Avertisment: O oprire totală a gazelor

Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat Europa să se pregătească imediat pentru o eventuală  întrerupere a completă a exporturilor de gaze ruseşti în această iarnă, îndemnând guvernele să ia măsuri pentru a reduce cererea şi a menţine deschise centralele nucleare vechi, scrie Financial Times.

Fatih Birol, şeful AIE, a declarat că decizia din ultima săptămână a Rusiei de a reduce livrările de gaz către ţările europene ar putea fi un precursor al unor noi reduceri, deoarece Moscova încearcă să câştige „un avantaj cheie” în contextul războiului cu Ucraina.

„Europa ar trebui să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc este oprit complet”, a spus Birol pentru Financial Times.

„Cu cât ne apropiem de iarnă, cu atât înţelegem mai bine intenţiile Rusiei”, a spus el. „Cred că reducerile sunt orientate spre evitarea umplerii depozitelor din Europa şi creşterea influenţei Rusiei în lunile de iarnă.”

AIE, care este finanţată în principal de membri ai OCDE, a fost anul trecut unul dintre primele organisme oficiale care a acuzat în mod public Rusia că a manipulat livrările de gaz către Europa în contextul invaziei Ucrainei.

Birol a declarat că măsurile de urgenţă pe care ţările europene le-au luat săptămâna aceasta pentru a reduce cererea de gaze, cum ar fi exploatarea vechilor centrale electrice pe cărbune, sunt justificate de amploarea crizei, în ciuda preocupărilor legate de creşterea emisiilor de carbon.

Creşterea exploatării cărbunelui va fi „temporară” şi va contribui la menţinerea rezervelor de gaz pentru încălzire în timpul iernii, a spus Birol. Orice emisii suplimentare de CO₂ provenite din arderea cărbunelui vor fi compensate de o accelerare a planurilor Europei de a reduce dependenţa de combustibilii fosili importaţi şi de a creşte producţia de energie din surse regenerabile.

Europa şi-a redus dependenţa de gazul rusesc la aproximativ 20% din totalul livrărilor în contextul crizei din Ucraina, de la nivelul anterior de aproximativ 40%, potrivit companiei de consultanţă ICIS. Cu toate acetea, blocul a început să folosească alte opţiuni pentru diversificarea aprovizionărilor, cum ar fi mărfurile maritime de GNL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

11 Comentarii

  1. Nenea, in loc sa terorizați populația cu asfel de știri ( chiar adevărate fiind) nu credeți c-ar fi mai indicat sa atenționați Ficusul și pe generalul Svejk ce pățesc cei care sapa la baza piramidei lui Maslov?…

  2. O sa vedem care pe care…cu frig in case si cateva zeci de milioane de someri in ue , daca nu sute de milioane.
    Va fi o iarna care va intra in istorie.
    Cu siguranta nu ne vom plictisii.Frigul si foamea e mai mare stapan decat orice guvern.

  3. Am inteles la tv strainezia ca nu toata ‘ieuropa’ va avea gazele inchse, de ce atatea amenintari in Romania? De ce doar in Romania se inchid minele si in nemturia deja functioneaza din plin pentru extras energie?

  4. Pai nu ne-a promis bidon biciclistul ca v-a umple Europa de gaze? Sau s-o fi referit la basini si nu s-a inteles.

  5. Mai, dar ce le mai place americanilor sa dea directive cu ce trebuie sa faca europenii! Europa trebuie sa se trezeasca si sa isi vada propriul interes si sa reia importurile din Rusia deschizand si NS2, nu sa faca jocurile americanilor care vor distrugerea Europei! Masurile luate pana acum nu au slabit Rusia, ci au ingenuncheat Europa!

  6. Românul are 7 vieți în pieptu-i de aramă așa că poate renunța la căldură în această iarnă pentru că s-a călit pe vremea comunismului. Neamțul și austriacul sunt foarte, foarte sensibili și nu pot sta în frig. Ca atare românii vor mai renunța la încălzire în urma imboldului dat de autoritățile românești patrioate pentru că ele sunt reprezentate de cetățeni mai mult ieoropeni și mult mai puțin români și vor pompa gazele spre vest. Așa se vede orizontul și asta pentru că noi suntem și altruiști nu doar fraieri. Noi le dăm gaz, petrol și grâu iar ei ne dau la schimb aluat congelat fabricat din grâu românesc și aditivi fabricați din petrol românesc pentru ca aluatul să aibă nițel gust.

  7. Toată Europa se întoarce la cărbune mai puțin imbecilul de la ministerul energiei noastră care merge înainte cu decarbonizarea de parcă e robot setat să meargă doar într-o direcție. Dacă Germania și Austria redeschid mine și termocentrale pe cărbune, imbecilul nostru ce vrea? El de ce nu redeschide? Vrea să ne omoare cu zile?

    • Probabil e constient ca nu mai exista mineri, iar banii pentru investitii s-au sublimat ca naftalina

  8. Chiar asa prosti i-au crezut pe rusi?Sa le dea gaz si ei sa primeasca suturi?Cred ca ar fi trebuit sa se gandeasca la solutii de rezerva atunci cand s-au legat de gat cu balonul verde.

  9. Repetati obsesiv aceeasi minciuna ca Rusia opreste gazul… o face pentru ca sanctiunile fac imposibila servicarea statiei de pompare, trimiteti echipamentele si o sa va dea gaz in continuare, probabil o sa renunte la echipamentele vestice. CE e santajata de SUA/Canada si de Verzii europeni, iar economia o sa se duca in cap, stabilitatea sociala e urmatoarea. In stilul propagandei europene, nici aici nu se precizeaza ca EU importa pentru productia de energie cam 70% din carbune din Rusia, si acum 3-4 luni in cadrul pachetului 2 sau 3 de sanctiuni au interzis importurile undeva prin iulie-august 2022. Gaz nu e, carbune nu e, nuclearele si alea inchisesera cateva.

  10. O sa fie un salt colosal spre energia verde si atomica. Rusia pierde din vedere puterea tehnologica a Europei.
    Cu niste amenintari de copil retardat nu convingi Europa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.