Bilanțul secetei se agravează de la o zi la alta

Suprafața totală afectată de secetă este de 89.605 hectare din 19 județe, a anunțat vineri Ministerul Agriculturii. Joi, erau afectate 70.562 hectare cultivate.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, suprafața totală afectată de secetă este de 89.605 hectare din 19 județe: Arad, Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Timiș, Vaslui și Vrancea.

Reprezentanții ministerului anunță că au fost constituite comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor generate de fenomenele periculoase, ca urmare a secetei pedologice, și au fost discutate cu fermierii măsurile promovate de minister pentru diminuarea efectelor secetei.

În cadrul programului „De trei ori subvenția”; până în prezent s-a încheiat Convenția între MADR și Fondul De Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi s-a semnat Convenția de lucru între CEC Bank si FGCR și se află în desfășurare demersurile necesare pentru semnarea Convenției între FGCR şi 15 bănci comerciale.

De asemenea, ministerul susține că s-a solicitat la Comisia Europeană aprobarea privind acordarea avansului pentru plățile directe la un nivel de 70% și 85% pentru măsurile de mediu și climă din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2022.

„S-au elaborat proiectele de hotărâre de Guvern pentru aprobarea unor scheme de ajutor excepțional pentru plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi şi/sau cu vii cu struguri pentru vin, precum și pentru susținerea activității de creștere în sectoarele suin și avicol, în anul 2022, în valoare de 51,6 milioane euro, din care 25,5 milioane euro fonduri europene și 26,1 milioane euro de la bugetul național. S-a elaborat și este în consultare publică Hotărârea de Guvern privind modificarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații şi a infrastructurii de desecare și drenaj din România, în vederea adaptării agriculturii la schimbările climatice și reducerea efectelor acestora asupra producției agricole, suma destinată este de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul național, care vor fi alocate până în anul 2027”, au transmis reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Conform acestora, s-au prevăzut investiții noi în infrastructura de irigații din fonduri UE, și s-a înființat grupul de lucru privind gestionarea efectelor produse de schimbările climatice.

Potrivit unui comunicat de joi al Ministerului Agriculturii, seceta pedologică afectase 70.562 hectare cultivate în județele Arad, Bacău, Botoșani, Brăila, Călărași, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Neamț, Satu-Mare, Tulcea, Vaslui și Ilfov.

(sursa: Mediafax)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. … seceta se extinde, sau bilanțul crește pentru că nu s-au făcut toate verificările pe teren ? Ziariștii lu’pește ar trebui să ne spună clar data când se vor încheia toate constatările, altfel se creează o nouă psihoză : a secetei care ne înghite ca un balaur !

  2. Ok, e seceta, cum spun destui, dar ce masuri sau lucrari se fac pe teren? Niciuna! Daca au secat raurile, de ce nu decolmateaza, sa adanceasca si largeasca vadul raurilor ca protectie contra inundatiilor? Se plang, cearta cetatenii, impun orice tampenii dar daca peste 1-2 saptamani ploua masiv, iar urla ca sunt inundatii! Bai idiotilor de la apele politice romane plus mincilnosii politicieni lenesi, de ce nu mergeti in paralel cu adancirea si largirea vadului apelor si rairilor? Puturosi si mincinosi, ai dracului hoituri de lux.ro!

  3. Ehe putorile de lux va vor cotonogi dacă veți plânge de foame frig…pentru binele vostru ca n plandemonie.

  4. Este calculată tot că morții de COVID ??? Cred că sunt aceași specialiști

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.