Aviz favorabil pentru OUG privind selectarea procurorului european

UPDATE. Consiliul Superior al Magistraturii a avizat marți favorabil proiectul de ordonanță de urgență privind selectarea procurorului european. Decizia a fost luată cu 17 voturi pentru și 1 vot împotrivă.
”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO), cu observaţiile însuşite în Comisia nr.1 din şedinţa de la data de 18.02.2019”, precizează CSM printr-un comunicat de presă.

În ceea ce priveşte art. 1 alineatul 3 din proiectul de Ordonanţă, cu privire la persoanele care pot candida pentru funcţia de procuror european, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit următoarea observaţie:”Această funcţie ar putea fi ocupată şi de către un judecător, context în care trebuie prevăzute condiţiile de vechime şi grad şi cu referire la judecători”. Amendamentul a fost aprobat cu 10 voturi pentru, 7 voturi împotrivă și un vot anulat.

Ordonanța de Urgență ce vizează procedura de selecție a procurorului din partea României care va face parte din Parchetul European, se află marți pe ordinea de zi a Executivului, a anunțat premierul Viorica Dăncilă.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat încă de duminică faptul că a fost redactat un proiect de ordonanţă a Guvernului pentru a crea baza juridică legală pentru a selecta, în prima etapă, cei trei candidaţi dintre care va fi ales procurorul european din partea României şi că proiectul a fost trimis la CSM, pentru aviz consultativ.

„Fiecare ţară trebuie să îşi desemneze propriul procuror european, care îşi va desfăşura activitatea acolo, la sediul european, la Luxemburg. Ce înseamnă asta? Că noi trebuie să creăm baza juridică, baza legală pentru a putea selecta trei procurori, trei candidaţi dintre care unul va fi selectat ca procuror european din partea României şi se va proceda la fel din toate celelalte încă 21 de state. Noi ce facem prin ordonanţa la care aţi făcut referire? Creăm baza juridică legală pentru a selecta în prima etapă cei trei candidaţi, trimitem propunerile la Bruxelles şi acolo se va desemna unul dintre cei trei, unul care va fi procuror european din partea României”, a declarat Tudorel Toader, duminică seară, într-o intervenţie telefonică la România TV.

El a spus că s-a discutat şi se va mai discuta o propunere privind competenţele acestui parchet european, care se va operaţionaliza în noiembrie 2020 şi va avea doar această competenţă: prevenirea, combaterea fraudelor la interesele financiare ale Uniunii Europene.

„Deja se discută despre posibilitatea extinderii competenţelor spre faptele grave, faptele transfrontaliere care necesită o ripostă comună europeană poate chiar internaţională. Aceasta este situaţia, acesta este stadiul în care ne aflăm. Cei trei candidaţi din partea României, ca unul să fie selectat procuror european din partea României, repet, propunerile trebuie trimise la Bruxelles până pe 31 martie. Termenul era mai scurt, dar a fost amânat până la final de luna martie, aceasta este raţiunea redactării proiectului de ordonanţă pe care l-am trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii, aviz consultativ, după cum bine ştim, pe care sperăm să-l primim într-un timp cât mai scurt posibil”, a afirmat Toader.

Referitor la candidatura Laurei Codruţa Kovesi la funcţia de procuror-şef european, Toader a spus că nu este vorba despre o propunere plecată de la ministerul pe care îl conduce sau de la Guvern.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

4 Comentarii

  1. TT-ule si cand aveti de gand sa transformati sectia de anchetare a magistratilor in directie independenta fiindca este nevoie pentru curatirea gunoiului din justitie acumulat timp de 30 de ani!

  2. DACA KOVESI NU REPREZINTA ROMÂNIA CANDIDÂND INDEPENDENTA LA POSTUL DE SEF, ATUNCI TREBUIE SA FIE ADMISIBILA SI CANDIDATURA INDEPENDENTA A ORICARUI PROCUROR PENTRU UN POST DE EXECUTIE. ASA AR FI CORECT.

    • PRELUDIU LA COMEDIA ERORILOR, PRIETENE CLAUDIU ! TU NU AI PROPRIETATEA CUVINTELOR, VORBESTE GAURA BUCALA FARA APROBARE DE LA CAPPO…

  3. Toader nu pregateste nimic! Toader manipulaza! Toader a afirmat anul trecut, inainte de termninarea vacantei parlamentare, ca va propune Guvernului o OUG care sa anuleze efectele teribile ale protocoalelor secrete! Toader a afirmat ca va initia OUG care sa impuna eliminarea nelegalitatilor savarsite in cauze in care completele de judecata au fost constituite nelegal la comanda politica! Toader a afirmat ca va propune Guvernului adoptarea unei OUG care sa puna in valoare DECIZIILE CCR in raport cu Codurile Penale! Toader a afirmat ca ….!!!!! Toader nu face si nu a facut nimic pentru stoparea si indepartarea nelegalitatilor si abuzurilor savarsite in justieie! Toader face vocalize pentru a manipula, a tergiversa si a face jocul gruparii de tip mafiot si criminal care a pus stapanire pe justitia romaneasca! Toader este CALUL TROIAN al guvernarii! OUG nu se comenteaza, nu se trambiteaza! OUG SE DA! In rest : RUSINE, RUSINE, RUSINE SA VA FIE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.