Apel adresat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind utilizarea arhivelor Securităţii aflate în custodia serviciilor de informaţii

Încercarea de transformare a lui Adrian Marino, deţinut politic în condiţii de temniţă grea, personalitate care a reprezentat modelul unor generaţii de intelectuali prin independenţa faţă de regimul comunist, într-un colaborator abject al Securităţii a demonstrat cât de grave sunt implicaţiile manipulării, de către serviciile de informaţii, a dosarelor pe care le au în custodie.

Adrian Marino nu a avut posibilitatea să acceadă la dosarul său personal şi să vobească despre detaliile lui, întrucât desecretizarea acestuia a avut loc prea târziu, cu un an înaintea morţii sale. Astăzi vedem că nu exista nimic în dosarul desecretizat care să fi motivat clasificarea lui în anul 2000 şi declasificarea în anul 2004. Nu există niciun argument, într-o Românie democratică, ca porţiuni substanţiale din dosarul pregătit de fosta Securitate pe numele său să fie ţinute ascunse de serviciile de informaţii. Forma denaturată în care dosarele au fost livrate CNSAS a făcut mai uşoară deplorabila mistificare a conţinutului lor.

Felul în care serviciile de informaţii trunchiază conţinutul a ceea ţin în custodie este incompatibil cu o Românie democratică şi le apropie, în stil, de tradiţia defunctei Securităţi. Este indispensabilă introducerea unor norme stricte privind relaţia dintre serviciile de informaţii şi societate, respectiv, accesul acesteia la arhivele Securitaţii comuniste.

Solicităm Consiliului Suprem de Apărare a Ţării adoptarea următoarelor măsuri privitoare la utilizarea arhivelor aflate în custodia serviciilor de informaţii:

– anunţarea explicită când un dosar cerut de către cei care au dreptul să-l acceadă are statut clasificat;

– enunţarea motivelor pentru care un dosar este reţinut între documentele clasificate;

– stabilirea unui set de criterii raţionale, cu caracter public, care motivează menţinerea unui dosar întocmit de Securitate între documentele clasificate în prezent;

– investigarea actelor de distrugere a dosarelor : a deciziilor luate în acest scop, a caracterului legal sau nu al acestor decizii, a persoanelor care au distrus documente; elaborarea în termen de un an a unui Raport în acest sens.

Ne adresăm Consiliului Suprem de Apărare a Ţării întrucât Legea nr. 415/2002 îi permite să impună serviciilor de informaţii politici care, în cadrul legal existent, să le facă pe acestea compatibile cu valorile şi metodele unei societăţi decente.

Bucureşti, 31 mai 2010

Semnează:

Sorin ALEXANDRESCU

Gabriel ANDREESCU

Liviu ANTONESEI

Ştefan BORBELY

Marius BUCUR

Adriana COPĂCEANU

Sorin CUCERAI

Mircea A. DIACONU

Mihai Dinu GHEORGHIU

Doina JELA

Adrian LĂCĂTUŞ

Viorel MARINEASA

Sorin Adam MATEI

Carmen MUŞAT

Lucian NĂSTASĂ

Marius OPREA

Ovidiu PECICAN

Michael SHAFIR

Ciprian ŞIULEA

Cristina TOMA

Dorin TUDORAN

William TOTOK

Daniel VIGHI

Lista este deschisă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.