Apelul AIEA în cazul centralei nucleare de la Zaporojie!

Daunele suferite de barajul de la Nova Kahovka au provocat o scădere serioasă a nivelului apei din rezervorul folosit pentru răcirea centralei nucleare Zaporojie (ZNPP), care continuă să scadă într-un ritm de 5 centimetri pe oră, deşi deocamdată nu există un „risc imediat” pentru siguranţă, transmite marţi EFE.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a precizat marţi, într-un comunicat, că nivelul apei din rezervor „era de aproximativ 16,4 metri la ora 8 dimineaţa” şi că „dacă va scădea sub 12,7 metri, nu va mai fi posibilă pomparea”.

Cu toate acestea, „există mai multe surse alternative de apă”, a precizat Grossi, după cum informează AIEA în comunicatul care transmite cuvintele rostite astăzi de directorul general la o reuniune la Viena a Consiliului Guvernatorilor din cadrul instituţiei pe care o conduce.

El a precizat că barajul atacat, situat pe teritoriul ocupat de Rusia în regiunea Herson din sudul Ucrainei, „a suferit daune importante”, fapt ce a provocat la rândul său „o scădere semnificativă a nivelului apei în rezervorul utilizat pentru a furniza apă de răcire la ZNPP”.

Grossi a reamintit rolul crucial al apei ca element de răcire pentru a elimina căldura reziduală din reactoare, din bazinele de combustibil uzat şi din generatoarele diesel de urgenţă (atunci când acestea sunt în funcţiune).

„Absenţa apei de răcire în sistemele esenţiale pentru o perioadă prelungită de timp ar provoca fuziunea combustibilului şi inoperabilitatea generatoarelor diesel de urgenţă”, a spus el.

Experţii AIEA aflaţi la ZNPP, cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în sud-estul Ucrainei şi controlată de Rusia, „au fost informaţi” că daunele de la Kahovka „provoacă în prezent o reducere cu aproximativ 5 centimetri pe oră a înălţimii rezervorului”.

„Echipa continuă să monitorizeze acest ritm şi toate celelalte probleme de la faţa locului. Cu toate acestea, evaluarea noastră actuală este că nu există un risc imediat pentru securitatea centralei”, a declarat Grossi.

La centrală, se depun toate eforturile pentru a pompa cât mai multă apă posibil în canalele de răcire şi în sistemele relaţionate. În plus, pentru a reduce consumul de apă, apa neesenţială nu mai este consumată, potrivit membrilor misiunii de teren a agenţiei.

Conducerea centralei „studiază alte măsuri”, iar pe de altă parte „există mai multe surse alternative de apă”, a subliniat directorul general.

Conducta principală de apă de răcire este alimentată de la rezervor şi pompată prin canalele din apropierea centralei electrice până la amplasament, a explicat el. „Se estimează că apa pe această rută ar trebui să ajungă pentru câteva zile”, a adăugat el.

Printre alternativele la rezervor, el a evidenţiat ca fiind „vital” un mare bazin de răcire de lângă instalaţie, care, din proiectare, este menţinut deasupra înălţimii rezervorului.

Întrucât reactoarele au fost oprite de mai multe luni, se estimează că acest bazin va fi suficient pentru a furniza apă de răcire timp de câteva luni, deşi acest lucru va fi confirmat în curând de AIEA.

„Este vital ca acest bazin de răcire să rămână intact. Nu trebuie făcut nimic pentru a-i submina integritatea. Fac apel la toate părţile să se asigure că nu se face nimic pentru a-l submina”, a subliniat Grossi, reamintind totodată că săptămâna viitoare se va deplasa la Zaporojie.

„Călătoria mea de săptămâna viitoare la ZNPP era planificată şi acum este esenţială. Voi merge”, a promis el.

Compania ucraineană de stat pentru energie nucleară, Energoatom, a avertizat marţi că funcţionarea ZNNP ar putea fi afectată, deşi a estimat, de asemenea, că situaţia este deocamdată sub control.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc pentru distrugerea barajului de la centrala hidroelectrică Noua Kahovka.

Știrea inițială

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a făcut apel marţi la Ucraina şi Rusia să se abţină de la orice ar putea submina integritatea rezervorului care asigură răcirea reactoarelor centralei nucleare de la Zaporojie, relatează Reuters.

Distrugerea, marţi, a barajului de la Kahovka, pentru care Kievul şi Moscova se acuză reciproc, a stârnit temeri privind un accident nuclear la cea mai mare centrală nucleară din Europa, în prezent deconectată, menţionează Reuters.

Potrivit lui Grossi, deşi mai există şi alte câteva surse alternative, centrala trebuie să dispună de apă suficientă pentru răcirea reactoarelor timp de „câteva luni”, apă pe care şi-o asigură dintr-un rezervor situat în amonte de lacul de acumulare de la Kahovka.

„De aceea este vital ca acest rezervor să rămână intact. Nu trebuie făcut nimic care să-i submineze integritatea. Fac apel la toate părţile să asigure că nu se face nimic pentru a submina acest lucru”, a subliniat directorul general al AIEA.

Acesta a precizat că dacă apa din rezervor scade sub nivelul de 12,7 metri pomparea ei către reactoare va deveni imposibilă.

Kiev: Pericolul unei „catastrofe nucleare creşte rapid”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. Aruncati in aer odata centrala nucleara ca sa dispara pentru totdeauna sperietoarea asta.

  2. Acum Zelenski iar ne va spune ca nu poate sa-si inceapa ofensiva pt. ca nu permite terenul si va continua sa cerseasca armament si munitie fraierilor si bine inteles dolari.Rusii nu aveau nici-un interes sa faca acest act terorist atita timp cit ei erau prezenti acolo inca de anul trecut,toata Crimeia se folosea de acest baraj.Daca intradevar ar fi vrut sa faca rusii acest act terorist ,il puteau face exact atunci cind incepea marea ofensiva a lui Zelenski ,ca sa inpotmoleasca toate tancurile primite de la americani.

  3. „Fac apel la toate părţile…”Io zic sa faci apel la partea aia dilie care sunt rusnacii pe care toata lumea o stie de nenorocire a planetei asteia de cateva sute de ani.Ca rusnacilor astora turbati nici nu le-a pasat,in prostia lor genetica,nici cand au tropait pe la Cernobal de au ridicat nori de praf radioactiv pe acolo ca sa vada daca le trece cancerul atomic tratat cu vodka la greu.De tot ce se intampla in Ucraina si ne afecteaza,sau ne va afecta si pe noi romanii,ca si pe oricare altii dintre vecini,sau traitori pe planeta asta unica,sunt de vina numai si numai rusnacii cu alcoolul din capul lor si cu capetenia lor criminalul nazist Putina, Ucga-l Toaca de ticalos ce este el,toti fiind niste babuini care au trecut la crime si orori cum nu a mai pomenit lumea.

  4. Mare minune ca demenții de la Kiev să nu bombardeze și bazinul de răcire.
    Vor să pună mâna pe Centrala Nucleară cu orice preț.?

  5. Doar Grossi vrea sa raceasca „mortul”, adica „cea mai mare centrala nucleara din Europa” care nu functioneaza si nu va mai functiona vreodata pentru ukrani ca sa exporte energie si sa plateasca armamentul cumparat pe caiet de la bidonul turtit cu robinet.Vorba lui Alberto Sorti din capodopera suprarealismului italian: „Giovani e morto definitivo” !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.