Avem cea mai ieftină benzină din ultimii trei ani

Prețul unul litru de benzină la cel mai popular sortiment, Standard 95, a atins luni, 20 aprilie, cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.

La stațiile Petrom, litrul se vinde cu 4,48 lei, iar la cele Socar cu 4,52 lei. Cea mai scumpă benzină din gama Standard 95 se găsește la Gazprom, 4,65 lei. Astfel, media este de 4,55 lei/litru, mai mică decât cea atinsă la jumătatea lunii iulie 2017, când s-a consemnat un preț de 4,63 lei/litru.


Nivelul acesta scăzut este generat de cotațiile din ce în ce mai reduse pe piața mondială, urmare a cererii scăzute de carburnați în vreme de pandemie. Astăzi, prețul petrolului a ajuns la cel mai mic nivel din 1999 încoace. Luni, 20 aprilie, cotația petrolului Brent de la Londra mai pierduse 20 de procente. Un baril se tranzacționa cu doar 27 de dolari, cel mai mic preț din martie 1999 încoace. La New York, cotația barilului de țiței american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai a scăzut cu 3,40 dolari, sau 18,6%, până la 14,87 dolari. La un moment dat, cotația înregistra un declin de 21%, la 14,47 dolari. La bursă ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut luni cu 0,25 dolari, la 27,83 dolari.

În România, un litru de motorină a ajuns la 4,73 lei/litru, nivel nemaîntâlnit din 17 septembrie 2017. Cea mai ieftină motorină se găsește la Petrom, 4,68 lei/litru, iar la Gazprom prețul unui litru este de 4,76 lei.

Analiștii de la XTB România susțin prețul s-ar putea duce și mai jos în următoarele două – trei săptămâni. Zilele trecute, Rusia și OPEC au făcut pace pe piața petrolului în sensul că s-a decis reducerea producției cu 9,7 milioane de berili pe zi în lunile mai și iunie. Asta înseamnă aproximativ 10% din oferta globală. După iunie, urmează un volum mai temperat de reduceri. Înțelegerea a dus la o scădere a cotațiilor pe plan mondial. „Această depreciere rapidă nu a reprezentat altceva decât o trezire la realitate pentru investitori. Înainte de anunțarea acordului, petrolul s-a apreciat cu aproximativ 8%, dar această secvență pozitivă nu a fost durabilă, materia primă pierzând tot terenul câștigat anterior odată cu prezentarea detaliilor acordului OPEC +”, a declarat Radu Puiu, Research Analyst, XTB România. Acesta susține că până când măsurile de combatere a epidemiei nu vor fi relaxate, perspectivele pentru prețul petrolului rămân în continuare pesimiste.

”Odată cu redeschiderea economiilor, optimismul ar putea reveni treptat în piețe, iar redresarea cererii ar putea impulsiona prețul. Un alt factor important îl va reprezenta atingerea limitelor superioare a capacităților de stocare a petrolului care va pune presiune asupra companiilor să reducă producția. Principalul obiectiv pentru cumpărători pe termen mediu se află la 28,50 dolari per baril, prag ce a întrerupt toate încercările recente de redresare din partea cumpărătorilor”, a mai spus Puiu.

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, adaugă că „petrolul este încă într-un foarte rapid trend descendent, dar anticipațiile referitoare la măsuri suplimentare, dincolo de cele luate deja de OPEC+ pot aduce modificări ample în următoarele 2-3 luni”. „Cheia parcursului viitor este însă durata pandemiei, și modul de revenire a economiei (lentă sau rapidă). În linia informațiilor disponibile în prezent, carburanții au șanse foarte bune de a se ieftini în următoarele 2-3 săptămâni. Aceasta ar fi o veste bună pentru șoferi, care ar fi fost și mai bună într-o perioadă fără restricții. Este, în plus, un factor de limitare a presiunii de creștere a unor prețuri, fără a fi însă un element determinant pentru multe produse. Cu toate acestea, tendința ulterioară ar putea fi una de relativă scumpire a benzinei și motorinei, de la niveluri foarte joase și fără a vedea pentru moment ”amenințate” reperele din februarie”, a spus Cazacu.

Chiar dacă România este producător de petrol, prin OMV Petrom, prețurile sunt stabilite în funcție de cotațiile internaționale.

Sursa foto: ro.fuelo.net

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Si cu ce ne este de folos nouă muritorilor de rând?nu sunt ,,SENATOR,DEPUTAT SAU PARLAMENTAR ca să pot iesi din casa fără sa fiu amendat MAXIMA MAXIMORUM ei fiind cu statut pe viață mai ceva decat comuniștii. Asta e.

  2. cele mai mici cotaţii la combustibili şi cele mai mari preţuri la orice…

  3. O halandala în România noastră. ..dracii țin sus prețul ca să le iasă profit mare iar statul să aibă taxe și impozite pe litrul 49 % din preț. Amarasteanul tot nu se bucură prea mult ….tot hoții și mulgetari care le vine totuldea moaca….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.