Atenție la panourile solare!

Panourile solare pot deveni un adevărat dezastru ecologic, avertizează reprezentanții Asociatiei RESPO DEEE. Ei susțin că, deși oferă energie verde și scad emisiile de carbon la nivel mondial, durata limitată de viață a acestor panouri, de până la 25 de ani, reprezintă o problemă serioasă pentru mediul înconjurător.

Prima generație de panouri solare domestice ajunge acum la sfârșitul duratei lor de viață, iar, până în anul 2050, peste 200 de milioane de tone de panouri solare vor fi scoase din uz. În ciuda acestui fapt, facilitățile de reciclare sunt aproape inexistente.

Până în prezent, au fost instalate pe glob peste 2,5 miliarde de panouri solare care generează energie ce depășește un Terrawat. Reprezentanții Asociatiei RESPO DEEE atrag atenția că multe dintre acestea vor ieși din uz în următorii ani și că nu există o infrastructură specializată pentru dezmembrarea și reciclarea acestora. Prin urmare, experții în energie cer guvernelor să acționeze rapid pentru a preveni o posibilă catastrofă ecologică la nivel global.

„În momentul în care ies din uz, panourile solare intră în categoria deșeurilor de echipamente electrice și electronice, însă reciclarea lor necesită un proces cu totul diferit față de cel implementat până acum în cazul televizoarelor, frigiderelor, mașinilor de spălat sau al dețeurilor de mici dimensiuni.

Prima generație de panouri solare domestice ajunge acum la sfârșitul duratei lor de viață, necesitând o acțiune imediată. Până în anul 2030, la nivel mondial vor exista 4 milioane de tone de astfel de panouri stricate sau ieșite din uz, iar, în prezent, se vorbeste prea puțin despre fabrici de reciclare specializate în acest sens.

În ultimii ani, peste tot pe glob, dar și în România, s-a înregistrat o creștere accelerată a instălarii de panouri fotovoltaice. La noi în țară cererea, doar în 2022 a crescut de patru ori în sectoarele rezidențial și comercial, după o creșterere de trei ori în 2021, ca urmare a majorării prețurilor la energie. Se va păstra acest trend ascendent și de acum înainte, mai ales că doar 6% din energia folosită în prezent în țările din Uniunea Europeană provine din sursă solară. Autoritățile însă se gândesc prea puțin la viitor și la ce vom face cu aceste panouri după ce ele ies din uz”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro).

Prima fabrică din lume de reciclare a panourilor solare va fi lansată în Franța

La nivel european, se fac pași mici spre rezolvarea acestei probleme. Prima fabrică din lume dedicată reciclării panourilor fotovoltaice va fi deschisă la sfârșitul lunii iunie, la Grenoble, în Franța. Fabrica își propune să extragă și să reutilizeze până la 99% din componentele unui panou fotovoltaic. În plus, față de reciclarea sticlei frontale și a ramelor din aluminiu, fabrica are capacitatea de a recupera materiale prețioase, precum argintul și cuprul, care sunt mult mai dificil de extras. Aceste resurse valoroase pot fi apoi reciclate și reutilizate pentru a crea unități solare mai eficiente.

„Lansarea acestei fabrici este o veste bună și încurajatoare, iar modelul trebuie replicat și aplicat în toate țările din lume în viitorul apropiat. Peste 60% din valoarea unui panou fotovoltaic este conținută în doar 3% din greutatea acestuia și este dată de materialele valoroase pe care le conține precum cuprul, siliciul și argintul. Tehnologia de recuperare evoluează, iar specialiștii estimează că, în viitorul apropiat, trei sferturi din materialele necesare pentru noile panouri solare, inclusiv argintul, pot fi recuperate din unitățile fotovoltaice retrase și reciclate, accelerând astfel producția de panouri noi. În prezent, există o lipsă acută de argint la nivel mondial pentru a satisface cererea de producție a milioane de panouri solare, necesare în tranziția de la combustibilii fosili”, mai declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

În România, abia acum se fac primii pași pentru construirea unei fabrici specializate în reciclarea panourilor fotovoltaice. La începutul anului, Ministerul Energiei anunța că este în plan construcția unei astfel de fabrici, fondurile fiind acordate prin PNRR.

Cât vom câștiga dacă reciclăm panourile fotovoltaice?

Conform Asociației RESPO DEEE, dacă panourile fotovoltaice ar fi reciclate corect, până în 2030 se estimează că se vor recicla materiale în valoare de 450 de milioane de dolari. S-ar obține 60 de milioane de noi panouri solare fotovoltaice din materiale reciclate și o capacitate suplimentară de 18 gigawați oră prin panouri reciclate.

În aceeași situație, până în 2050 se estimează că s-ar recicla materiale în valoare de 15 miliarde de dolari. S-ar obține 2 miliarde de noi panouri solare fotovoltaice din materiale reciclate și capacitate suplimentară de 630 gigawați oră prin panouri reciclate.

Despre Asociația RESPO DEEE

Asociația Respo DEEE se dedică unui proces de colectare și reciclare DEEE performant, proces care asigură condițiile de calitate, fiabilitate și progres technologic la standarde ridicate. Serviciile există pentru a crea un sistem eficient de colectare, logistică, tratare și valorificare a DEEE. Totul cu scopul de a reduce la maximum risipa și impactul asupra mediului înconjurător.

Asociația RESPO DEEE oferă preluare și transport gratuit al acestor deșeuri, direct de la domiciliu sau de la sediul companiilor. Este necesar ca oamenii să comande gratuit online, pe www.respo.ro, sau telefonic la Tel Verde 0800 800 219, recipientele potrivite, precum cutia sau pubelele RESPO, pe care le umplem cu deșeurile pe care dorim să le reciclăm. Când le avem gata, sunăm la același număr de telefon și un colector RESPO va veni să preia gratuit deșeurile și să le transporte spre centrele unde acestea vor fi reciclate corespunzător.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

14 Comentarii

  1. Deci mereu ne aruncam cu capul inainte fara sa ne uitam ce urmeaza…. Progres inseamna ,nu ?

  2. exista tehnologia de reciclat chiar la noi in tarra!
    am vazut un reportaj(parca la b1? ) si e un inginer sef care recupera siliciu,germaniu,ag si aur din telefoanele vechi(din particulele telefonului macinat) ..
    de cautat pe google!

  3. Vorbesc prostii! Panourile solare sunt o gură de oxigen pentru toți! (eliții nesătui și inutili ai lumii).Și una de (c-cat) pentru ecologistii (argații) lor(fără vreo meserie anume), care se îngrijorează pe drept(-ul plătit) de soarta(averii escrocilor de vârf ai) lumii.

  4. Pina în 2050 soluții se vor găsi! Reciclarea panourilor se v-a face, nu uitați ce reciclare se făcea, la baterii, pe vremea lui Ceaușescu.

  5. Cand se face, ca de ce se face. Cand nu se face , ca de ce nu se face. Ce-mi plac mie astia care spun că nu e bine ce se intampla si tin solutia cea MARE , GENERAL VALABILA , MIRACULOASA , FACATOARE DE BINE, doar pentru ei.

  6. „Reciclarea” acestor panouri fotovoltaice se face aruncat pe campuri, prin paduri, prin rauri.
    Garda de mediu n-o sa confiste numai basculante cu moloz si gunoaie o sa mai fie pline camioanele de confiacat si cu panouri solare.

  7. Deci germaniul ,argintul ,aurul, niobiul,praseodimul ,neodimul pot fi extrase din adâncurile pământului, dar nu pot fi recuperate din…panouri !!
    Cine să creadă asemenea bancuri ?

  8. Daca ajung ca telefoanele mobile,televizoare si laptopuri la gropile de gunoi din lumea a treia e clar cum vor fi reciclate arese. Verizii se spala pe maini dupa ce-au mutat poluarea de la productie la sclavii din China, de reciclat se ocupa africanii incendiind

  9. Cea mai buna reciclare este reutilizarea. Atata timp cat produc si 50% din capacitatea initiala daca le dati pe gratis mai departe se va gasi cineva care sa se foloseasca de ele. Garantia panourilor pe care tocmai le-am cumparat spune ca isi pastreaza 80% din capacitate pentru minim 20 de ani. Daca dupa 20 de ani le scade capacitatea nu o sa le dau jos de pe casa pentru ca vor produce doar 13KW in loc de 15KW ca doar nu-s nebun.

  10. Curios. Singura lor problema ecologica pare reciclarea. Oare nu se gândește nimeni la faptul ca sunt negre si astfel mai crestem încă puțin temperatura ambientală? Parca ne doream sa scăpăm de asa numitele insule de căldură din orase găsind soluții gen acoperișuri verz sau eliminarea suprafețele asfaltate….

  11. „450 de milioane de dolari. S-ar obține 60 de milioane de noi panouri solare fotovoltaice din materiale reciclate” de unde rezulta ca materialele ce intra in componenta unui panou solar costa 7,5 €

  12. „facilitățile de reciclare sunt aproape inexistente ”
    Și după începe un articolul sau delirul unui idiot :))) nu sunt din plastic sau sticla ? Din ce sunt făcute încât nu pot fi reciclate ? …DOAMNE FEREȘTE …..sunt bombardați de prostie zilnica ….. câtă prostie zace in lumea asta ??

  13. si iaca, paaas-cu-paaas se „reglementeaza” reglementarea. taxa e soare in curs…pardon, taxa pe „reciclare”. nu mai stiu parazitii ce sa inventeze sa mai man’ce si gura lor ceva. toate comunitatile din jurul oraselor au panouri. cand veti pricepe ca „alesii” tradatori te vor pro sta l au, sluga si dependent prin #frica? numai asa te pot controla. independenta inseamna inteligenta. avem o problema tovarashi…

  14. Chitra vorbește prin comenturile de față mai tare ca rațiunea,chitra românească, ceaușească, de fraier care se”adaptează”. De reciclat se reciclează respectivele panouri, la 30 de parai/mp cu progres cu tot, dar nu și apa, aerul, sănătatea și paraua fraierului care se trezește deabia când e băgat în bateria de găini, hrănit cu povești, gândaci și cannabis și a cărui asigurare de sănătate va fi injecția letală. Să strici un hectar de pădure ca să produci în medie cât un grup electrogen de 50 de cp, la un preț de reciclare de 2.000.000€ și o investiție de cel puțin 20.000.000 și să-i mai spui și”verde”(de la dolari, probabil), și „progres”(solarele sunt de prin anii’60) trebuie sa fi dus cu pluta.Progresul se va vedea în prețuri și costuri, dar nu în nivelul de trai. Acasă poți să-ți pui panouri cât te ține punga, dar industria și agricultura nu merg cu panouri.Dac-o dai Chinei, ți-ai tras-o, cânți aria sinuciderii din opera de trei parale de klaus bilderberg-rothchild.Și acu, dați-o pe aia cu miorița-ghiocel a jmekerului românesc cu manele” ce pot să fak, dacă am trak, ca un pui de dak…”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.