Ne-am executat

Angajamentul spășit al României de liberalizare în 2 timpi a pieței gazelor

Guvernul României, ca să scape de infringement-ul cu care amenința Comisia Europeană pentru măsuri aplicate pe piața gazelor, a prezentat Bruxelles-ului un angajament de reglare a situației. Reamintim, pe scurt, că OUG 114 plafon de 68 de lei/MWh pentru achiziția gazului la casnici lucru care a supărat producătorii și UE. Acum, Guvernul a promis să elimine plafonul iar casnicii să cumpere gaze la preț de piață liberă, la fel ca toată lumea. Cu o scurtă perioadă de tranziției, 1 an. Astfel, preţul gazelor naturale din producţia internă vândute de producători furnizorilor pentru consumul populaţiei şi al producătorilor de energie termică va fi menţinut la nivelul actual de 68 de lei/MWh până la finalul lunii martie 2020. De la 1 aprilie 2020, timp de un an, va exista o perioadă tranzitorie, în care va exista un preţ reglementat de stat, pentru 50% din necesarul de consum al casnicilor şi al producătorilor de energie termică, urmând ca diferenţa de 50% din consum să fie cumpărată de furnizori de la producători în mod liber, la preţ de piaţă. De la 1 aprilie 2021, piaţa gazelor va fi complet liberalizată.

Aceasta a fost, pe scurt, promisiunea făcută de reprezentanţii României în faţa celor de la Comisia Europeană, urmând ca, într-o săptămână, să fie trimise şi în scris propunerile către Bruxelles, potrivit unor surse. Urmează ca, ulterior, autorităţile de la Bucureşti să emită şi legislaţia pentru a pune în practică cele promise. Nivelul preţului reglementat, pentru 50% din consum, la care Petrom şi Romgaz va trebui să vândă gazul în perioada de un an de după 1 aprilie 2020 nu este cunoscut încă şi nu a fost prezentat.

Bruxelles-ul așteaptă și angajamentul scris

Reprezentanţii CE ar fi acceptat propunerea României, dar o decizie referitoare la închiderea (sau supendarea) procedurii de infringement va fi luată după ce România va trimite în scris angajamentele către Bruxelles.

Această dereglementare în etape avantajează marii furnizori de gaze, E.On şi Engie, în principal, iar cei care pot fi consideraţi perdanţi sunt producătorii, Petrom şi Romgaz.

În ultimele discuţiile care au avut loc la noi, înainte ca Guvernul să avanseze promisiunile către CE, Engie și E.On și-au susținut din nou poziția cunoscută, încercând să profite de re-reglementarea pieței și plafonarea prețului de gaze la achiziție, legiferate prin OUG 114, care îi avantajează. Ei au spus că, de la 1 aprilie 2020, timp de încă un an, ar trebui ca jumătate din gazul intern pe care îl livrează consumatorilor casnici și producătorilor de energie termică pentru populație ar trebui să fie cumpărat de la producători (Petrom și Romgaz) la prețul actual, de 68 de lei/MWh. Au opinat ca doar restul de 50% să fie cumpărat de pe bursa, la prețul pieței. Motivația este știută: re-liberalizarea trebuie să se facă în etape, nu brusc, pentru ca facturile să nu devină de ne-suportat. Furnizorii au spus că, în cazul unei liberalizării bruşte, prețul de achiziție al gazelor ar putea crește cu circa 45%, deci consumatorii finali, în special cei vulnerabili, ar avea mari dificultăţi în plata facturilor.

Petrom și Romgaz, cei doi producători de gaze ai țării, care au fost afectați sever de OUG 114 și de OUG 19, care o completează, au susținut că liberalizarea trebuie făcută, perntru că altfel vor fi mult mai multe efecte negative: amenzile plătite ca urmare a infringementului și amenințarea oricăror noi proiecte de creștere a producției interne de gaze, cu consecințe directe asupra independendenței energetice a țării. Ei au spus că, de la 1 aprilie 2020, toate cantitățile de gaze trebuie să fie puse pe piață și vândute la prețul pieței, în paralel cu creșterea interconectărilor României (pentru a se crește lichiditatea în piață) și introducerea unui mecansim de sprijin pentru a se plăti o parte din factura consumatorilor vulnerabili, în condițiile în care, prin lege, există și sursele pentru acești bani: impozitele suplimentare care se plătesc la producția de gaze.

Mecanismul pedepsei

Reprezentanţii ANRE au afirmat recent, într-o întâlnire cu presa, că Executivul european a cerut autorităţilor române un calendar de dereglementare a preţului gazelor de producţie internă, pentru a renunţa la procedura de infringement împotriva României. În urma OUG 114/2018, Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României pentru faptul că producătorii de gaze trebuie să aloce cu prioritate gazele către consumul casnic.În iulie, Comisia a emis un aviz motivat, iar România are termen 26 septembrie pentru a modifica legislaţia, altfel dosarul va merge la Curtea Europeană de Justiţie, iar România riscă să plătească amenzi începând cu data de 27 septembrie.

OUG 114 a bulversat piaţa de gaze, obligând cei doi mari producători, Petrom şi Romgaz, să vândă la preţ plafonat, de 68 de lei/MWh, gazele pentru consumul populaţiei şi al producătorilor de energie termică, la fel şi gazul pe care sunt obligate să îl înmagazineze. Ca atare, cantitatea de gaze pusă pe piaţă începând din luna mai a fost mai mică, iar preţurile pe piaţa liberă au crescut pentru gazul românesc, pe fondul unei creșteri substanțiale a importurilor de gaze rusești.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1071 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Dupa 89, poporul roman, cu naivitate, s-a pus si a pus la dispozitia UE tot; pe sine, incredere si resurse. Datorita lichelelor proaste, corupte si tradatoare care s-au perindat la putere, a ajuns in situatia copilelor care, neputandu-se apara, au fost abuzate si violate de catre tatal vitreg, in care, initial credeau, si sperau ca le vor proteja si asigura o viata si o familie fericita. Nici copila noastra nu a scapat, e abuzata, in zdrente si sangereaza.

  2. Sunt lamurit ! UE ne impune sa „liberalizam ” ( citeste ;scumpim ) pretul la gaze ! Ce bataie de joc la adresa poporului roman ! Da’ de ce UE nu impune celorlalte tari membre sa scada salariul mediu ,din tarile lor , la nivelul salariului mediu din Romania ? Sa vada si ei cum e viata la noi ! Lovitura este pur si simplu naucitoare deoarece este data direct in capul consumatorilor casnici ! Care este scopul ? Pai care sa fie ! Coborarea , cat mai jos a nivelului de trai din tara noastra ! Si stiti de ce ? Sa nu cumva sa-i ajungem din urma, peste 200 de ani. Vivat !

  3. Romania geme de gaze si e obligata de UE sa „liberalizeze ” piata si sa vanda scump la populatie !? Ce ironie! Bruxeles asta nu e capitala unei tari micutze care nici macar nu are limba proprie. Unii vorbesc franceza,altii flamanda si bruxelesul dicteaza europei. Am ajuns de rasul curcilor. Romania,o tara asa frumoasa si bogata sta la cheremul UE!? Singura solutie e iesirea din UE si nationalizarea resurselor.

  4. Deci tari/tara ce conduce UE-Germannia-nu are gaze/petrol/resurse și ce face? Da niste legi-impune- ca cei ce au-adica noi sa le facem lor cadou GRATIS,ca apoi ei sa ni le vinda noua la ce pret vor ei! Așa ceva n-a existat in istoria planetei pina acum niciodata! E DE NECREZUT !

  5. Păi, pe guvizii de guvernanți îi doare la bască (ca de obicei…) în ceea ce privește tarifele impuse și acceptate fără pic de discernământ, mândrie națională, pentru că ei ”gândesc” și acționează supra-național printr-un mimetism devenit gest-reflex…adică INCONȘTIENT, ca niște yes-MANi veritabili care nici nu-și pun problema să protesteze, nici măcar interior!
    Ei cu basca-n mână, tăcuți, plecați…ca să nu supere, apoi drepți și fițoși față de prostime, anunțând IAR și IAR REGIM DE AUSTERITATE ȘI MĂRIRE DE TARIF, LA ORICE…ENERGIE, GAZE, ETC…

  6. Bogdan Rares si Yoha vor rezolva corespunzator aceasta problema, doar sa le dati acces garantat la slitzu’nadragilor europeni….

  7. PUTEM BAGA … UNDEVA U.E.??? CA DE CAND AM INCEPUT ADERAREA LA ACEST „CLUB” SELECT AL „DEMOCRATIILOR” ASA-ZISELE DEMOCRATII NE-AU JEFUIT MAI MULT DECAT TURCII SI RUSII IMPREUNA DE-A LUNGUL SUTELOR DE ANI! FARA RUSINE, PRUN SANTAJ (DACA NU „PRIVATIZAM” NOI BCR-ul, PETROM-ul, ETC., ETC., NU VOTAM PENTRU ACCEPTAREA VOASTRA, CA SA DAM DOAR UNUL DIN NUMEROASELE ASPECTE ALE IMPLICARII U.E., CU CONSECINTE GRAVE PENTRU POPORUL ROMAN, IN TREBURILE INTERNE ALE TARII). DIN 2004 SI PANA IN PREZENT, E LUNG SIRUL „BINEFACERILOR” OCCIDENTALE ASUPRA ROMANIEI, IN TOATE DOMENIILE DE ACTIVITATE… QUI PRODEST, CACI SIGUR NU POPORULUI ROMAN???

  8. Cum am da-o, tot strainii castiga, ca ei au 2/3 din productie si 3/4 din distributie! Romanul plateste, ca n-are incotro! Bravo democratie de la Bruxels!

  9. Veniti la ploiesti ca va da lui oul gaze.gratis .Zilnic.ne bazeaza orașul, de,ar fi si naziștii geloși Cel mai tare ne.gazeaza.sambata si dumineca, atunci când protipendada cu beizadele lor.sunt.plecati la filialele facute cu lefuri de.bugetari unii chiar.lagarda de.mediu ,sau ministerul mediului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.