Băsescu a spus luni că s-a vândut aur pentru salarii şi pensii, Turcan afirmă că a fost o imprecizie

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că România a vândut aur ca să plătească pensii şi salarii, iar după ce BNR a precizat că afimaţia este incorectă, Preşedinţia a transmis că a fost vorba de o imprecizie regretabilă, scrie NewsIn, preluată de România Liberă.

Informaţia a apărut miercuri pe internet într-o înregistrare a întalnirii pe care preşedintele a avut-o la Roşia Montană  atât cu opozanţii, cât şi cu susţinătorii proiectului minier.

„În 1989, în visteria ţării se aflau 296,5 tone de aur. Acum mai sunt 103 tone. Să-i întrebăm pe toţi care au fost la guvernare, să-l întrebăm pe domnul Mugur Isărescu, unde sunt 193,5 tone de aur?”, l-a întrebat pe Băsescu un cetăţean. „Pot să vă spun eu că s-au vândut! S-au vândut ca să se dea pensii şi salarii!”, a răspuns Băsescu.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR a precizat ulterior că informaţia este inexactă, arătând că România avea în 1989 în visterie 60 tone de aur, cumpărând aur continuu până în 2000, din care nu s-a vândut niciun gram de aur.

Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, a precizat la rândul său că Preşedintele a comis o confuzie. „A fost vorba de o imprecizie în afirmaţia preşedintelui, imprecizie pe care domnia sa o regretă. Acolo a fost o discuţie într-un context aparte, la un moment dat s-a produs o confuzie şi preşedintele a fost imprecis în exprimare. Eu cred că dl Vasilescu de la Banca Naţională a încercat şi a reuşit să clarifice această chestiune mai devreme şi nu a fost vorba de o vânzare de aur în acest scop. Preşedintele m-a mandatat să vă precizez că regretă acea imprecizie de la Roşia Montana”, a afirmat el la RTV.

De asemenea, înregistrarea relevă  un schimb de replici dur între Traian Băsescu şi un grup de opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană,mai precis cu Eugen David, preşedinte al Asociaţiei „Alburnus Maior”, preşedintele acuzându-i pe aceştia de discursuri bolşevice şi de minciună, consemnează Gândul.

„Ştiu că nu vă place discursul meu”, i-a răspuns Eugen David, iar şeful statului a replicat: „Păi nu, că este discurs bolşevic”.

„Nu, eu vreau să scap de bolşevism în viitor”, a spus Eugen David.

Zeno Cornea, preşedintele Fundaţiei Culturale Roşia Montană, i-a atras atenţia şefului statului asupra impactului proiectului asupra mediului: „Această exploatare dacă o faceţi la Roşia Montană, toată zona Munţilor Apuseni o faceţi praf. Praful şi pulberea se alege”.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/basescu-a-spus-luni-ca-s-a-vandut-aur-pentru-salarii-si-pensii-turcan-afirma-ca-a-fost-o-imprecizie-236077.html

http://www.gandul.info/news/video-schimb-de-replici-dur-intre-presedintele-basescu-si-un-grup-de-opozanti-ai-proiectului-minier-rosia-montana-8679444

Guvernul intră  în toamnă cu temele FMI nefăcute

În scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, Guvernul s-a angajat să rezolve, până azi, câteva dintre problemele structurale din sectorul transporturilor, Compania de Autostrăzi trebuind să-şi plătească datoriile către partenerii privaţi, iar CFR trebuia să scoată din uz 1.000 de kilometri de cale ferată ,scriu jurnaliştii de la Adevărul.

Din măsurile care trebuiau luate s-au realizat numai înfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Tranzit şi majorarea tarifelor de călătorie cu trenul şi cu metroul.  La CFR, liniile de cale ferată nerentabile se află în stadiul de licitare şi vor fi închise dacă nu se va găsi un cumpărător.

http://www.adevarul.ro/financiar/Guvernul_intra_in_toamna_cu_temele_FMI_nefacute_0_545946069.html

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.