Torţionarului Constantin Istrate îi sticleau ochii de plăcere când îi tortura pe deţinuţi

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc solicită Parchetului ICCJ începerea urmăririi penale în cazul lui Constantin Istrate, fost locţiitor al comandantului de la Colonia de Muncă Oneşti şi fost locţiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla, potrivit Mediafax.

Constantin Istrate (88 de ani) este al patrulea torţionar pentru care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) solicită Parchetului începerea urmăririi penale, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

Potrivit IICCMER, Constantin Istrate a impus persoanelor aflate în executarea pedepsei un regim de detenţie inuman care depăşea ca duritate limitele prevăzute de regulamentul de organizare şi funcţionare a Direcţiei Generale a Penitenciarelor.

Amintirile unui deţinut: „Îi scânteiau ochii de plăcere când ne tortura”


Octavian Bjoza, fost deținut politic la Gherla, a povestit, pentru Digi24, despre perioada în care Constantin Istrate deținea funcții de conducere în închisoarea comunistă.

Îi scânteiau ochii de plăcere când ne tortura”, povesteşte Bjoza.

„Odată mi-a aplicat 25 de lovituri cu ciocanul de lemn la tălpi, după care, pentru că nu am plâns, mi-a mai tras încă 25. Patruzeci de zile a trebuit să merg în genunchi şi în coate şi să mă ţin de marginile paturilor metalice pe care nu aveam voie să ne aşezăm”, îşi aminteşte fostul deţinut.

„A fost unul dintre cei marii criminali ai temniţelor comuniste. Noi i-am iertat. Le-aş da pedeapsa cu suspendare, procesul e util nu pentru noi, care am părăsit 95% această lume, ci pentru generaţia tânără. Toţi vor să pară nişte sfinţi, şi Vişinescu, şi Ion Ficior, acea bestie de om, care şi cu el am avut de aface doi ani”, a mai spus Octavian Bjoza, care e preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

Anterior, IICCMER a mai solicitat procurorilor să îi cerceteze pe torţionarii Alexandru Vişinescu, Ioan Ficior şi Florian Cormoş, iar în cazul lui Iuliu Sebestyen, decedat în octombrie 2013, institutul a prezentat rezultatul investigaţiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.