Asociaţia Agenţiilor de Turism amenință că dă statul în judecată

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România solicită Ministerului Afacerilor Externe informații clare cu privire la situația de pe litoralul bulgăresc, în contextul ultimelor avertizări privind un posibil risc pentru sănătate.

ANAT merge mai departe și amenință că dă în judecată ministerul invocând prejudiciile provocate din cauza “mesajelor dramatice” transmise de autorități.

Confuzia ar fi plecat, susține prim vicepreşedintele ANAT, Alin Burcea, de la un comunicat al Ministerului Sănătăţii din Bulgaria referitor la o plajă din Varna unde s-au depăşit normele microbiologice admise.

Ulterior, explică Burcea, a apărut în mod eronat informați potrivit căreia toate plajele ar fi avut probleme, deși bulgarii au revenit cu un comunicat oficial în care au explicat despre ce este vorba.

“Considerăm că afectează interesele economice a peste 1.000 de agenţi economici care vând Bulgaria. Daca nu suntem în stare să clarificăm, mergem în instanţă”, s-a plâns Burcea.

Într-un comunicat transmis anterior, ANAT a cerut autorităţilor române o reacţie fermă care să confirme situaţia din Bulgaria pentru a putea informa şi acţiona corect faţă de românii care şi-au cumpărat vacanţe pe litoralul bulgăresc.

Pe data de 5 iulie, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei şi Energiei din Bulgaria au trimis agenţiilor de turism din România un comunicat de presă cu privire la starea apelor din 23 de staţiuni turistice de pe litoral, printre care Varna, Nisipurile Aurii, Constantin şi Elena, Sunny Day şi Riviera, arată ANAT.

Referitor la declaraţiile privind infestarea cu hepatita A, autorităţile bulgare nu au confirmat această informaţie, agenţiile de turism româneşti şi turoperatorii europeni informând turiştii cu privire la zonele în care scăldatul este permis.

„Este început de sezon şi avem sute de mii de turişti români care au deja contractate şi plătite vacanţe pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Operatorii parteneri care au furnizat vacanţe în Bulgaria agenţiilor româneşti de turism, fie ei hotelieri, turoperatori locali sau marii turoperatori europeni nu ne-au comunicat până acum că ar fi de acord să anuleze rezervările turiştilor români fără penalităţile de retragere prevăzute în contracte, neidentificând motive serioase şi legale în acest sens. În aceste condiţii, agenţiile de turism membre ANAT se află între solicitările turiştilor panicaţi care îşi cer banii înapoi şi condiţiile contractuale care ar impune penalizări plătibile furnizorilor de servicii pentru Bulgaria”, spune Lucia Morariu, preşedintele ANAT.

Pentru anularea vacanţelor trebuie să existe însă o situaţie de risc acceptată oficial de autorităţi şi o comunicare corectă bazată pe documente pentru ca vacanțele să poată fi anulate, iar banii să fie restituiți.

Poziția MAE
MAE a făcut, duminică, precizări referitoare la riscul apei mării de pe litoralul bulgăresc.
“Riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna şi nu sunt afectate alte staţiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre”, se arată în comunicat.

„(…) Avertismentul privind riscul ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A şi recomandarea vaccinării împotriva acestui virus au fost făcute de şeful secţiei de hepatologie de la spitalul «Sf. Ivan Rilski» din Sofia şi preluate de numeroase agenţii de presă şi publicaţii bulgare, la 30 iunie 2014. Pe această bază şi având în vedere comunicatul oficial al Inspecţiei Regionale de Sănătate Varna din 3 iulie 2014, MAE a publicat atenţionarea de călătorie din dimineaţa zilei de 4 iulie 2014”, se arată în comunicat.

„Prin urmare, Ambasada României la Sofia a solicitat încă de la data de 1 iulie 2014 poziţia oficială atât a spitalului «Sf. Ivan Rilski» din Sofia cât şi a Ministerului bulgar al Sănătăţii în legătură cu avertismentele publicate de media bulgară însă, până la publicarea «Informaţiei actualizate privind calitatea apelor de îmbăiere pe litoralul Mării Negre» a Ministerului bulgar a Sănătăţii din seara zilei de 4 iulie, Ambasada nu a primit alte informaţii din partea autorităţilor menţionate”, precizează MAE
„Potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătăţii, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna şi nu sunt afectate alte staţiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre”, se mai arată în comunicat.

MAE precizează totodată că misiunea diplomatică a României la Sofia va monitoriza în continuare situaţia în colaborare cu autorităţile bulgare competente, urmând să informeze în cazul în care apar noi riscuri.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea periodică atât a site-urilor de specialitate, cât şi a paginii web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.