Augustin Lazăr și-a luat adio? Mesaj cu subînțeles!

Augustin Lazăr le-a transmis colegilor, de la Timișoara, să își asume răspunderea de a candida pentru mandatul de procuror general, fără a spune însă clar dacă el renunță să își depună candidatura pentru a doua oară pentru această funcție.

„La final de mandat de procuror general am un mesaj pentru tânăra generație, transmis tinerei generații de procurori acest premiu și mesajul că nimeni nu va putea spune că am transmis un minister public supus politic. Din Timișoara le mai transmit colegilor procurori mesajul să își asume sarcina si răspunderea de a candida conform standardelor naționale și internaționale pentru viitorul mandat de procuror general însoțit de îndemnul de a continua proiectele începute în mandatul meu de natură a întări independența magistraților procuror”, a declarat Augustin lazăr, la Timișoara, citat de Mediafax.

Întrebat ulterior ce a vrut să spună mai exact, Lazăr a fost din nou evaziv: „Eu am spus că încurajez tinerii procurori să-și asume responsabilități. Încurajez tinerii procurori cum mi-am asumat eu responsabilități la vremea respectivă, să vină și ei să își asume responsabilități în cadrul unor proceduri legale, cu niște standarde europene naționale și internaționale, pe care trebuie să le respecte orice procedură pentru ocuparea unor funcții de conducere. Vă rog să remarcați încă ceva: a fost Comisia de la Veneția, a fost mecanismul MCV, experții mecanismului MCV au făcut această remarcă: toate procedurile pentru selectarea procedurilor cu funcții de conducere trebuie să se desfășoare în mod transparent, imparțial și în mod corect”.

Chestionat încă o dată cu privire la o nouă candidatură, actualul procuror general a evitat un răspuns clar.

„Reporter: Da sau nu?
Lazăr: Am vrut să mă asigur mai întâi că tinerii mei colegi sunt cei care își vor depune candidatura, apoi vă rog să remarcați că procedura care a făcut obiectul unor critici publice și ca procuror experimentat aș vrea să mă asigur mai întâi că procedura la care am participat este sau nu corectă”.

Procedura de selecție a noului procuror general al României a fost reluată săptămâna trecută de  către Ministerul Justiției după ce primii patru candidați, printre care și Lazăr, au fost respinși de către Tudorel Toader.

Mandatul lui Augustin Lazăr în fruntea Parchetului General expiră în data de 28 aprilie.

Despre prezența sa în Comisia de la Aiud

Augustin Lazăr s-a scuzat din nou, luni, la Timișoara, în privința modului în care a ajuns în comisia de eliberări condiționate de la Penitenciarul din Aiud, spunând că nu a cercetat, nu a trimis în judecată și nu condamnat niciun disident politic.

Lazăr a afirmat, luni, la Timișoara, întrebat de către jurnaliști dacă a luat legătura cu familiile condamnaților politici, că toate aceste acuzații care i se aduc sunt „politice”.

„Ele (acuzațiile – n.r.) sunt făcute într-un context în care au nevoie să folosească niște muniție împotriva unui reprezentant al Ministerului Public, împotriva procurorului general. Adică este folosită drama unor oameni de care nimeni nu s-a interesat să vadă ce problemă au avut, ce dificultăți au avut, însă sunt folosiți acești oameni, acești disidenți ca o situație specială pentru a lovi în cei care apără independența justiției”, a precizat procurorul general.

Acesta a mai susșinut că nu a ajuns procuror pentru că a avut „relații”, ci deoarece a terminat studiile cu o medie foarte bună și că a primit ca o sarcină suplimentară prezența „periodic” în comisia de eliberări condiționate a Penitenciarului Aiud.

„Vreau să vă spun că adevărul este următorul: eu, ca tânăr procuror, ca tânăr absolvent al universității din Cluj, am ajuns procuror nu pe seama unor relații, cum se suspectează și cum se fac afirmații în diverse medii. Ci am ajuns procuror pentru că am terminat cu o medie foarte bună. Ca tânăr procuror, aveam în principal activitate de procuror criminalist, cercetam infracțiunile cu violență, iar ca o sarcină suplimentară, între altele, aveam și această prezență periodic la comisia de eliberări condiționate a penitenciarului, unde misiunea acestei comisii era de a verifica din punct de vedere tehnic strict îndeplinirea condițiilor tehnice pentru ca cineva să fie eliberat condiționat, să fie propus la eliberare condiționată. Adică să îndeplinească fracția și să se constate că nu are rapoarte de pedepsire la dosar. Ei bine, judecătorul era cel care hotăra asupra mandatelor de executare. Eu nu am cercetat, nu am trimis în judecată și nu am condamnat niciun disident politic, așa cum se sugerează public. Infracțiunile contra securității statului erau toate de competența justiției militare. Justiția militară era cea care cerceta, trimitea în judecată și condamna disidenții politici în perioada aceea. Prin urmare, procurorul civil nu avea atribuții să modifice mandatul vreunui condamnat, ci simplul fapt de a verifica acele condiții care erau necesare pentru a fi propuși la eliberare condiționată. Instanța era cea care hotăra și comandantul penitenciarului era cel care efectiv punea în libertate atunci când avea o hotărâre definitivă a instanței”, a explicat Augustin Lazăr.

Procurorul general a mai adăugat că acea comisie de eliberări condiționate nu discuta „efectiv” cu condamnații, ci analiza dosarele pe care le avea în față.

„Eu eram în primii ani ca procuror, aveam câțiva ani vechime, tocmai ce mi-am dat examenul de capacitate, eram la parchetul local și mă ocupam cu probleme de infracțiuni de violență, cu accidente de muncă, etc., iar procuratura județeană era cea care delega de la parchetul local procurorul care mergea la comisie, că eu luasem locul unui alt coleg care a fost înainte, am ocupat un post de procuror și am preluat sarcinile colegului respectiv. După o perioadă de timp, a venit un alt coleg care a preluat sarcinile și le-a dus mai departe. Este simplu. Nu este nicio conspirație care să presupună ceea ce se sugerează din punct de vedere al dezbaterii unor persoane interesate, care vor să prezinte un procuror ofițer acoperit sau mai știu eu ce alte lucruri”, a mai spus Augustin Lazăr.

Procurorul general a declarat că nu a avut nicio funcție de conducere înainte de anul 1989, că a fost un „simplu” procuror criminalist, iar prima funcție de conducere a avut-o în anul 1998, ca procuror șef de secție la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Augustin Lazăr a mai afirmat că a terminat facultatea cu media 9,92 și că pe parcursul carierei profesionale a obținut calificativul „foarte bine” în fiecare an.

„Nu am fost niciodată cercetat disciplinar sau în vreun mod oarecare, așa cum sugerează unii. Procurorul general deține tabloul de comandă al Ministerului Public și acest tablou este interesant pentru mulți. Vă rog să observați că aceste atacuri au început din 26 martie, când mi-am depus și eu candidatura pentru următorul mandat”, a precizat Augustin Lazăr.

Întrebat dacă ar fi putut refuza să facă parte din comisia de eliberări condiționate, Augustin Lazăr a răspuns negativ, spunând că „era o sarcină de serviciu și orice procuror care este trimis să îndeplinească în cadru legal o sarcină de serviciu nu poate să o refuze, iar cadrul legal era acesta, deplasarea la comisie, examinarea tuturor dosarelor, dacă îndeplinește fracția, respectiv dacă sunt sau nu rapoartele de pedepsire, iar apoi concluzia era în raport de aceste lucruri”.

De asemenea, întrebat pe ce criterii a fost ales, Lazăr a explicat că „am preluat rolul unui alt procuror care făcea aceste lucruri, eu am fost selectat din mai mulți candidați pentru a deveni procuror. Când am avut examenul de capacitate, am primit aceste însărcinări, pe care le-am exercitat după ce a fost alt procuror, iar după mine a venit un alt procuror. Eu nu am fost decât o perioadă de timp. Dacă un procuror nu mergea la comisia de eliberări condiționate și dintre cei câți erau, vreo 50 de condamnați, îndeplineau condițiile să meargă la instanță, procurorul ar fi fost culpabil că nu se putea ține comisia de eliberări condiționate, pentru ca cei care îndeplineau condițiile să plece acasă. (…) Foarte tendențioasă a fost afirmația celor care au spus că procurorul elibera sau bloca punerea în libertate a unui deținut, a unui condamnat în contextul în care comisia aceasta propunea. Ea așa se numește, propunere, adică făcea o verificare prealabilă foarte riguroasă, fiindcă cei de la grefe erau foarte atenți cu incidentele la executarea pedepselor, ca nu cumva să fie vreo problemă mai ales pentru condamnații care lucrau. Celor care lucrau li se reducea o parte din pedeapsă, li se considera executată prin muncă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Sărăcuțul de el. Un suflet pur, nevinovat. Vremurile in care a trait erau vinovate. Pe mici nevinovatii s-a cladit teroarea.

  2. @Hoit, se pare ca tu esti invatat sa mananci numai sub masa PSD ,ce ti se arunca sluga fara minte!

  3. Cine se scuza se acuza, spune o vorba romaneasca! „TORTIOlazarul” afirma ca nici usturoi nu a mancat si nici gura nu-i miroase! El crede ca toti sunt prosti de teapa sa! Sigur ca instanta era cea care hotara, insa comisia pe care o conducea era cea in masura sa constate, sa consemneze si sa inainteze instantei concluziile referitoare la … indreptarea sau nu a condamnatilor politici, a EROILOR care au avut curajul sa se opuna sistemului! Ori concluziile comisiei condusa de „TORTIOlazarul” erau ca EROUL(EROII) CONDAMNATUL(CONDAMNATI) POLITIC SE OPUNE(OPUN) INCA SISTEMULUI DE TIP BOLSEVIC! MAI PE SLEAU : INCA INJURA TOTALITARISMUL! Ori toti cei care au slujit interesele totalitarismului sunt vinovati! Faptul ca a slujit totalitarismul la fel ca orice secretar de partid pe bani proveniti de la buget! Asta i se imputa „TORTIOlazarului”! Faptele de slujire a sistemului totalitarist nu au nicio legatura cu „acoperiti”, „neacoperiti”, „informatori”, „neinformatori”, etc! FAPTELE „TORTIOlazarului” AU LEGATURA CU REALITATEA CONFORM CAREIA ASTFEL DE TORTIONARI, IN SCHIMBUL UNOR SALARII CU MULT PESTE MEDIE si PRIVILEGII IMENSE, SLUJEAU, INCARCERAU, LIPSEAU de LIBERTATE si MENTINEAU si IMPUNEAU PRELUNGIREA LIPSIRII DE LIBERTATE, PENTRU FAPTUL CA, CETATENI ROMANI DE RAND „EROI” SE IMPOTRIVEAU UNUI SISTEM TOTALITAR SI CRIMINAL! RUSINE, RUSINE, RUSINE SA VA FIE!

  4. A. Lazar este si va ramine un tortionar,odios parsiv excroc simincinos asa,precum codruta ,ce scuze ma nemernicule ca eu ,am trait vremurile de teroare cind tu saracul de tine dadeai ordine sa,plece in tarina oameni nevinovati ,inainte de vreme nu tii rusine ma nemernicule,lasa ca,te va judeca,pe tine unul singur,la final,atunci cind in,fata lui Dumnezeu,nu,o sa mai poti mintii asa,cum o faci cu noi sa,iti,maninci pensia dinduti altul sa,maninci nemernicule

  5. Pleaca dar cu pensie grasa si poate mai colaboreaza pentru niscavai mii de euroi cu avocatii sau in afaceri! Daca se retrage in zona lui,sa vedeti cate porcarii o sa descoperiti ca face! Toti care s-au lasat la vatra,sub masca functiei anterioare au facut numai nenorociri!

  6. Sa știi ca mâna ce ți da papa, nu e la fel de generoasa ca gura ma tii. Deși te a sarutat cu dragoste, o făcea întotdeauna mânată de o felatie. Porți cu mândrie generații de mine pe buze.

  7. Unde putem să ne adresăm, pentru a scăpa de ofițerii cu legitimatii speciale, care ne lovesc zi de zi cu bocancii?Oamenii simpli, credeți că sunt protejați de abuzurile celor cu putere, bani, relații și putere politica?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.