Avertisment privind finanțele țării: „Va fi rău. Din ce în ce mai rău!”

bani-moneda-romania-inflatie

Fostul șef al ANAF Gelu Ștefan Diaconu analizează într-o postare pe Facebook execuția bugetară pe primul trimestru al acestui an, acuzându-i pe guvernanți de manipulare și avertizându-i „să nu se joace cu legile implacabile ale economiei de piață, pentru că va fi rău. Din ce în ce mai rău!”.

Potrivit lui Diaconu, execuția bugetară pe trimestrul I-2018 „arată clar semnele unei evolutii îngrijorătoare” a finanțelor țării, cu o „premieră” pentru ultimii ani.

Analiza lui Diaconu:

„În atenția votanților PSD – Cum manipulează guvernul PSD datele execuției pe trimestrul I pentru a ascunde dezastrul bugetar!

Publicată cu întârziere, execuția bugetară pe trim.I-2018 arată clar semnele unei evoluții îngrijorătoare a finanțelor țării concretizată, ÎN PREMIERĂ pentru ultimii ani, într-o creștere accentuată a deficitului bugetar: minus 4,46 md lei (cca 1 md euro)-0,48% din PIB față de un excedent anul trecut de 1,5 md lei-plus 0,19% din PIB. Adică un minus nominal la etapă de patru ori mai mare!!!

Pentru a estompa din semnificația gravă a cifrelor, în nota MFP se prezintă doar o comparație cu un pretins nivel prognozat de deficit de 0,97% din PIB!
De altfel, în ultimile trei luni nivelul încasărilor bugetare au fost constant sub nivelul programat (cifre ascunse în comunicarea publică) iar la veniturile de natură fiscală (TVA, accize, impozit pe venit, impozit pe profit) situația este de-a dreptul catastrofală. Fie sunt nominal mai mici față de anii anteriori (impozit pe profit și impozitul pe venituri salariale), fie sunt cu o creștere cu mult sub nivelul creșterii economice (TVA și accize).

Poate vreun deștept din MFP/ANAF să ofere o explicație cât de cât logică a scăderii ritmului încasărilor la veniturile fiscale? Și aceasta într-o perioadă de creștere economică bazată exclusiv pe consum, cu o reducere a TVA rambursat agenților economici și reintroducerea supraaccizei?

Există o singură explicație oricât veți coafa realitatea stimabililor: creșterea evaziunii pe seama debandadei (voită?) din ANAF!

Statul român își peticește bugetul pe seama veniturilor ocazionale, de natură nefiscală, care au crescut cu 17% în primul trimestru, ceea ce arată, măcar pentru inițiați, aventura bugetară în care ne afundă tandemul Dragnea-Mișa.
Nu l-am inclus aici pe Teodorovici pentru că el, săracul, nu este altceva decât un purtător de vorbe pentru fraieri pe la televiziunile de casă.

Și pentru ca minciuna să pară credibilă, așa cum apare și în nota MFP privind execuția bugetară, ministrul de finanțe ne anunță ritos, la întoarcerea dintr-o excursie la sediul FMI, că România și-a reluat dezvoltarea bazată pe creșterea investițiilor.

Așa zisa triplare a cheltuielilor de capital/investiții (4,9 md lei, o sumă oricum modică pentru o țară cu un PIB de peste 900 md lei) se datorează în principal cheltuielilor de înarmare avansate americanilor.

Unde a văzut cineva vreo investiție publică relevantă realizată în mandatul PSD?Doar salarii și pensii crescute (în unele cazuri de-a dreptul nebunești!) în zona publică și cheltuieli sociale care măresc consumul. Un consum acoperit prin importuri care distruge indicatorii macrostabilității economice (deficit bugetar, comercial și al balanței de plăți, cursul valutar, inflație, ROBOR).

Opriți nebunia tovarăși!

Confiscați justiția, suspendați președintele, mutați ambasadele, puneți-l pe Misa guvernator BNR, faceți mitinguri inutile cu fraierii pentru susținerea familiei sau a găștii lui Pablito, mutați capitala țării în Teleorman și toți oamenii de acolo în funcții înalte ale statului român, etc., etc. dar nu vă jucați cu legile implacabile ale economiei de piață.

Pentru că va fi rău. Din ce în ce mai rău!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Am mai auzit povestea asta de multe ori. Da cu alarma si apoi dispare, ca oricum nu are nici o responsabilitate.

  2. Nu, zau? de când pâna când îsi permite individul sa faca politica? mai ales ca datoria uriasa a României i se datoreaza lui Basescu. Si ca, pâna acuma, respectivul Diaconu a tacut mâlc, si la distrugerea (de catre liberali, de „miliardarul” Catarama, la 1990, de Isarescu Mugur, prin deflatie, si de multimea de „ministri” inepti „ai economiei”, respectiv „prim-ministri”, de dreapta si de stânga, în devalmasie si-ntre si care si Dinu Patriciu, raposatu’, si Tariceanu, si Ciorbea, si…, si …), a tacut mâlc la distrugerea economiei tarii, a firmelor care-i faceau renumele în strainatate, unde exporta România, dar si la prapadul unora precum Nastase Adrian, personaj sinistru, dar de neatins, cu „restituirile” lui care i-au mai adaugat si alte pete ruinei României. Deficitul tarii vine din imposibilitatea refugiului, acuma, în economia productiva, distrusa de Catarama si „privatizata” de Petre Roman si clica. Din ruinele de metal în locul combinatelor, distrugerea industrei chimice, mondialmente performanta, a industriei de bunuri de consum (de la masini de spalat si frigidere, la mobila si jucarii) si de la importurile de produse alimentare, pe care tara nu le mai produce, nici pe ele, ca, de! unii e snobi, de ce sa manânce „ciobaneste”, brânza de burduf, când pot sa importe roquefort sau camembert (care nici macar sa nu fie autentice)? din lenea de-a face un buget si din incapacitatea de-a conduce o intreperindere, asa ca mai bine s-o „privatizez” (citeste, „s-o distrug”). De la „ce-mi pasa mie?”.

  3. Nu contează că datoriile patriei devin uriașe; le plătește poporul ignorant și muncitor pe toate. Important este ca Don Livache să nu ajungă după gratii. Cu orice preț…

    • Daca Livache nu vrea dupa gratii, atunci sa faca bine sa urmeze exemplul ilustrului sau inaintas la conducerea PSD, Adrian Nastase si sa reuseasca ceea ce asta nu areusit. Sa demonstreze Dragnea cum trebuie facut ca sa stie si altii care au mari „merite”. Numai asa scapa si Dragnea de puscarie si scapam si noi de dictatorul Dragnea. Pentru ca dictator este, in ciuda teartului de mahala pe care-l joaca in public invocand mereu colegii.

  4. După mintea acestui slugoi diabolic , dacă se întorc sau se mărește numărul ofițerilor SRI detașați la ANAF , Romănia va evita catastrofa … ? Mare Editat … , alături de celălalt produs al serviciilor , coteiul Ponta …

  5. Asta nu o are pe fiica’sa directoarea Uber, companie care prestează servicii de transport public pe nasol, fără sa plătească taxele și impozitele aferente acestei prestări de servicii? Pai asa e. În cazul asta cum își permite mitocanul sa dea sfaturi pt colectarea banilor la buget?! Pupincuriști profitori.

    • Du ce faci aici, aperi dictatura si hotiile lui Dragnea? Ce interese ai, ca sa stim si noi?

    • Mă Mariane , care sunt ceilalți în numele cărora se vaită viețuitoarea Pulheria … ? Și dacă știi bă Pulheria , care sunt interesele lui Marian , ce faci … ? Cam așa se văicăreau în cel mai inconfundabil stil miștocăresc
      , Editat în perioada interbelică și analfabeții făcuți ștabi de către comisarii comuniști în anuii ’50 … ! Ce faci Pulheria , ameninți … , discret … ?

    • @Bălin Mot
      Cred ca Pulheria aduna si ea informatii despre ticalosi. Poate vor prinde bine cand va veni ziua dreptatii. Nu vor mai putea cameleonii sa-si schimbe infatisarea.

  6. Ce se vede acum ca incepe pe plaiurile mioritice este de fapt un Déjà-vu. Cresterea evaziunii si cresterea activitatilor pe piata neagra si a saraciei populatiei era previzibil din momentul in care „desteptii” dintre alesi tarii hotarau, in regie proprie, sa mute obligatia platilor sociale dintr-o structura centrala si usor de controlat, la fiecare contribuabil in parte. Cine cunoaste realitatea franceza din ultimii 50 de ani, cunoaste unde a dus acest model si cum a schimbat nu doar societatea franceza, azi cu o patura interlopa foarte bine structurata si organizata, ci si cum autoritatile, bancile si politia franceza nu mai se autosesiza automat din oficiu daca dadeau peste ilegalitati financiare marunte sau partial marunte. Munca la negru, neplata platilor fiscale sau pacalirea autoritailor si a fiscului francez in special, facea si inca face parte din viata cotidiana a multora ce traiesc in franta. Si acuma, unii se mira ca autoritatile romanesti au dintrodata probleme cu veniturile la buget? Doar pentru ca unul fara minte, a simtit asa din burta ca ar fi o idee buna sa mute obligatia de plata de la angajator la angajat si sa-i faca din condei, pe toti cei ce muncesc, sa devina, dpdv fiscal, un fel de liber profesionist sau persoane fizice „cu cod fiscal”? Francezii au trecut la sistemul pe care l-am avut noi pina anul trecut si deodata acolo lucrurile incep sa mearga intr-o directie buna, chiar peste asteptarile previziunilor franceze de pe vremea lui Hollande.

  7. Sigur ca greseste ! Va fi bine ! Va fi din ce in ce mai bine ! Toata smecheria e sa fii atent , sa nu dai cu cotul in perete si sa te trezesti !

  8. Constat ca toti ” fostii ” au prins glas si critica. Diaconu, Ponta, pupaza aia studiata la Harvard, fosta ministreasa a finantelor, Isar, etc. Cat au fost in functie n-au vazut nimic, abia cand au zburat din scaune au facut ochi ca pisoii.

    • Toata tara-i satula de „ei’, de acest guvern de impostori semianalfabetzi si „birjarit” de niste penali tradatori de tara!

  9. Intre 1935 si 1940 Germania a construit, in medie, 1000 km/an de autostrada(autobahn),iar in timpul razboiului cca. 400 km/an !Este tara cea mai intesata de autostrazi la ora actuala ,iar calitatea autobahnului este recunoscunta la nivel mondial,nu au limita de viteza si au un sistem de reparatii si revizii unic in lume!Cred ca votantilor proprii, le baga PSD-ul ceva in cafea, de nu mai stiu decat de „consum”,vai de mama lor de investitii publice!

    • Ai uitat de stapanul tau, Basescu, care a declarat ca Romania n-are nevoie de autostrazi. Nici guvernul Boc, nici ” tehnocracanatii lui Ciolos n-au miscat un deget. Daca sasul e multumit de starea soselelor pe care circula saptamanal, nu vad dece n-ai fi si tu.

    • Le baga in cafea ? Pai pe asa merge in romanica sa stim si noi macar ?

  10. Mă Mariane , care sunt ceilalți în numele cărora se vaită viețuitoarea Pulheria … ? Și dacă știi bă Pulheria , care sunt interesele lui Marian , ce faci … ? Cam așa se văicăreau în cel mai inconfundabil stil miștocăresc
    , Editat în perioada interbelică și analfabeții făcuți ștabi de către comisarii comuniști în anuii ’50 … ! Ce faci Pulheria , ameninți … , discret … ?

  11. Acest individ care a dus ANAF-ul de ripa, se da mare specialist?

  12. Dacă nu era demis avea alte păreri. Așa cum Ivan a devenit un dușman al lui Dragnea și Dăncilă. „Îmi place trădarea, dar urăsc pe trădători.” [Plutarh]

  13. https://stirileprotv.ro/romania-te-iubesc/esec-dupa-esec-in-cazul-proiectelor-pentru-euro-2020-iar-autoritatile-isi-paseaza-vina-primar-un-idiot-e-o-minciuna.html

    „Eșec după eșec în cazul proiectelor pentru Euro 2020. Autoritățile îsi pasează vina: ”Un idiot”.

    Campionii europeni ai improvizațiilor – PARTEA II-a. Bucureștiul este singura capitala europeană al cărui aeroport nu este legat de oraș cu un mijloc de transport rapid.

    Guvernul a promis, încrezător, că va rezolva problema până la campionatul european, pentru ca suporterii să meargă ”în confort și siguranță”.

    Din birouri s-au aprobat zeci de Milioane Euro pe studii de fezabilitate; pe teren, turiștii sunt primiți în gări mizere, de unde trebuie să își croiască drum prin mlaștini și ciulini.
    În 2014, când aplica pentru Euro, Guvernul promitea nu tren, ci metrou direct la aeroport. Un alt proiect așteptat de o țară întreagă.

    Mai sunt 2 ani până la Europene și tot ce au făcut autoritățile până acum din proiectul liniei de metrou este o schiță. Cum ar trebui să arate gara din dreptul aeroportului. Deja CE a întors proiectul cu multe semne de întrebare, așa că cel mai probabil, în 2020, vom fi în același stadiu, de schiță.

    În 2016, guvernul tehnocrat a schimbat strategia. S-a prins că nu termină metroul în timp, așa că a promis tren.

    Un pod, atât avea de reparat CFR-ul ca să scurteze traseul cu 6 kilometri. Un proiect simplu început din 2015, urmărit de la înălțimea funcției de ministru. Se lucrează și în prezent.

    Am solicitat un interviu cu oficialii CFR, însă am fost refuzați. Am cerut un interviu și cu firma care lucrează acum pe șantier. Directorul a acceptat inițial, însă după ce a aflat că am filmat pe șantier înainte să ne întâlnim cu el, a contramandat interviul.”
    E bineeeee!

  14. Bine c-ati gasit inca un guster pe care sa-l acuzati de…greaua mostenire?Cat de prosti pot fi sustinatorii partidului rosu?Atat de mult incat nimeni nu-I intrece…

  15. Fără achizițiile de armament american am fi avut excedent bugetar în primele 3 luni! (deficit actual de 4,46 md lei, achiziții armament de 4,9 md lei).
    Mulțumim securiștilor, slugilor securiste și partenerilor strategici pentru jaful colosal.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.