Austria și alt pai din ochiul ei

Austria vrea să implementeze o nouă lege anticorupţie, în urma scandalului în care a fost implicat un politician din Partidul Libertăţii (FPOe, extremă dreapta) şi care a dus la căderea guvernului, în 2019, relatează joi dpa, preluată de Agerpres.

Proiectul acestei legi, aflat deocamdată la începutul unui proces de examinare ce va dura opt săptămâni, este cel mai strict din lume, a susţinut ministrul pentru constituţie, Karoline Edtstadler, în declaraţii făcute joi la Viena.

Pe viitor, oficialii aflaţi în funcţii publice se vor confrunta cu proceduri legale dacă au primit mită în cursul candidaturii, acesta fiind considerat un caz de „corupţie în avans”, a spus ministrul justiţiei, Alma Zadic.

Într-o înregistrare video cu camera ascunsă la Ibiza în iulie 2017, Heinz-Christian Strache, fost lider al FPOe, îi promite unei femei ce pretinde că este nepoata unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa politică, înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu.

Întrucât Strache era încă în opoziţie în momentul filmării şi nu putea îndeplini ce i se cerea, respectivele declaraţii nu constituie o faptă penală.

Dar în viitor „cumpărarea” unui loc în parlament va fi de asemenea pedepsită de lege, a subliniat Zadic. Dacă cineva va încerca să ajungă pe o listă de candidaţi oferind bani sau primeşte astfel o poziţie favorabilă pe listă, ambele părţi sunt pasibile de sancţiuni.

Noile reguli se vor aplica nu doar politicienilor, ci şi principalilor oficiali din ministere. „Demnitatea funcţiei pe care o deţin trebuie să se reflecte în comportament”, a adăugat ministrul justiţiei.

Proiectul mai prevede ca persoanele condamnate la mai mult de şase luni de închisoare pentru corupţie să rămână şi fără post. De asemenea, vor fi introduse noi sancţiuni pentru corupţie în cazul în care mita este de cel puţin 300.000 de euro. Pedeapsa maximă pentru mită şi pentru alte fapte de corupţie ajunge la 15 ani de închisoare.

Scandalul „IbizaGate”, care a dus în 2019 la ruperea coaliţiei dintre FPOe şi Partidul Popular austriac (OeVP) şi demisia fostului cancelar Sebastian Kurz, a afectat grav reputaţia mediului politic austriac.

Potrivit ministrului justiţiei, 90% din populaţie consideră că Austria are o problemă cu corupţia, a mai consemnat dpa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

7 Comentarii

  1. OMV Petrom va vinde curand toate sondele de extractie petrol din Muntenia. Pe motiv de scaderea productiei. In zone extinse sondele au fost dezactivate , desfiintate si montate parcuri de fotovoltaice….Nu mai injirati Austria degeaba azi. Cand s- a vandut Petromul la OMV nici un ruman nu a protestat. Pentru ca nu a protestat nici Media romana, privatizarea si vinderea catre Occident a resurselor naturale era atunci ceva de aplaudat…..Nici rifulutia din 1989 nu exista daca nu se da la TV.

  2. Austria nu e membra NATO. Prin urmare pitifelnicii rumani au gasit tapul ispasitor bun de injurat pentru Senghen…..Nici nu le trece prin cap ca Austria a executat un ordin amerloc de a tine Romania in sah…..Ucraina va primi Armament American la discretie si in 2023….Dar nu va mai avea Trupe, forta de munca….Romania va fi obligata sa – i trimita trupe Ucrainei….daca vrea la Senghen pentru plimbare. Pun pariu ca Romania va accepta.

  3. Caroline Edtstaler și Alma Zadic, doua pupeze Youg Global Leader, doua sorosiste nenorocite, corupte, impostoare, ultima acuzata de plagiat(deh, ministru al justiției de la Partidul verzelor, care a dat și vicecancelarul alcoolic și președintele republicii hot de voturi și mincinos patentat). Astea dau legi anticorupție? Astea și partidele lor, ÖVP și GRÜNE, împreună cu socialiștiI și NEOS, un soi de USR,sunt la fel de rele ca ciuma și holera. Ah, au tupeu farfuzele!
    Fostul cancelar Kurz, patronul întregului scandal Ibizagate, ar tine cu succes locul întâi pe mai multe olimpiade ale corupției! Ce teatru a putut face ăsta!

  4. Interesul national sau securitatea nationala a Austriei sunt sacrosante si folosite inteligent chiar de fostul super-instructor de spioni ai serviciilor de spionaj de la Vienna, fost ministru de Interne si actual Cancelar iar din acest punct de vedere – raportat la subiectul articoluluisumneavoastra este doar un subiect de presa, de tip can can intern in scopul deturnarii de la adevaratelle lor politici agresive- neoimperialiste destinate subordonarii si controlarii activitatilor altor Guverne precum cel de la Bucuresti.
    Ca un mic tips, cum se face ca ultima initiativa a Guvernului de la Bucuresti pe linia impozitarii OMV a fost imediat contracarata de acest conglomerat ruso-austriac, iar in cel mai vadit dispret au anuntat ca vor plati impozite insa numai catre bugetul statului austriac !?
    De ce se intampala aceasta, fie au cumparat suficienti agenti de influenta sau tradatori de tara in Guvernul si Parlamentul Romaniei care pregatesc, concep acte legislative im mod vadit dezavantajoase interesului national al statului roman lipsind intitutiile de minime parghii de control, si asta explica balbaiala si mai ales politica de servilinta, de stat esuat, adica exact invers fata de ce eram inainte de 1989.

  5. La noi coruptii se aleg cu nup , suspendare , prescriere , decizii ccr …. , iar daca se supara , dupa apeleaza la confratii lui piperea si cer despagubiri cel putin pentru honoarea sifonata .

  6. Io zic ca politrucilor austrieci,care candideaza,sau nu candideaza,fie ei de la putere,sau din opozitie,mai intai,sa li se numere kopeicile din dotare.Acelasi lucru si in hungurime si chiar si pe la noi,ca prea pute a putinism prin toata zona.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.