Aurescu: Cel mai dificil an al diplomaţiei române de după 1989

Anul 2022 a fost, fără îndoială, cel mai dificil an al diplomaţiei române de după 1989, fiind marcat, la nivel regional şi global, de războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, afirmă ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în deschiderea Raportului cu reperele acţiunii diplomatice a României, publicat joi.

„Pacea de pe continentul european, unde cetăţenii nu au mai experimentat asemenea situaţii de la al Doilea Război Mondial, a fost zdruncinată, iar modul în care ne raportăm la scopul şi mijloacele acţiunii noastre diplomatice s-a schimbat în mod radical. Diplomaţia română s-a adaptat rapid la noua realitate, acţionând ca o veritabilă ‘diplomaţie de război'”, completează ministrul.

În primul capitol, documentul se concentrează pe acţiunea diplomatică a României în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, cu accent pe implicarea în facilitarea sprijinului multidimensional al României pentru Ucraina, în acţiunea decisivă pentru prevenirea unei crize alimentare mondiale şi pe sprijinul acordat Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul a două iniţiative ale ministrului Bogdan Aurescu în anul 2022: crearea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, sub egida căreia au fost organizate deja trei reuniuni ministeriale, la Berlin, Bucureşti şi Paris, şi a Trilateralei România – Republica Moldova – Ucraina, a cărei primă reuniune a avut loc în luna septembrie 2022, la Odesa.

De asemenea, raportul cuprinde şi alte repere, anume acţiunea diplomatică a României în planul politicii de securitate, inclusiv în ceea ce priveşte rezultatele Summitului NATO de la Madrid din iunie 2022, consacrarea importanţei strategice a Mării Negre la nivel internaţional şi găzduirea cu succes a Reuniunii miniştrilor afacerilor externe ai NATO la Bucureşti, la finalul lunii noiembrie 2022, alături de găzduirea în premieră a Reuniunii Liderilor de la Munchen, transformând astfel, pentru câteva zile, capitala României în capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice.

„Rolul diplomaţiei rămâne esenţial, deopotrivă în crize şi în perioade de linişte, dar mai ales în timpul crizelor. Politica externă a României va continua să fie dinamică, pro-activă şi alertă, iar prima noastră sarcină este să acţionăm ferm şi să nu facem niciodată compromisuri când lucrăm pentru obiectivele noastre fundamentale: asigurarea securităţii şi prosperităţii cetăţenilor noştri, pe baza fundamentelor politicii noastre externe – consolidarea profilului României în Uniunea Europeană şi NATO, precum şi a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii”, menţionează Aurescu în deschiderea acestui document.

În ceea ce priveşte reperele pentru anul viitor, în raport este menţionat faptul că „MAE va continua să acorde o atenţie prioritară, inclusiv prin asigurarea resurselor necesare, continuării demersurilor intense de susţinere a aderării României la spaţiul Schengen, precum şi a aderării ţării noastre la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)”.

Este menţionată şi „continuarea demersurilor active în sprijinirea Republicii Moldova în plan politico-diplomatic, al reformelor necesare pentru parcursul european, pe palier economic, al securităţii energetice şi alte domenii relevante, implicarea sporită la nivelul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată de România, împreună cu Germania şi Franţa”.

MAE vorbeşte despre „valorizarea adecvată şi comprehensivă”, în viitor, a relaţiilor cu statele vecine – Ungaria, Bulgaria, Serbia.

Totodată este subliniată şi viitoarea contribuţie a MAE la pregătirea Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, care va fi găzduit de către preşedintele României, la Bucureşti, în 2023.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

17 Comentarii

  1. Du-te bai neam de khazar ce urasti Sfanta Noastra Romanie acolo unde a intarcat mutul iapa si-n Tara Noastra sa nu mai pui piciorul niciodata. Amin.

  2. Pt tine Trabucel nu a fost un an dificil pt că tu dormi și iar dormi în bârlogul de la minister…nici măcar nu știi ce rol ai acolo

  3. Cand esti inconjurat de INCOMPETENTI totul este DIFICIL. Daca pe timpul lui Ceausescu, nepotismul si increngaturile din MAE erau la un nivel acceptabil pentru acele vremuri, acum nivelul acceptabil este depasit, chiar se poate vorbi de o increngatura, care prin INCOMPETENTA cauzeaza prejudicii Romaniei mai mari decat daca ar fi fost o organizatie criminala. Nu stiu cati realizeaza dar, prin lipsa profesionistilor in toate domeniile de activitate, prin promovarea in functii pe alte criterii decat meritocratie, ne autodistrugem. Daca nu se revine si nu se face ceva ca meritocratia sa fie criteriul de promovare, nu va fi bine de noi.

  4. Aiurescule ,ministerul la care te gasesti nu este de tine ,…tu la fel ca si marele Lenes de Sibiu puteti ocupa functii precum : presedinte de bloc sau cel mult de primar de comuna.

  5. Domnule Bogdan Aurescu,nu ai face mai bine sa pleci putin la plimbare si sa lasi pe altcinva mai competent si patriot care isi iubeste tara si romanii in aceasta functie ?

  6. Reprezinta interesul evvreilor globalisti. Este un infiltrat la varf.

  7. Eu când îi văd pe toți „importanții neamului” spânzurați de funcții, îmi aduc aminte de câinele nostru tratat de veterinar şi de imaginea grețoasă a ghemului de limbrici ieșiți din fundul câinelui.

  8. Dificil an, adevărat !
    I-a stins Jale’nSky imediat trabucul când i-a răspuns CU BOLTĂ MAXIMĂ la Legea Minorităților din Urkkania…?

  9. Buna seara,
    Domnule ministru Bogdan Aurescu va compatimesc, insa pe zona de responsabilitate sunteti sabotat calificat, daca mi perimiteti chiar de catre decidentii dumneavoastra din Guvern ce sunt bine legati, pardon pusi in dependenta, sau santajati de grupul de lobby austriac ce manipuleaza direct legislatia de la Bucuresti, au asa o percep.
    Sa exemplific sau sa argumentez, orice idee sau eventuala initiativa pe zona de legislatie nationala menita sa apere interesele nationale ale Romaniie prin care dumneavoastra ca ministru de externe, in conditii de normalitate ati putea sa le utilizati ca un ciomag =diplomatic in relatia cu diversi interlocutori depinde de buna credinta sau patriotismul ministrului justitiei si al celui de la economia nationala. Dar cand banii primitzi sub forma legala de contracte de reprezentare a intereselor grupului OMV prin intermediul firmei de avocatura a famigliia lui Predoiu sunt deja de notorietate si prezentati pe mas media in emisiunea doamnei Anca Alexandrescu, sau cand aflam ca minstrul economiei nationale este si dumnealui dependent de niste administrarea a catorva benzinarii de la austrieci, cata rezlienta poti sa mai ai in buna credinta a colegilor dumneavoastra anterior mentionati!

  10. Care diplomatie ba mincinosule, exista diplomatie in politica externa sau executarile impunerilor straineze le considerati diplomatie??! Exista doar placuta cu inscriptia minister de externe si destui luxosi si avari dupa bunastare proprie de orice fel! Nu am pomenit atata bataiede joc la adresa cetatenilor romani prin legi romanesti de cel putin 50 ani! Va mai si laudati ca vreti sa aduceti cetatenii romani inapoi in Romania, leprelor mincinoase!

  11. Aurescu: Cel mai tampit Ministru de Externe si impostor al diplomaţiei române din toate timpurile.

  12. care diplomatie sclavete? rromania e doar o voce intr-un cor de stransi de oo de la Washington-Bruxelles-Davos. Daca maine licuriciu zice sa te arunci in cap… Aurescu o sa o faca cu 2 intoarceri si jumatate pe spate ca sa-i impresioneze

  13. Dar de ce mai este nevoie in Romania de un minister de externe si de un ministru figurant daca politica externa a tarii este executata la Cotroceni de un slugoi al strainilor? Desfiintati ministerul de externe si croiti-l ca pe o mica anexa a cancelariei prezidentiala. Or in aceste conditii par mai tantalai ca ministrul cei care-l acuza de lipsa de neuroni in materie. Chiar cred tantalaii (gen smarandache si paulica ionescu) ca daca ar avea mintea lui Titulescu ar face altceva?

  14. …da, te-ai spetit cu trabucul in gura si coniacul fin in pahar…as vrea si eu sa-mi fie atat de dificil…

  15. Mai railor, nu mai criticati. Aurescu este un adevarat om de stat, el STA si fumeaza trabuce in timp ce slugile semneaza documentele primite de la licurici sau de la baba Ursula cea corupta. Evident ca slugile semneaza cu stampila, nu cu mana si pixul. Asa arata un adevarat om de stat roman. Si Basescu era om de stat, statea de dimineata pana seara in fata paharului de whisky cu gheata.

  16. ALOOOOO……PAPAGALULE……DIPLOMATIA ESTE ARTA MINCIUNII!!!!!!! DIFICIL ESTE SI VA FI …. CUM VA TRECE OMENIREA PESTE AMENINTAREA DISPARITIEI SALE……..DATORITA NAROZILOR , TICALOSILOR, ETC DIN SISTEMUL DE GUVERNARE PLANETAR…??????

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.