Antibioticele statului, produse cu energie solară 

Fabrica de stat Antibiotice Iași își va asigura un sfert din necesarul propriu de electricitate din surse regenerabile solare, odată cu punerea în funcțiune a unei centrale fotovoltaice de 2,5 MW finanțată partial prin PNRR, potrivit unui comunicat.

  Până la sfârșitul acestui an, Antibiotice va mai beneficia de încă 1,2 MW capacitate fotovoltaică, pentru că va amplasa panouri solare pe clădiri, astfel încât va ajunge să-și asigure peste o treime din tot consumul de electricitate din surse proprii “verzi”.
“Reducerea amprentei de carbon, în perspectiva UE de a atinge neutralitatea climatică în orizontul 2050, reprezintă o preocupare strategică pentru Antibiotice. Ne-am construit o strategie privind eficiența energetica pe platforma noastră care să asigure un anumit grad de autonomie energetică în procesele industriale, iar această investiție reprezintă un pas important în aceasta direcție. Din totalul energiei anuale consumate vom asigura, prin acest parc fotovoltaic, peste un sfert din surse regenerabile și acest aspect va contribui semnificativ la procesul de decarbonizare”, a declarat Ioan Nani, director Antibiotice Iași.
“Investiția totală în acest proiect este de 11.8 milioane lei, din care suma de 4,078 milioane lei este acordată de catre Ministerul Energiei din fonduri europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), diferența fiind asigurata din fondurile proprii ale companiei”, se arată în comunicat.
Noua capacitate de producție a energiei electrice din energie solară este amplasată la sol, pe platforma companiei și se întinde pe o suprafață construită de 31.428 m2, fiind instalate 4680 panouri fotovoltaice. Constructorul a fost Parapet, o companie românească specializată în sectoarele de energie regenerabila și de siguranță rutieră, cu sedii la Cluj-Napoca, București și Nurnberg și care deține un portofoliu bogat de parcuri fotovoltaice și de centrale electrice mixte, fotovoltaice – eoliene – cu stocare, construite “la cheie” sau în diferite stadii, în 15 țări din Europa.

Potrivit directorului general Antibiotice, Ioan Nani, amplasarea centralei fotovoltaice la sol reprezintă un demers înspre autonomia energetică, tot în același sens fiind implementate măsuri precum eficientizarea consumurilor specifice, înnoirea parcului auto cu mașini electrice, dar și creșterea procentului de achiziție de energie electrică din surse regenerabile.

Înființată în 1955, Antibiotice S.A. are o tradiție de aproape 70 de ani în fabricarea de produse farmaceutice finite și de ingrediente farmaceutice active. În prezent, compania controlată de statul român (prin Ministerul Sănătății) este lider mondial în producerea antifungicului Nistatină și cel mai mare producător român de medicamente generice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1071 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Securistii lui Astalosh care si-au perindat oamenii prin toate guvernele mai mult au vrut ca aceasta intreprindere fanion a medicamentelor romanesti sa dispara decat sa se dezvolte. Motivele mafiote sunt usor de ghicit. In loc ca statul sa dezvolte fabrica pentru a o face un jucator important mondial, i-au taiat mereu finantarile. Dar GHINION, fabrica continua sa faca performanta. Acum cand Europa este in buda, cel mai mare producator de medicamente al Europei a devenit Rusia care exporta cele mai mari cantitati. Pentru ca are energie si forta de munca ieftine.

  2. Cand toate panourile alea o sa fie facute praf de o grindina mai furioasa si o sa se scurga tot felul de chimicale in sol.
    Tocmai ce am vazut patania unora din Needville, USA. Dar la noi n-o sa se intample sigur, ca noi suntem mai cu mot.

  3. la noi n-o sa se intample sigur, ca la noi nu se face poblicitate la asa ceva; pierderile se baga la bugetul de stat

  4. ca sa contzina „soare si vacantze”,
    mu-ha/ha!

    e o vorba,
    „la omul sarac nici boii nu trag”,
    daca crezi in antibiotic
    antibioticul nu pe va ajuta!

  5. Este o energie extrem de renuvelabila, mai putin atunci când se strica panoul. Care tot cu energie fosila este fabricat. QED.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.