„Baie de sânge” în sistemul bancar european

Dacă scopul testului de stres la care au fost supuse în luna iulie 51 de mari bănci din UE a fost asigurarea investitorilor că sistemul bancar european este sănătos si in buna stare, atunci testul a fost un eşec.

Pe lângă scăderea de peste 20% înregistrata de la începutul anului de indicele acţiunilor bancare s-a mai adăugat o scădere brusca de peste 7% imediat după publicarea rezultatelor testelor de stres de către Autoritatea Băncii Centrale Europene. Asta în ciuda concluziilor BCE care spun că “testul a demonstrat rezistenţa sectorului bancar din UE la un sceneriu negativ” şi în ciuda concluziilor trase de mai multe publicaţii europene de profil.

Toate analizele nu pot să treacă cu vedere “baia de sânge” creată de testul de stres în Italia, acolo unde cea mai veche bancă, Monte dei Paschi, s-a vazut falimentată la finalul testului de stres. Nici banca Intesa Sanpaolo nu a înregistrat rezultatele asteptate, cel puţin aşa cum au fost ele previzionate de premierul italian Matteo Renzi.

O performanţă negativă şi pentru Deutsche Bank, care s-a văzut eliminată pentru prima oară începând din Euro Stoxx 50, indicele bursier de la nivelul zonei euro care grupează cele 50 de societăţi cu cea mai buna capitalizare bursiera din zona euro. Acţiunile Deutsche Bank şi ale Credit Suisse au scăzut la începutul săptămânii cu 3,5%, respectiv 5%. Acţiunile DB sunt acum la 88% din valoarea lor din 2007.

Bancherii europeni, ca şi analistii cu care lucrează au motive sa fie nemulţumiţi de maniera în care au avut loc testele de stres din acest an. Ele nu au luat, de exemplu, în calcul situaţia în care dobânzile rămân negative pe o perioadă lungă de timp, ceea ce reduce masiv profitul instituţiilor de creditare, după cum a protestat conducerea Commerzbank din Germania. Au fost supuse testului şi patru mari bănci din Marea Britanie, iar Institutul Adam Simth, un thinktank important de la Londra, a cerut chiar renunţarea la asemenea teste care sunt “mai rău decât inutile”, în cazul în care filozofia lor nu se modifică radical. Dintre băncile din ţările estice nu a fost teastata decat cea mai mare bancă poloneză.

În ciuda optimismului presei europene, Bloomberg şi alte agenţii de profil din Statele Unite scriu că rezultatul testului ar trebui să fie o sursă de ingrijorare. Nu atât din punct de vedere al rezultatelor pe hârtie obţinute de BCE, cât judecând după reacţia investitorilor – aceştia au continuat să facă mai abitir ceea ce fac de mai bine de un an, să vândă acţiunile deţinute la băncile europene.

Bloomberg scrie că actuala strageie a BCE nu pare să funcţioneze. Relaxarea cantitativă şi dobânzile mici sau zero nu sunt suficiente. În schimb ar fi nevoie de bănci mari şi puţine, în loc de bănci multe dar prea mici pentru a rezista. Spre exemplu, acum în Italia sunt 64 de sucursale bancare pentru 100.000 de locuitori, iar în Spania nu mai puţin de 70, conform statisticilor Băncii Mondiale. Este de două ori mai mult decât în SUA sau în Japonia. Cât priveşte creditele neperformante, toxice, acestea reprezinta 5,7% din totalul creditelor în zona euro (cu o situaţie gravă în Italia), în timp ce în Marea Britanie şi în SUA ele reprezintă doar 1,5%.

Testul de stres al BCE le dă mari bătăi de cap politicienilor, în special premierului Italiei şi cancelarului Germaniei, care se văd apăsaţi de problemele unui sector bancar mai şubred tocmai într-o perioadă de mari frământări geostrategice. Mai mult, scrie Bloomberg, există un punct dincolo de care băncile centrale nu mai mai pot tine locul puterii executive şi politicienii trebuie să acţioneze şi să încerce să vândă electoratului şi creditorilor ideea că este absolut necesară fuziunea mai multor bănci şi consolidarea sistemului bancar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.