Anchetă a FBI asupra judecătorului Kavanaugh

Sub o presiune crescândă chiar în rândul taberei republicane, preşedintele american Donald Trump a ordonat vineri deschiderea unei anchete a FBI asupra candidatului său pentru Curtea Supremă, acuzat de agresiuni sexuale, amânând astfel votul foarte aşteptat din Senatul american privind confirmarea lui Brett Kavanaugh, scrie AFP.

Magistratul în cauză, care a făcut obiectul unei controverse intense în această săptămână, a indicat că acceptă să coopereze. Această decizie vine după după o zi de încleştări şi evoluţii neaşteptate la Capitoliu în ce priveşte confirmarea judecătorului Kavanaugh, 53 de ani, şi lasă să planeze incertitudinea asupra ascensiunii acestuia la cea mai înaltă instanţă din SUA.

Democraţii cereau de mai multe zile o anchetă a FBI asupra acuzaţiilor lui Christine Blasey Ford, 51 de ani, care afirmă că Brett Kavanaugh a încercat să o violeze pe vremea când amândoi erau liceeni. Mărturia sa în faţa senatorilor din Comisia Juridică i-a emoţionat pe mulţi americani, alţii fiind de partea judecătorului, într-o ţară profund polarizată, notează AFP. Brett Kavanaugh a negat categoric, în faţa aceloraşi senatori, toate acuzaţiile ce-l vizau, potrivit agerpres.ro.

„Am ordonat FBI să efectueze o anchetă suplimentară” asupra lui Kavanaugh, care nu va trebui să dureze mai mult de o săptămână, a declarat Trump într-un comunicat.

Cercetările vor fi „limitate la acuzaţiile credibile” la adresa judecătorului conservator, a anunţat Comisia Juridică din Senat. În cele din urmă, un senator republican cheie pentru rezultatul votului, Jeff Flake, este cel care a reuşit să forţeze deschiderea unei anchete.

Beneficiind de o majoritate extrem de strânsă în Senat, 51 la 49, republicanii nu-şi pot permite să piardă decât un singur vot. Ori Jeff Flake, senator moderat şi foarte critic cu Donald Trump, a părut vineri după-amiaza să-şi condiţioneze votul final în favoarea lui Kavanaugh de desfăşurarea acestei anchete, observă AFP.

Anterior vineri, Kavanaugh a primit undă verde în Comisia Juridică, 11 senatori republicani votând în favoarea confirmării sale iar 10 democraţi s-au pronunţat împotrivă. Dar înainte de a vota „da”, republicanul Jeff Flake a cerut deschiderea unei anchete.

Miza este crucială, apreciază AFP. Sub tirul mai multor acuzaţii de agresiune sexuală, dar perceput totodată ca profund ancorat la dreapta, Brett Kavanaugh ar putea înclina către latura conservatoare instanţa supremă, ai cărei judecători sunt numiţi pe viaţă. Senatul are ultimul cuvânt asupra nominalizărilor preşedintelui pentru această instanţă – arbitru al celor mai spinoase probleme din societate, precum dreptul la avort, căsătoria homosexuală sau controlul armelor de foc.

Votul de vineri a avut loc la o zi după ce una din presupusele victime ale lui Kavanaugh, o profesoară universitară, a relatat versiunea sa despre cele întâmplate în urmă cu 36 de ani. Audiată în Comisia juridică din Senatul american, Christine Blasey Ford, profesor universitar, 51 de ani, a afirmat că este ‘absolut’ sigură de identitatea celui care a agresat-o cu mulţi ani în urmă.

Ea îl acuză pe judecătorul Brett Kavanaugh şi pe unul dintre prietenii acestuia că ar fi încercat să o violeze la o petrecere între adolescenţi, în anii 1980. Femeia afirmă că tânărul Kavanaugh şi un prieten, ‘complet beţi’, au închis-o într-o cameră şi că viitorul judecător a împins-o pe un pat încercând să o dezbrace. Profitând de starea lor de ebrietate, ea a reuşit să fugă. Judecătorul Brett Kavanaugh a denunţat joi o „ruşine naţională” în Senatul american, afirmând că nu îşi va retrage candidatura pentru Curtea Supremă, în pofida acuzaţiei de agresiune sexuală formulate de Christine Blasey Ford.

„Nimeni nu mă va face să mă retrag din acest proces”, a declarat judecătorul Kavanaugh, cu vocea plină de furie, într-o declaraţie introductivă ofensivă la o oră după încheierea audierii, în aceeaşi sală, a femeii, cadru universitar, care l-a acuzat de aceste fapte, comise în 1982, atunci când el avea 17 ani şi ea 15 ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Am urmarit dezbaterile din Congresul SUA la CNN. Un balamuc mai mare , n-am vazut in viata mea! Femeia, 15 ani, la data intamplarii, il acuza pe unul dintre cei mai buni judecatori de linia 2 a din SUA; de tentativa de viol, la o petrecere juvenila, intamplata in 1982! „Autorul”, candidat la functia de judecator la Curtea Suprema, 16 ani atunci, vine si neaga totul, chiar cu probe scrise! Mai are si declaratiilor fostilor colegi de scoala din acea perioada, ca nu a participat la cel eveniment, dar totusi s-a ajuns la anchetarea de catre FBI, a unei fapte petrecute acum 36 de ani! Oare americanii sunt nebuni? E vorba de o crima, unde ai ceva probe, ADN,etc., dar aici ce ai? Declaratiile unei femei clintoniste , sustinuta de democrati, pentru ca acest judecator pare a fi contra divorturilor? Nebunie totala! Sunt curios ce poate face FBI! Doar marturiile unor oameni, nu pot face lumina! Este incredibil! Judecatorul risca chiar puscarie, iar femeia la fel! Politica strica mintile oamenilor!

  2. Ha ha ha! Ce mai profesoara universitara!Tineretea ei bulversanta nu conteaza in aprecierea juriului? Putina pudoare nu i-ar strica, mai ales la varsta intelepciunii.

  3. Toanta a uitat dece i-a dat-o Dumnezeu. Inseamna ca i-a placut atat de mult incat n-a uitat nici dupa 36 de ani. Constat ca americancele sunt agresate decand se nasc, mai ales cand e vorba de o personalitate masculina, care poate fi stoarsa de bani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.