Bătrânul Le Pen propune transformarea Promenadei din Nisa în Romenadă

Politicianul francez de extremă dreapta Jean-Marie Le Pen apreciază că o hotărâre judecătorească favorabilă romilor, pronunţată recent la Nisa (sud-estul Franţie 200a încuraja instalarea a „50.000” de romi în acest oraş în 2014, conducând la schimbarea denumirii în Romenadă a unei celebre promenade, scrie MEDIAFAX.

Jean-Marie Le Pen, care a provocat deja un scandal, în iulie, prin ieşirile sale împotriva romilor, a recidivat marţi, la Nisa, criticând o hotărâre judecătorească şi întrebându-se dacă celebra Promenada Englezilor va fi redenumită „Romenada”, relatează Le Point, în ediţia electronică de marţi.

În cursul unei conferinţe de presă, Jean-Marie Le Pen a criticat marţi o hotărâre recentă a justiţiei de a plăti o indemnizaţie în valoare de 75 de euro pe zi romilor care au fost mutaţi din tabere fără a li se propune o locuinţă.

„Acest anunţ a provocat în România un entuziasm fanatic pentru plecare, plecare până acum limitată. Zeci de mii, sute de mii, de romi vor pleca şi se vor întoarce la noi ca să prospere. În mod sigur, 75 de euro pe zi şi pentru o singură persoană sunt un miracol pentru ei”, a comentat Jean-Marie Le Pen.

„Iar, într-o zi, probabil veţi fi obligaţi să redenumiţi Promenada Englezilor Romenada”, a adăugat el.
Preşedintele de onoare al FN (Frontul Naţional Francez), venit pe 4 iulie, la Nisa, pentru a o prezenta pe candidata partidului său la alegerile municipale, a calificat prezenţa romilor în acest oraş ca fiind „jignitoare” şi „mirositoare”, preconizând că „50.000 de romi” se vor instala în Nisa în 2014.

Afirmaţiile sale au făcut obiectul unei plângeri, pentru „provocare la ură şi discriminare etnică, fără consecinţe”. Plângerea a fost depusă marţi dimineaţa de SOS Racisme la Tribunalul de Mare Instanţă din Nisa.

Referindu-se la plângerea depusă de SOS Racisme, Jean-Marie Le Pen a continuat în acelaşi ton.

„Am mai spus că prezenţa lor este jignitoare. Este adevărat că, practic, în toate comunele în care s-au instalat în mod arbitrar, populaţia s-a simţit jignită. Referitor la oamenii care au criticat utilizarea cuvântului mirositor, ei ar trebui să consulte Larousse, pentru că vor vedea astfel diferenţa între mirositor şi urât mirositor”, a conchis politicianul francez.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.