Bășcălia lui Tudose față cu „taxa de solidaritate”

Premierul Mihai Tudose l-a ironizat vineri pe ministrul Finanțelor Ionuț Mișa pe tema „taxei de solidaritate”, oferind însă cam același explicații.

„Astăzi, când stăm de vorbă, această taxă există. Domnul ministru de Finanțe a intrat într-o zonă de similitudine cu ceea ce s-a vorbit acum trei luni, patru luni, cu acea taxă de solidaritate care era pusă pe cifra de afaceri. Astăzi, când stăm de vorbă, tot angajatorul plătește 0,25% această taxă, care este și o taxă de asigurare cerută de Uniunea Europeană și clamată și de sindicate. Că este 0,25%, că este… va fi un fond de asigurare, că este 1%, aici Ministerul de Finanțe face calculele, fiindcă, dat fiind faptul că se schimbă baza de raportare, va trebui să rămână cifra în sumă reală identică. Despre asta este vorba. Astăzi, angajatorul dumneavoastră plătește 0,25%”, a spus Tudose, la Deva, întrebat despre taxa de solidaritate de 2% anunțată de Mișa.

Premierul a fost totodată chestionat dacă a înțeles explicațiile lui Ionuț Mișa, pe acest subiect. „Acum, ca să fiu sincer, din ce a explicat ministrul Finanțelor am înțeles aproape ca dumneavoastră, doar că norocul nostru este că știm că nu e așa”, a răspuns Tudose.

„Mai spun odată, eu încerc să vorbesc în românește, nu în ‘finanțista’ domnului ministru Mișa, care, pe fond, din punct de vedere tehnic, a explicat bine, traducerea iese rău la domnia sa. Astăzi, repet, dumneavoastră, când vă luați salariul, angajatorul dumneavoastră plătește această taxă de 0,25%. Această taxă se va menține, inițial noi am spus că (…) rămân cele două, sănătate și de pensie, s-a constatat că mai trebuie această taxă, este obligatorie, este o negociere și la nivel de Uniune Europeană și sindicatele o clamează, este responsabilitatea angajatorului pentru locul de muncă. Am înțeles, va rămâne, că este 0,25 % sau 0,30%, repet, Ministerul de Finanțe face calculele necesare pentru ca fondul respectiv să rămână în sumă reală la fel, schimbându-se baza de raportare”, a afirmat premierul.

La rândul său, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat, referindu-se la acest subiect: „În acest moment, cu toții plătim 39,25% la asigurări. În programul de guvernare, odată cu transferul obligațiilor sociale de la angajator la angajat, vom plăti 35%. Cei 39,25% erau formați din 22,75%, plătea angajatorul, și 16% (16,5% — n.r.), se pare, angajatul. Nu este nicio taxă în viitor, de la 39,25% noi ne ducem la 37%, deci este o micșorare a acestor taxe prin transfer. Mai mult decât atât, există această directivă europeană, se numesc creanțe, care reprezintă 0,25%. Până acum, angajatorul plătea în mai multe conturi, la creanțe, la șomaj, erau vreo patru conturi. În acest moment, toate acestea care însumau până acum 2,25% se vor plăti într-un cont, mai puțin cu 0,25%, respectiv vor plăti 2%. Este un lucru pe care l-au cerut și sindicatele, este responsabilitatea și a angajatorului, nu numai a angajatului, care-și va plăti direct cei 35%, normal, tot prin angajator, că el are întreaga sumă”.

În opinia lui Ciolacu, nu există nicio taxă nouă.

„Domnul ministru Mișa, cu adevărat, a ieșit că există o nouă taxă. Nu există nicio nouă taxă. Mai mult decât atât, pentru grupele de muncă se plătea pentru grupa I — 5%, respectiv 10% de către angajator, în viitor se vor plăti 4%, respectiv 8%, deci este o scădere și în acest domeniu. Deci, toți cei care-și vor face bugetul pentru anul viitor, multinaționalele și toate companiile pot să bugeteze, vor fi taxe mai puține, deci cheltuielile vor fi mai mici cu angajații”, a spus Ciolacu.

Ce evită să spună guvernanții: unde ajung banii, ce fac cu ei

Ministrul Finanțelor a explicat joi că 90% din banii proveniţi din această taxă vor fi direcţionaţi către bugetul de stat pentru anumite cheltuieli sociale, iar 10% vor fi folosiţi pentru susţinerea angajaţilor care se pot confrunta cu probleme precum intrarea în insolvenţă a angajatorului.

„Acest 2% nu înseamnă integral fondul de salarii. O parte din acest 2% se va constitui ca venit la bugetul de stat, urmând ca, ulterior, de la bugetul de stat să fie acoperite finanțări pentru partea de sănătate și pentru partea de asigurări sociale. Vor fi aceste două componente. Practic, 90% va merge la bugetul de stat pentru a acoperi diverse destinații în funcție de solicitările bugetare și 10% va merge către sprijinirea tuturor salariaților care se vor confrunta cu situații deosebite în caz că angajatorul intră în insolvență și nu le achită obligațiile”, a spus Mișa.

Potrivit Economica.net, Ministerul Finanțelor vrea să schimbe legea deoarece în prezent nu poate cheltui cum vrea acești bani.

Taxa actuală de 0,25% este destinată plății creanțelor salariale în caz de insolvente.
Fondul a avut excedent ultimii trei ani, dar statul nu poate cheltui banii cum vrea.

Consiliul Național pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) și-a exprimat joi dezacordul față de intenția anunțată de Guvern de a introduce taxe de solidaritate de 2% din fondul de salarii, plătite de angajator,  în contextul mutării contribuţiilor de la angajator la angajat.

În opinia Consiliului, introducerea unei taxe de solidariate de 2%, plătită de angajator, are următoarele efecte: „toţi angajatorii sunt trecuţi automat în clasa de risc cel mai ridicat, în privinţa producerii riscului de accidente de muncă şi boli profesionale, raportat la valoarea taxei de solidaritate de 2% obţinută prin luarea în calcul a procentului cel mai mare pentru accidente de muncă și boli profesionale”.

„Contribuţiile plătite în prezent au o destinaţie precisă, respectiv garantarea plăţii creanţelor salariale, concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate şi asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, în schimb taxa de 2% nu va avea nicio destinaţie, fiind alocată, conform bugetului de stat, în mod sigur pentru plata unor cheltuieli sociale”, apreciază totodată CNIPMMR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Multa gargara pentru prostime, cin ceva se numeste „venit la bugetul de sta” nu mai are nimic legat de pretinsa „SOLIDARITATE” ci ma degraba o noua impovarare a omului de rind, asa incit alesii sa aibe de unde sa se inbuibe. Ca doar acolo nu ajunge !cineva daca nu e pus pe capatuiala

  2. Bascalie de 2 bani jumate, Taxa ramane cum a zis Misa!
    Foamea de bani poate fi spusa si cum o spune Misa si cu bascaliile lui Tudose!
    Problema ramane: Dezastrul Veniturilor colectate la Buget trebuie ACOPERIT cu Taxe si Impozite!
    In campania electorala, Draghnea si TOTI PSDeii ne asigurau zi de zi: „NU vom introduce Taxe si Impozite NOI”! „Vom creste salariile si Pensiile” pana la cer!
    Miercuri, Dragnea a anuntat ca Legea pensiilor, aia care urma sa ridice Pensiile pana la cer, se amana pentru 2019!!
    Trebuia, conform Bibliei PSD-Program de guvernare=Votat de mandrii Romani, sa intre in vigoare la 1 octombrie 2017.
    NU cred ca va mai intra nici in 2019, la fel cum NU cred ca Punctul de pensie va mai creste in 2018.
    Minciunile PSD ies la ivela zi de zi, una cate una, dl Dragnea NU mai are curajul sa iasa cu celebrul Program de guvernare si cu PIXul la RTv si Antena 3 sau la Realitatea TV(la Rares Bogdan, unde-a spus in Decembrie 2016, in campanie, ca „PSD va pleca de la guvernare DACA NU va aplica TOT Programul de guvernare Votat de Romani”!)sa faca demosntratii ca va fi BINEEE, ca Romanii mandri Votanti ai PSD o vor duce „mai bine”, asa cum i-a mintit Dragnea, contra VOTURI!!

  3. putem sa schimbam mizeria asta de organizare sociala cu ceva ce corespunde sufletului uman??? nu vedeti ca numai bestiile vorbesc intr-o limba nenorocita care produce doar distorsiuni la nivel de tara, omorind armonia si echilibrul? nu v-ati saturat sa auziti aceleasi si aceleasi cuvinte timpite de atitia amar de zile si nu realizati ca tocmai aceste cuvinte nenoroicite distrug lumea? chiar nu realizati ca pentru ca ei sa triasca in armonie si dezmat trebuie sa ia de undeva? nu intelegti ca totul provine de la noi???? cit mai acceptam acest primitivism?

    • Nici nu ştii câtă dreptate ai! Tot privitivismul ăsta fezandat: cu fel de fel de granturi si dublat de o ideologie neomarxistă îmbrăţişată pe nemestecate şi aplicată stahanovist – după modelul anilor ’44-’63, atunci cand, pe baza ideologiei emanate de doi-trei din filosofii ,,elitei europene”, ajutaţi de bancheri, politicieni, susţinuţi de finanţele Germaniei, pătrunşi fiind de dorinţa unei schimbări cu orice preţ, pentru dreptate, egalitate de şanse şi pentru bunăstarea lor si a popoarelor, au implementat cu forţa marxismul precum se încearcă de câţiva ani încoace cu globalismul, recte neo-marxismul, cel care va distruge popoare, elitele lor, a modificat iremediabil vieţile oamenilor nevinovaţi şi frontierele acestor ţări – da, intr-adevăr, totul provine de la voi

  4. Toată taxa se va plăti într-un singur cont: al lui dracnea din brazilia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.