Bucharest Jazz Festival, la final

În ropote de aplauze şi într-o atmosferă deosebită, a luat sfârşit cea de-a treia ediţie a “Bucharest Jazz Festival”. Ca în fiecare din cele cinci seri ale festivalului, iubitorii de jazz s-au adunat în număr impresionant în Piaţa “George Enescu”, făcând-o să pară neîncăpătoare.

Programul din ultima seară a fost deschis de “Alex Simu Quartet”. Celebrul clarinetist şi saxofonist român, împreună cu pianistul Franz von Chossy, contrabasistul Cord Heineking şi toboşarul Kristijan Krajnčan, a încântat publicul cu un concert inovator, plin de ritm şi improvizaţii.

Sesiune de autografe Carmen Lundy

Trupa “John Scofield Uberjam” a cântat la închiderea festivalului. Muzicienii americani au interpretat repertoriul special ales cu o energie molipsitoare, trecând publicul prin post-bop şi jazz cu tuşe de funk şi R&B.

În cele cinci zile cât a durat evenimentul, jazzul a fost celebrat printr-o varietate de forme. De la jazz clasic la improvizaţii cuceritoare sau la ritmuri moderne ale genului, toate au făcut pe rând deliciul publicului meloman. Nume mari ale jazzului contemporan au adus anul acesta la Bucureşti mirajul unuia dintre cele mai rafinate genuri muzicale. Mihai Iordache, Sebastian Burneci, Emil Bîzgă, Julia Hülsmann, Ana-Cristina Leonte, Mike Krstić, Johnny Bota, Ioan Minda, Carmen Lundy, Dave Douglas, Cătălin Milea şi Sorin Romanescu sunt doar câţiva dintre muzicienii prezenţi anul acesta pe scena festivalului.

Publicul a fost interesat de secţiunea Jazz on Film

“Bucharest Jazz Festival” s-a relansat în 2014 nu doar cu o nouă denumire, ci şi cu un concept nou. O premieră absolută au fost evenimentele conexe ce au avut loc în fiecare zi a festivalului, în incinta Hanului Gabroveni, viitorul sediu ArCuB. Lansări de carte şi de discuri de jazz, proiecţii de film documentar despre personalităţi marcante ale genului, colocvii şi dezbateri, precum şi o expoziţie de afiş polonez de jazz au fost momente desfăşurate în paralel cu concertele din cadrul festivalului, cu scopul de a contextualiza jazzul românesc atât în peisajul local, internaţional, cât şi în raport cu celelalte sfere ale artei. În plus, în Piaţa “George Enescu”, organizatorii au pus la dispoziţia publicului standul “Jazz Made in Romania”, unde au fost prezentate materiale interesante ale caselor de discuri şi editurilor ce publică titluri de jazz autohton.
Cei care nu au reuşit să ajungă la toate concertele susţinute în cadrul “Bucharest Music Film Festival” au avut posibilitatea de a le urmări în transmisiune directă, pe YouTube. De asemenea, cei care doresc să vadă sau să revadă posterele expuse în cadrul “Expoziţiei de Afiş Polonez de Jazz” vor avea acest prilej, în perioada 8 iulie – 31 august, la ArCuB, zilnic între orele 12.00 şi 16.00.

Urmând Festivalul de Teatru de Stradă – “B-FIT in the Street!” şi “Bucharest Music Film Festival”, “Bucharest Jazz Festival” încheie seria evenimentelor în aer liber, organizate anual de ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, pe perioada verii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.