BNR, de acord cu Guvernul să mărească taxe și impozite

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că Banca Națională sprijină în totalitate un program al guvernului de ajustare fiscală, dar a spus că decizia politică nu e una ușoară.

“Sprijinim un program al guvernului de ajustare fiscală și de consolidare fiscală. Cum va ieși el – e atributul guvernului, el are politica fiscală, noi vom lucra cu el. Nu vrem să creăm încă un tărăboi, nu avem în față decizii tehnice. Avem un raport al Băncii Mondiale, al FMI, avem discuții cu UE, decizia e politică, nu tehnică. Guvernul trebuie să facă ajustare fiscală, dar și să asigure stabilitate politică și coeziune socială”.

Decizia e politică, nu tehnică. Nu puteți să mă întrebați pe mine, sunt o instituție a statului cu mandat precis. Guvernul trebuie să facă ajustare și consolidare, dar să asigure și stabilitatea și coeziunea socială. Fără stabilitate politică și coeziune socială nu putem avea stabilitate financiară. Decizia politică nu e ușoară, e treaba grea, eu am făcut reforma în 2000 și știu cum e. Problema României e mult mai serioasă fiscal decât se discută pe bucățele, țara vrea servicii publice de calitate, autostrăzi, școli de calitate, spitale și sănătate, dacă le aduni ajungi la 40 – 50% din PIB. Acum sunt mai mult de 40% și vrem să le acoperim cu 27% din venituri? Treabă grea. Nu putem face multe recomandări. Discutăm cel mult de un pachet care să fie echilibrat, să ajute țara, să dea inflația în jos, să corecteze deficitele”, a declarat Isărescu.

Conform acestuia, mediul de afaceri nu trebuie cocoșat cu impozite, dar trebuie să plătească toată lumea, ”Privilegiile sunt cu un scop țintit. Dacă trec de o perioadă, devin rente, care distorsionează piața. Unii vor chiar rente viagere. Nu e vorba să împovărăm prea mult, dar treptat trebuie să renunțăm la privilegii fiscale. Trebuie negociat și găsită o soluție”, a mai spus Isărescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

11 Comentarii

  1. la cifre, dar daca la educatie/scoli de calitate sunt alocate 2-3 procente cum reuseste domnul Isarescu sa ajunga la 40% cand s-ar putea ca procentele pt scoala si spital sa nu fie nici de 10% din PIB…

  2. Viata e greu. Dupa cum se stie, BM si FMI pe unde au trecut au avut numai „succesuri”. Asa ca, babaietz, mariti taxele si urmati sfaturile BM si FMI. Ne vedem in prapastie. Hasta la vista baby!

  3. …eu zic sa inceapa cu grasii din bnr, daca tot sunt de acord!…un impozit de 98% pe salariile nesimtite, sa vedem daca pe urma mai sunt tot atat de entuziasti!…

  4. Da cât are salar Manole Isărescu,vreo 600 de milioane parcă..
    Noi tot cu ceai de tei

  5. Marea minciună este că BNR este o instituție a statului cu mandat precis.
    Altă minciună este că Manole în calitate de premier, în anul 2000, a făcut reformă. N-a făcut nicio reformă ci a semnat actul de desființare a industriei românești împreună cu Petrov. Și pentru acest lucru a fost recompensat cu postul de guvernator BNR pe viață.

  6. In 2024 spare windows 12 SI este Mai rapid de trei ori fatza de windows 11 s-at putea Sa fie cu 5 g , windows 12 .

  7. daca tot este expert in distrugerea economiilor romanilor prin inflatie (in primul rand monetara!) ar putea sa faca acum in prag de iesire spre „paradis” (ar vrea el!) un pustiu de bine romanilor si sa asaneze masa monetara neacoperita (tiparita in timpul pandemiei)…banuiesc ca „ordinul pe unitate” (inclusiv al lumii financiar-bancare) este ca nici macar sa nu pomeneasca de asa ceva!…cum sa-si bage bancherii unghia in gat la o posibila scumpire brutala a banilor, mai bine sa fim noi si economiile noastre victimele acestei lumi imbuibate si speculative!

  8. Românii s-au răsculat la 1437 că li s-a pus pt prima oară zeciuiala, adică 10% impozit.
    Robii în Egiptul antic dădeau 20%. (vezi mai jos)
    Pe salarul minim pe economie se ia, azi, 37%, fără a pune 19% pe ce cumperi.
    Din Facerea 47:
    Şi a cumpărat Iosif pentru Faraon tot pământul Egiptului, pentru că Egiptenii şi-au vândut fiecare pământul său lui Faraon, că-i istovise foametea; şi a ajuns tot pământul al lui Faraon.
    De asemenea şi pe popor l-a făcut rob lui, de la un capăt al Egiptului până la celălalt.
    Numai pământurile preoţilor nu le-a cumpărat Iosif, căci preoţilor le era rânduită de la Faraon porţie şi se hrăneau din porţia lor, pe care le-o da Faraon; de aceea nu şi-au vândut ei pământul.
    Atunci a zis Iosif către popor: „Iată, eu v-am cumpărat astăzi pentru Faraon şi pe voi şi pământul vostru. Luaţi-vă sămânţă şi semănaţi pământul.
    Şi la seceriş să daţi a cincea parte lui Faraon, iar patru părţi să vă rămână vouă pentru semănatul ogoarelor, pentru hrana voastră şi a celor ce sunt în casele voastre şi pentru hrana copiilor voştri”.
    Iar ei au zis: „Tu ne-ai salvat viaţa! Să aflăm milă în ochii domnului nostru şi să fim robi lui Faraon!”
    Şi le-a pus Iosif lege, care-i până astăzi în ţara Egiptului, ca a cincea parte să se dea lui Faraon, scutit fiind numai pământul preoţilor, care nu era al lui Faraon.

  9. sa micsoreze lefurile in BNR si sa angajeze pe competente, nu il duce mintea pe Manole? Si sa mai dea afara pe elefanti, nu vor?
    Capuselor!

  10. Mugur Isărescu are dreptate. Dacă marile companii fie nu au profit, fie îl trimit pe tot în țara lor și nu plătesc impozite iar guvernele noastre le dau gratis terenuri cu zăcăminte pe care aceste mari companii ni le revând nouă, cineva trebuie să plătească salariile aparatului administrativ al statului. Nu mai rămân decât amărăștenii care fie nu le ajunge salariul ori pensia de la o lună la alta fie dacă le mai rămâne ceva, acel ceva nu-l trimit ca marile companii în străinătate pentru că nu știu unde să trimită. Pe aceștia trebuie să-i impozităm. Este o datorie patriotică pentru săraci să plătească impozite statului care are grijă de ei. Isărescu e și mai patriot pentru că ne amintește acest lucru.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.