Avertisment privind soarta Romsilva: „Fără să ţină cont de interesul public”

Reforma atât de necesară a Romsilva riscă să facă mai mult rău decât bine dacă autorităţile aprobă proiectul de lege care transformă administraţia publică a pădurilor într-una sau mai multe societăţi comerciale, avertizează WWF România, într-un comunicat transmis, joi.

„În loc să reducă influenţa politicului şi să crească nivelul de profesionalism al managementului, acesta pune în prim plan maximizarea profiturilor companiei, fără să ţină cont de interesul public legat de aspectele necomerciale, de mediu sau sociale. Depolitizarea Romsilva se poate face fără a-i schimba statutul. Invocând creşterea performanţei întreprinderilor publice şi a rezultatelor financiare ale acestora, autorităţile pregătesc un nou proiect de lege pentru a transforma administraţia publică a pădurilor într-una sau mai multe societăţi comerciale. Aceasta are însă potenţialul să deturneze mult aşteptata reformă a RNP Romsilva, fără a crea premisele reale pentru reducerea interferenţelor politice sau creşterea nivelului de profesionalism în companiile publice”, susţin activiştii de mediu.

În viziunea specialiştilor, depolitizarea Romsilva se poate face fără a schimba statutul acestei instituţii din Regie naţională în societate comercială pe acţiuni (SA) sau cu răspundere limitată (SRL).

„O societate comercială funcţionează după principii economice, maximizarea profitului companiei fiind ţelul dominant. Însă, interesul public legat de aspectele necomerciale, de mediu sau sociale, sunt cele care ar trebui să primeze în cazul administrării pădurilor din proprietatea publică. Astfel, apare un risc major de a nu mai putea realiza aceste obiective necomerciale care sunt esenţiale pentru interesul public. Proiectul legislativ riscă să pună în imposibilitate aplicarea direcţiilor strategice asumate de România prin Strategia Naţională pentru Păduri 2030, mai ales în ceea ce priveşte aşteptările legitime ale societăţii referitoare la menţinerea şi îmbunătăţirea serviciilor ecosistemice, dar şi la valorificarea şi prelucrarea superioară pe plan local a resurselor forestiere ce provin din proprietatea publică”, se menţionează în comunicat.

În luna ianuarie a acestui an, WWF România atrăgea atenţia cu privire la miza reformei Romsilva şi de ce trebuie făcută în mod transparent şi participativ.

În motivarea proiectului de lege sunt invocate prevederile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), respectiv recomandările specifice de ţară ale Comisiei Europene şi ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru buna funcţionare a întreprinderilor publice. Însă, în aceste documente se afirmă faptul că „legislaţia privind guvernanţa corporativă în cazul întreprinderilor de stat este solidă” (PNRR – R9).

„Schimbarea statutului juridic al RNP Romsilva nu aduce, în perspectivă, decât riscuri majore în ceea ce priveşte furnizarea de servicii publice de interes naţional, iar aplicarea principiilor de depolitizare şi ale bunei guvernanţe nu sunt sub nicio formă condiţionate de schimbarea statului juridic al acesteia. Punerea în practică în mod deficitar a principiilor de guvernanţă în cazul RNP Romsilva ar trebui să poată fi soluţionată prin funcţionarea corectă a Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, care să aibă atribuţii strict legate de constituirea şi funcţionarea consiliului de administraţie a regiei respective, de stabilirea, aprobarea şi monitorizarea indicatorilor-cheie de performanţă”, sunt de părere experţii WWF România.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.

Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

4 Comentarii

  1. Nu stiu cum e mai bine dar ceva trebuie facut pentru a stopa jaful din padurile administrate de Romsilva. Poate o solutie ar fi militarizarea.

  2. „Spargerea” metoda băsău-petrov de la CFR, nimic nou sub soare, iar rezultatul o să fie același !

  3. Am lucrat 2 decenii la inspectie silvica, dar jafuri mai mari ca la RNP-Romsilva n-am constatat nicaieri.
    Desigur fara publicitate!
    Si fara consecinte majore…

  4. proprietarii de padure sa nu mai plateasca paza,sa primeasca banii din certif.de carbon,de la poluatori:vaci,10milioane auto,tiruri,avioane,fabrici,etc.
    animalele din padure sa fie ale noastre,nu stau ele acolo in medie?
    daca nu pkatiti aerul curat produs in padurea proprietate personala,o taiem,le taiem pe toate si va lasam sa respirati aer proaspat ars de la gazele din esapament.
    vreti aer,trebuie sa platiti.asa pe de a moaca nu merge.esti securist,pkatesti,esti turnator,platesti.esti militian,pkatesti.sau respira de la teava ta de esapament,nu mai cauta la proprietatea noastra.nici noi nu ne suparam vind va bateti nevestele,cind luati sfinta spaguta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.