iar datele trebuie tinute secrete, pentru ca astia din UE vor fi disperati la iarna.
    Asa ca aviz dobitoacelor de la guvernare, sa nu repete justificarile ticaloase: „nu am stiut”, ” am fost luati prin surprindere” (ca la variola maimutoilor ))

  5. a mai apărut un aliat al lui Putin:ucrainenii -curtenii lui Jelensk -procurorul geneneral,:;șeful informațiilor.. URMEAZĂ FOTOGRAFUL CARE A POZAT „BOMBARDIREA” ODESSEI! N-A ARĂTAT MORȚI,COPII CU BĂRCUȚE SFĂRÂMATE,DIGURI,MACARALE,SILOZURI SFĂRÂMATE (DE FAPT ÎN „SILOZUL” BOMBARDAT UCRAINENII REPARAU ȘI DEPOZITAU ARME!! )

  6. La iarnă o sa ziceți că gerul e prietenul rușilor, lui Putin implicit… In fine, noi sintem cei mai tari, dar ne încurcă vremea… Care tine cu rușii.

  7. “ robinet care se deschide în funcţie de capriciile liderului de la Kremlin.” De ce mințiți? UE la comanda USA a apicat al 7 val de sancțiuni contra Rușiei: ministrul de externe Lavrov și sute de oficiali intezis și la zburat cu avionul peste UE, banii din bănci blocați, exporturile de orice fel inclusiv ingrășăminte și cereale spre țările sărace blocate la trecerea prin UE , iaturile și propritățile rușilor rechiziționate, proprietarii de cluburi alungați, sportivii ruși interziși la competiții, tenismenul locul 1 la tenis Medvedev excus din circuitele euro atlantice, sute de robinete închise ș.c.l. și Putin șantajează UE și înfometează omenirea. O fi ea agresiune, agresiune, dar nici țarile NATO nu au umblat ultimii 70 de ani cu crenguța de măslin, așa că un pic de măsură nu strică chiar dacă propaganda e pe bani.

  8. cica dupa Sri Lanka si Olanda, programul verde al Forumului Economic Mondial, implementat de premieri care au fost laudati de Schwab, a venit randul Canadei sa reduca folosirea fertilizatorilor in agricultura… totul e in regula, sa vedem cand o sa ajunga si la noi, pana atunci rromanilor „Informativa din surse oficiale”… adica din propaganda oficiala. Aveti incredere in guvern, ca lucreaza pentru binele vostru

  9. Acum inca e bine….Mai putin bine va fi cand Rusia va taia total gazul si petrolul pentru Europa care a devenit inamicul Rusiei. Unde sa duca Rusia gazul? Pai sa il lase in subteran, peste 5 ani va costa de 10 ori mai mult. Sa exporte in Asia, jumatate din ce exporta azi. Rusia sta bine cu arabii, musulmanii, indienii, turcmenii, chinezii, africanii, sud americanii…Rusia sta bine cu 3/4 din tarile globului. Sa renunte la europeni, care sunt nazisti, dispretuisc si pe rusi si pe ucraini.

  10. De ce afirmați “România fiind, paradoxal, al doilea cel mai mare producător de gaz european”? Din România se extracțiile de gaz ocupă locul 2 în Europa, dar gazul nunmai este al României, al românilor el este vándut pe bani marunți străinilor până se va epuiza, românii rămânând cu terenurile poluate și cu plâți uriașe de amprentă de carbon chit că gazul l-au arș, ungurii, austriecii sau germanii. Săinvocâm o stare de necesitate și să-l naționalizăm nu suntem în stare. Dăm gazul românesc ieftin la străini și importăm de la ruși gaz scump pentru că ne-am lăsat prostiți de americani prin cozile de topor Ludovic Orban, Câțu cu acordul președintelui Iohannis să ne punem rău cu Rusia și China. La iarnă vom ține copii, lăuzele și bolnavii, ca la proști pe întuneric și frig, dar dârdâind cu mândrie de gândul că baza de la Deveselu ne apără de rachetele iraniene! “Zdrobiți orânduiala ce curdă și nedreaptă ce-mparte Europa în mizeri și bogați!”

  11. Sfantul Bunul Dumnezeu nu tine cu satanistii LGTB si omoratorii popoarelor pentru a le fura bogatiile.

  12. Râul, ramul….Ce i mâna pe ei in luptă, ce au dorit acel Apus??

  13. Și și când o să vină Gerul ce o să mai scrieți ? Vai de capul vostru cum o dați nu vă iese nimic …. ploaie cald frig secetă de Hrană și energie vom avea nevoie tot timpul …. doar când ești bătut cu uluca in cap nu poți să pricepi

  14. Nu este nicio problema, FED si BCE vor tipari de urgenta 1000 de rezervoare de apa pline ochi si un milion de tone de grau.
    Asa e in democratie.

  15. Slugarnicul Johanis s-a opus la ordinul mafiotilor de la Brukseleles constructiei reactoarelor 3 si 4 de catre chinezi. Pentru aceasta uriasa iresponsabilitate omul ar trebui sa raspunda penal. Romania ar fi putut deveni exportator de energie electrica. Dar asa vom stinge pana si becurile de iluminat public spre satisfactia infractorilor.

  16. Solutiile la problema secetei sunt urmatoarele doua:
    1. pe termen scurt, umplerea litoralurilor tarilor care se invecineaza cu mari si oceane cu uzine de desalinizare a apei de mare;
    2. pe termen lung, refacerea padurilor (padurea are un rol esential in circuitul apei in natura, a se revedea lectia de geografie din gimnaziu).

  17. Eu zic să trecem cu totul pe „verde” , să respectăm Agenda. N-are ce să se întâmple nasol dacă punem toate ouăle în același coș…

  18. Solutia lu Popescu e simpla si pute a germania , adica inchiderea termocentralelor din Oltenia si import de energie din austro-ungaria . Acest spion pro subdezvoltare , asigura ce-a mai a dracu metoda de disolutie a statului roman , adica SUBDEZVOLTAREA marca inregistrata PDL-PNL . Popescu e tradator , iar PNL este parras la Tradare de tara !

  19. Și ce dacă-i secetă afară? În META nu e. Așa că ar trebui să nici nu mai bem apă vreo câteva luni, ca să mai dăm o lovitură crâncenă rușilor. Oricum, mai avem încă cinci vieți.
    Call of duty!

  20. putin este cot la cot cu globalistii. imbogatirea masiva a Rusiei spune tot. rubla garantata in aur. UNDE ESTE AURUL ROMANIEI?

  21. De ce mă rog seceta ar fi aliat a lui Putin..? De ce crezi că Rusia e de pe altă planetă ? De ce crezi că a apărut seceta așa instant ?? De câți ani de zile distrugi mediul ?? De când furi păduri distrugând izvoare, pâraie ?? N-ai știut că-ți furi singur căciula ?? N-ai știut că ghețarii se topesc ?? Ai promis perdele forestiere in bărăgan .. Ai pus măcar un pom ?? Ai furat vegetația de pe malrule apelor, astfel sporind evaporarea.. De ce n-ai știut urmările și să pui patriotul hoț la replantat .. Ești prostul și putoarea lumii și dai vina pe alții..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.