Bilanț Covid: Creştere sub previziuni

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 5.202 cazuri de COVID-19, iar 12 persoane au decedat din cauza bolii în ultimele 24 de ore, anunță, luni, Ministerul Sănătății.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.202 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, cu 1.123 mai multe față de ziua anterioară.

1.040 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 189 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În spitale, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 4.158 cu 254 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 263 persoane, la fel ca în ziua anterioară. Din cei 263 pacienți internați la ATI, 229 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 638 sunt minori, 633 fiind internați în secții, cu 53 mai mulți față de ziua anterioară și 5 la ATI, la fel ca în ziua ziua anterioară.

Până luni, 66.011 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat. În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 12 decese (8 bărbați și 4 femei), fără decese raportate anterior intervalului de referință. Dintre cele 12 decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 50-59 de ani, două la categoria de vârstă 60-69 de ani, trei la categoria de vârstă 70-79 de ani și șase la categoria de vârstă peste 80 de ani.

11 dintre pacienții decedați prezentau comorbidități iar pentru un pacient nu au fost raportate comorbiditați.

Dintre cei 12 pacienți decedați, 3 au fost vaccinați.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 2.209 teste RT-PCR ( 1.539 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 670 la cerere) și 12.666 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate
13.315.556 teste RT-PCR și 10.753.795 teste rapide antigenice.

În ultima săptămână au fost înregistrate 57.138 cazuri noi de Covid-19, față de aproape 45.000 săptămâna trecută, deși previziunea era de 70.000

„Este o creștere de circa 23%, față de 80% cât a fost săptămâna anterioară. Să sperăm că acest trend se va menține și vom ajunge la situația de echilibru despre care menționam că ar trebui să apară la jumatatea lunii august”, spune Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a fost întrebat dacă există posibilitatea apariției unui val 7 la finalul anului. El a spus că în principiu acest lucru este posibil, dar nu trebuie speriată populația, ci mai degrabă autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a fi cât mai puține victime.

„Eu văd această încetinere a creșterii numărului de cazuri și stabilizare a numărului de cazuri la jumătatea lunii august. În toamnă e posibil să mai existe – și nu aș vrea să facem speculații, dar toată lumea folosește sau manționează această posibilitate a unui nou val pandemic spre sfârșitul anului dacă una dintre tulpinile modificate, care se transmite și mai ușor, devine dominantă”, a spus ministrul Alexandru Rafila..

Rafila a precizat că aceasta este „ciclicitatea acestei infecții”, cu care oamenii s-au obișnuit.

„Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susținută. Important este să nu avem cazuri grave și să oferim asistență medicală ambulatorie și acces la antivirale oamenilor în valurile pandemice”, a spus ministrul Sănătății.

Întrebat dacă în mod concret se discută despre un posibil un val 7 la finalul anului, ministrul Rafila a răspuns. „E posibil și un val 7, dar nu are rost să sperim lumea. Trebuie să fim echilibrați. Cel mai important este să nu avem victime sau să fie cât mai puține”.

Întrebat, în continuaare, dacă se poate impune obligativitatea purtării măștii în mijloacele de transport în comun, la fel ca în Franța, Rafila a spus că nu există bază legală în acest moment.

„Nu avem pârghia de a instaura această obligație. Ea a fost activă pe perioada stării de alertă, care a fost ridicată. Dacă rămânea starea de alertă în stand-by, atunci se putea, dar excede cu mult competența Ministerului Sănătății”, a spus ministrul.

Acesta a mai spus că a crescut consumul de antivirale foarte mult, dar deja de 2 săptămâni au fost contactați producătorii astfel încât să fie refacem rapid stocurile și oamenii să aibă acces la antivirale.

„Dar antiviralele sunt medicamente cu un anume grad de toxicitate, care nu trebuie ignorat, (…) trebuie administrate doar atunci când e necesar, nu la cererea pacientului, ci la indicația medicului, care la formele medii, care au comorbidități, previne exacerbarea simptomatologiei bolii de bază sau a infecției cu noul coronavirus”, a mai spus ministrul Sănătății.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

  1. Astept cu interes previziunile e-pocaliptice ale șamanilor Șaorma si Cârcel. Mi se face dor de o carantina ilegala, mascati retardati si prozelitismul fanatic pentru inteparea întru cele vesnice. Slava covidului !

  2. Nu covid, bre! A crescut COBIT-ul masiv pe gura terorizantilor care sunt setati pe imbolnavirea iremediabila a celor care traiesc in Romania!

  3. in 26 iulie se pare ca a fost varful 12.353 cazuri, cu 5.200 deja s-a redus la mai putin de jumatate…

  4. Unde ești tu Jurma, doamne, să ne scufunzi în previziuni sumbre?!?

  5. Rata de infectare la cei peste 30 de ani este sibstantial mai mare la cei vaxinati cu mRNA, decit la cei nevaccinati. Si rata de infectare creste cu cit cei vaxinati au mai multe doze cu mRNA, adic booster, … . Si cei nevaccinati au, dupa trecere prin forme usoare de coroba, un numar significant mai mare de anticorpi decit ce vaxinati cu mRNA. Dupa un studiu realizat in Anglia si publicat oficial de guvernul britanic. Asta mai poate fi numit „vaccin”?

  6. Rău cu rau. De mâine, situația cu evoluția covid, in tara, va fi prezentata la rubrica meteo prin coduri. Codul verde: se pot scoate vacile la păscut, doar dacă nu emit gaze și emit pretenții pecuniare: Codul portocaliu: are voie vechiul PDL sa apară la Digi, alături de Băsescu. Codul rosu: acest cod nu este accesibil decât elitelor, asa ca vor fi prezenti: Jurma, Imbri, Mahler, Gherman, Ciuca, Citu, Ciolacu, Klauss, etc în costume de baie și vor face declarații gen fluid și de orice gen despre vaccin și slanina cu ceapa roșie, fiindcă aia alba e reprezentanta contrarevolutie neomarxiste a corectitudinii politice.
    PS. În urma saunei de multimi pe care Jhonny su Ciuca au facut-o li s-au deschis toți porii. Din aceasta cauza administrația presedintiala și cea guvernamentala fac eforturi peste măsură ca să-i închidă. Au chemat în ajutor parchetele și DNA-ul. Mult succes.

  7. Și dacă nu era covid-ul nu mai mureau 12 persoane? Cate persoane decedează în 24 de ore în România? Sunteți penibili.

  8. Tontoroi pe maturoi! Reduce gazele, apa cu portia, covid libera infectare, dupa care: spalati-va mizerabililor, de asta va imbolnaviti! Va fi inca o etapa de umilire mizerabila cu buna stiinta a compatriotilor care traiesc inca in Romania de idiotii politici cu minciunile si luxul in gat.

  9. Datorită vânzărilor vaccinului Covid-19 și tratamentului antiviral Paxlovid, Pfizer Inc prognozează o creștere a profiturilor pentru anul 2022. Compania farmaceutică a spus într-adevăr că veniturile sale au crescut cu 47% . Cu toate acestea, scăderea cursurilor de schimb ar putea avea un impact asupra câștigurilor generate de vânzările de produse anti-Covid-19. Dar compania rămâne optimistă și își menține previziunile.

    Potrivit directorului executiv al Pfizer, Albert Bourla, veniturile companiei în 2021 ar fi depășit 80 de miliarde de dolari, cel mai mare venit anual din istoria sa. Analiştii cred că gigantul american ar putea obţine o cifră de afaceri de peste 100 de miliarde de dolari în acest an 2022 cu pilula sa Paxlovid.

    Înainte de pandemie, acțiunile Pfizer s-au tranzacționat într-un interval sub 44 USD timp de câțiva ani. Acțiunea a urcat la 60 de dolari în cursul anului 2021 și pare să se stabilizeze în jur de 52/53 de dolari în prezent.

  10. Se gandesc…, se razgandesc…
    Bagam plandemia sau n-o bagam ?
    Ce mai zice Bill Gates? Da’ Ursula ?
    Marim cifrele, ca nu ne poate controla nimeni, sau le micsoram, ca suntem in plina vara si numai necuratul a mai vazut gripa vara?
    Hai sa asteptam pana la toamna si poate mai scoate Fauci un „gain of function” mai convingator, sa-i mai rarim pe mancatorii inutili!

  11. Pentru ca tot urla astia ca sunt multi copii la terapie intensiva cu temperatura 39° si afara sunt 36°, ia amintiti-va voi care aveti copii, ce faceati cand temperatura puiului vostru era aproape de 40°? Nu cumva mergeati la pediatru si internare cu tratament in spital cam 7 zile si baga antibiotice injectabile si siropuri, sau in caz ca nu scadea temperatura, bagau injectii cu streptomicina timp de 6-7 zile impreuna cu siropuri sau genialul polidin care avea efect in 15-20 minute! De Polidin-ul romanesc intreaba de ani de zile medicii si farmaciile straineze, cand incepe sa fabrice pentru export! Nu e bas alie, am mai scris despre polidinul romanesc! De ce se urla peste tot de copii si adulti, cand de fapt, in acest secol, tratamentele incep de la siropuri, apa de gura pentru gargara de 3-5 ori pe zi, pentru copii siropuri, sapun de pus in fundulet contra temoeraturii si infectiei, creme foarte putin mentolate, in niciun caz injectabile! Nu e bascalie! Pana si la o mica exema pe piele exista tot crema obligatoriu neparfumata care in maximum 7 zile esti vindecat! De ce nu se axeaza guvernul si ministrul pe tratamente eficiente si accepta orice li se furnizeaza indiferent de pret?

  12. Vrem nu vrem, din octombrie noile injecții vor fi disponibile și se prea poate necesare pentru achiziționarea alimentelor. Voi nu vedeți că tot ce se întâmplă e o demență continuă?

  13. Trebuie sa stam incordati ca prostii ! La 40 de grade unde naiba circula virusache sau se arunca cu drona ???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.