Aurul e la modă!

Toata ziua, aur în sus, aur în jos. În anul 2011, aurul a fost mai degrabă pe o pantă ascendentă, atingând un preţ-record. Dar în România, până şi aurul e batjocorit. Avem expresiile şi ideile despre „aur” care curg din gura înfierbântată a şefului statului, o fostă „epocă de aur” şi discuţiile ilogice despre aurul de la RMGC, care le-a luat minţile unora din România.

Dar aurul poate fi preţuit şi elegant, nu doar un subiect de băşcălie. Aşa s-a dovedit la colecţiile de modă din toamna 2011 din această săptămână la Milano. Anul viitor, aurul se poartă şi se va purta frumos de la prima oră până noaptea târziu. Nu vă gândiţi la petrecerile opulente organizate de ţigani înstăriţi sau la zuzu-urile îmbrăcate la nunţi din oraşe mici din provincie. Aurul a depăşit statutul de kitsch sau de extravaganţă zgomotoasă vizual.

Aurul a devenit şic, un „must-have” al 2012, cum le place cronicarilor de modă să spună. Ultimele colecţii de la Milano ale lui Roberto Cavalli, Armani, Donatella Versace şi Ferre au arătat haine ce păreau „prăfuite” cu aur. Sacouri croite în stil baroc, rochii din anii ’20, eşarfe vaporoase, pantaloni largi, pantofi şi sandale glamour.

Explicaţia e simplă. Dacă soarta monedei euro e incertă, economiile din UE stagnează, măcar să sărbătorim purtând haine care „miros” a luxul. Aurul are mai multe nuanţe. Poate fi un bronz închis, aproape sobru, un arămiu roşcat sau deschis, ca un nisip fin de pe plajele din Marea Caraibilor.

„Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei fete”, spunea în urmă cu o jumătate de secol Marilyn Monroe în fimul „Bărbații preferă blondele”.

Dar aurul, vechi ca pământul, se poartă. Se preţuieşte, mai ales în vremurile grele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.