APADOR-CH: MApN vrea să preia și Internetul

Noul proiect de lege a securității cibernetice, aflată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Cercetării, conține mai multe prevederi de natură să militarizeze Internetul românesc, punându-l sub coordonarea Ministerului Apărării Naționale (MApN), susține APADOR-CH.

Conform ONG-ului, sub pretextul asigurării securității spațiului cibernetic național, MApN obține puteri de coordonare, control și reglementare a spațiului virtual civil, lucru inadmisibil într-o societate democratică.

APADOR-CH menționează că a formulat cinci propuneri de modificare a proiectului de lege, pe care le prezintă:

1Legea militarizează Internetul privat sub pretextul securizării

La Art. 3 al. 1 lit. c din proiect se prevede că legea aflată în dezbatere se aplică atât rețelelor și sistemelor informatice deținute de autorități și instituții publice, cât și persoanelor juridice care furnizează servicii publice ori de interes public. Practic, proiectul de lege vizează orice furnizor de internet şi orice reţele sau sisteme informatice, pentru că această activitate poate fi considerată ca fiind de interes public.

APADOR-CH cere eliminarea din lege a referirii la persoanele juridice care furnizează servicii publice ori de interes public și lăsarea unui spaţiu liber, care să nu intre sub reglementările cvasi militare ale acestui proiect de lege, pentru reţelele şi sistemele informatice „civile”, care nu interesează securitatea naţională. A introduce toate reţelele şi sistemele informatice în sistemul de protecţie a securităţii naţionale este excesiv şi dăunător pentru libertatea de exprimare şi dreptul la viaţă privată.

2Un consiliu consultativ va emite hotărâri obligatorii

La art. 8 din proiect se prevede că COSC (Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică) este un organ consultativ, care emite hotărâri obligatorii, ceea ce reprezintă un oximoron, deoarece organele consultative nu ar trebui să poată emite decât recomandări, nu hotărâri obligatorii.

3Armata vrea să apere cu forța și Internetul civil

Art. 11 din proiect prevede că MApN „este autoritate competentă la nivel național în domeniul apărării cibernetice” primind atribuții în domeniul apărării cibernetice atât asupra rețelelor și sistemelor informatice militare și de apărare, cât și asupra sistemelor civile.

Aceasta indică o militarizare a spaţiului cibernetic, sub pretextul apărării securităţii acestuia. APADOR-CH consideră că ar fi de dorit ca spaţiul cibernetic să nu fie apărat de militari, ci de civili cu pregătire adecvată. Prin urmare asociația cere eliminarea din art. 11 a formulării „Ministerul Apărării Naționale, denumit în continuare MApN, este autoritate competentă la nivel național în domeniul apărării cibernetice”. Astfel, se păstrează doar partea din art. 11 care prevede că MApN se ocupă de problemele de securitate cibernetică strict militare.

4MApN va conduce Internetul național ca pe o unitate militară

La art. 29 din proiect, se prevede că, în domeniul apărării cibernetice, MApN are şi alte atribuţii decât cele de a apăra și proteja sistemele și rețelele informatice aparținând MapN, cum ar fi:

– planifică și conduce operații în spațiul cibernetic prin Centrul Național Militar de Comandă;

– planifică și execută operații defensive în spațiul cibernetic, pe timp de pace, prin Comandamentul Apărării Cibernetice;

– dezvoltă și implementează capabilități militare de execuție a operațiilor în spațiul cibernetic prin Comandamentul Apărării Cibernetice;

– participă la activități de descurajare în spațiul cibernetic;

– elaborează și implementează politici și standarde în domeniul apărării cibernetice, în acord cu interesul național, precum și cu standardele și cerințele instituțiilor sau agențiilor NATO ori ale Uniunii Europene.

Toate aceste atribuţii acordate MApN de proiectul de lege, suplimentar faţă de atribuţia – rezonabilă – privind apărarea și protecţia sistemelor și rețelelor informatice aparținând MApN, vor duce la o implicare excesivă a militarilor în spaţiul cibernetic, care este de nedorit din perspectiva normală că spaţiul cibernetic, ca şi cel geografic, ar trebui să fie un spaţiu predominant civil, în care armata/autorităţile militare să nu aibă un rol central şi dominant, ci să reprezinte o excepţie, ca prezenţă, participare şi implicare, mai arată organizația.

APADOR-CH cere eliminarea din art. 29 din proiect a atribuţiilor prevăzute pentru MApN la lit. b,c,d,g şi i. Acestea, dacă sunt indispensabile menţinerii securităţii cibernetice, ar putea fi prevăzute pentru autorităţi civile, nu militare.

5Recrutarea și instruirea furnizorilor de Internet

Art. 30 din proiect prevede că MApN poate convoca mediul privat pentru formare şi instruire periodică, după cum apreciază necesar, pe baza unor criterii pe care tot MApN le va stabili printr-o lege pe care urmează să o iniţiere.

APADOR-CH consideră că acest drept prevăzut pentru MApN este excesiv, dacă se pleacă de la premisa că societatea în care trăim este preponderent civilă şi că armata, deşi este o componentă indispensabilă a societăţii, nu este totuşi componenta primordială. Asociația cere eliminarea completă a articolului 30 din proiectul de lege.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

18 Comentarii

  1. Dictaturile nu se instalează niciodată brusc ca să nu se sperie populația ci pas cu pas!

  2. Deoarece media tv sunt ARME HIBRIDE, prin lege trebuie interzise posturile radio tv si media cu actionari straini sau cu dubla cetatenie. Constitutia prevede dreptul la exprimare libera a romanilor dar nu dreptul la minciuna libera al dusmanilor Romaniei. Vrem posturi tv care fac politica doar romanesti. Acum majorutatea au patroni globalisti Sorosh si evvreiesti.

  3. Bravo lor pate se termină cu balamucul și hoțiile hecherilor etc.etc.-

  4. Păi au internetul lor. De ce le mai trebe și al altora,.Și ce securizează, doar conform legii nu pot intra peste secretul corespondenței, iar site ca facebook sau altele de socializare sunt publice, deci ce mai vor ??

  5. Daca armata preia internetul, nu face decat sa-si reia ceea ce de la inceput a fost al sau. Caci aplicatia pentru civili nu e decat o palida idee a ceea ce inseamna internetul pentru armata.
    Tim Berners-Lee pentru cine a lucrat initial?

  6. Niște idioți care vor să controleze TOTUL!
    Legea( in proiect) e o idiotenie, o aberație care poate fi întâlnită doarintr-o dictatură de tip nord-Coreea.
    Minti bolnave!

  7. In ameruca presedintele Trump a fost CENZURAT…de satana globalista. Arma hibrida netul a inpiedicat exprimarea libera si indeplinirea functiilor unui presedinte. Securistii sa controleze tot dar inainte sa dea toti agentii mossad afara din randurile lor.

  8. adica cenzura pe banii mei…iete naparcile dreaku..asta nu mai e mapn este satana..lumea va scrie codificat ca pevremea lui ceausescu…nu pot ei cenzura cat putem noi sa ii uram

  9. Asa au procedat si cu Institutul Cantacuzino, unde nu se mai face nimic. Oricum, ordinele vin de peste Garla, iar mercenarii tradatori de tara din MApN se supun.

  10. vor sa controleze si cum iti zboara gindurile…secuisti de alt nivel…muuult mai abject si sofisticat

  11. Ha ha ha! Nu e MApN! Pt ca numai exista. Serious! Cititi doctrinal NATO. MApN este….”structure integrated” within the core of NATO network. E numai o unealta, o arma a unei structuri complexe, fara putere de decizie ci numai gata sa raspunda „integrate comenzilor Nato”.Asa ca…nu mai avem armata iar toti cei ce va inrolati NU LUPTATI PT ROMANIA, ci pt.o forta ce la randul ei e in mana unor papusari.?

  12. Armata, dar in realitate SRI-ul o sa controleze internetul, CCR-ul a fost practic abolita cu noua componenta si cu decizia ca orice porcusor care le incalca deciziile nu o sa mai fie nici macar sanctionabil, cu un asemenea precedent oricine o sa poata incalca orice decizie a CCR-ului, curand o sa vedem o gramada de legi neconstitutionale intrand in vigoare, iar Porcusorul General o sa aiba dreptul sa inchida orice ancheta sau sa respinga orice decizie de inchidere de ancheta… adica dosare politice pe banda rulanta. Curat democratie, cam ca in dictaturile central africane dar cu parfum de membrii UE. Mai ramane sa se reinfiinteze Miscarea Legionara cu noile tendinte din UE, in cativa ani de atentate cu bomba la masina opozantilor o sa ajunga principalul partid politic, poate chiar unic.

  13. Vai !, increderea aia mare in Armata unde e ??? Statul te ocroteste pana te ingroapa !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.