Banca Mondială a calculat cât costă egalitatea de şanse

Încheierea practicilor şi legilor discriminatorii care împiedică femeile să lucreze sau să înceapă afaceri ar putea majora PIB-ul global cu peste 20%, ceea ce ar dubla rata mondială de creştere în următorul deceniu, se arată într-un raport publicat luni de Banca Mondială (BM), transmite Reuters.

În medie, femeile beneficiază de doar 64% din protecţia juridică de care beneficiază bărbaţii, şi nu de 77% aşa cum s-a estimat anterior, şi nicio ţară – nici măcar cele mai bogate – nu furnizează adevărată egalitate de şanse. Cifra mai scăzută reflectă deficienţele majore relevate de includerea a doi noi indicatori – siguranţa şi îngrijirea copiilor – pe lângă salarizare, căsătorie, maternitate, loc de muncă, mobilitate, avere, antreprenoriat şi pensie.

Raportul evaluează pentru prima dată modul în care 190 de ţări implementează legile existente pentru protejarea femeilor şi arată că există un decalaj „şocant” între politică şi practică.

„Femeile au puterea de a stimula economia mondială”, a afirmat Indermit Gill, economistul şef al BM, adăugând că reformele care previn discriminarea au încetinit semnificativ.

Obstacolele cu care se confruntă femeile la intrarea pe piaţa globală a forţei de muncă includ bariere în calea demarării unei afaceri, decalaje persistente de salarizare, interzicerea muncii în timpul nopţii sau a locurilor de muncă percepute ca „periculoase”.

Femeile beneficiază doar de o treime din protecţia juridică necesară contra violenţei domestice, hărţuirii sexuale, căsătoriilor juvenile şi uciderii femeilor în cele 190 de ţări, se arată în raport.

Hărţuirea sexuală la locul de muncă este interzisă în 151 de ţări, dar doar 40 au legi care o interzic în locurile publice.

De asemenea, femeile petrec în medie cu 2,4 mai multe ore pe zi pentru muncă de îngrijire neplătită decât bărbaţii, în special pentru îngrijirea copiilor, iar în doar 78 de ţări sunt introduse standarde de calitate care guvernează serviciile de îngrijire a copiilor.

Pe hârtie, femeile au aproximativ două treimi din drepturile bărbaţilor, dar lipsesc sistemele necesare pentru implementarea deplină a legislaţiei, susţine Banca Mondială. De exemplu, în 98 de ţări sunt legi privind plata egală, dar doar 35 au măsuri de transparenţă a plăţilor sau mecanisme de aplicare pentru rezolvarea decalajelor de salarizare, care arată că femeile câştigă doar 0,77 dolari pentru fiecare dolar câştigat de bărbaţi.

Banca Mondială recomandă guvernelor îmbunătăţirea legislaţiei privind siguranţa, îngrijirea copiilor şi oportunităţile de afaceri, reforme care să elimine restricţiile impuse femeilor care muncesc, extinderea concediilor de maternitate şi paternitate, stabilirea unor cote obligatorii pentru femei în Consiliile de Administraţie ale companiilor cotate la bursă.

Tea Trumbic, principalul autor al raportului, atrage atenţia că abia jumătate din femei sunt prezente pe piaţa globală a forţei de muncă, raportat la aproape trei din patru bărbaţi. „Nu este doar incorect – este o risipă de resurse. Ţările pur şi simplu nu-şi pot permite să ţină pe tuşă jumătate din populaţie”, spune Tea Trumbic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. Atenție la capcană aruncata! Este vorba de ceea ce au depus că plan cu câțiva ani în urmă, adică, o femeie poate întreține 3-5 bărbați! Ele fiind sclavele și bărbații leneși că la pașalâc, un bărbat are câteva soții, doar ele muncesc și el gestionează finanțele! De asta se spune cu tărie că au venit anii feminismului total în orice! Sau, bărbații sunt trimiși la arme și femeile la lesbianism, procent gin salarii ajung exact unde dictează capii globali. Nu e bășcălie, deja se vad semnele.

  2. Practic femeile casnice si mame care cresc copii nu au nicio valoare. Doar daca femeia lucreaza in companie si e manager are valoare pentru „egalitari”. Dar daca tot vrem egalitate de sanse de ce nu incepem cu armata cu jumatate femei, lucratori in constructii, scafandrii, muncitori in siderurgie. Adica facem experimentul asta pana inteleg si elitele globaliste ca femeia e diferita de barbat si acest neo-comunism e mai nebun decat comunismul clasic.

  3. iara vrajeala asta cu 77% din salariul barbatilor… plus de asta, numarul minciunile #metoo… modificarile legislative ca alea din NY care au eliminat orice limitare in timp, de l-au acuzat pe Trump ca a „violat” una acum 20 de ani, custodiile aproape automat castigate de mame indiferent de cat de bune sunt ca parinte, etc. Interesant cum rebuturile astea de la BM vorbesc de cresteri de PIB de 20%, cand tocmai corporatiile mondiale au realizat ca Diversity, Equity si Inclusion e un program nu numai nepopular dar care atrage mari pierderi

  4. credeam ca e vb. de calculul privind egalitatea de shanse intre cele 3 rase mari si late:
    -alba
    -neagra si assiatica.

  5. Egalitatea și inegalitatea există doar in capul frustraților și a frustratelor cine este om serios nu poate înțelege aceste idioțenii efectiv de proști știri de genul Gâdea și Radu Tudor care sunt etalonul presei occidentale cum sunt ei așa sunt toți … se cred manipulatorii societății dar au ajuns proștii societății râd și curcile de ipocrizie și prostie ….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.