Bugetul pentru vacanțe a scăzut drastic

Peste 37% dintre români și-au redus bugetele pentru vacanță anul acesta, în timp ce mai mult de un sfert nu vor pleca deloc în concediu și nu au alocat nici un ban în acest sens, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

În ceea ce privește sumele alocate, circa 38,5% au bugetul pentru concedii sub 3.000 lei pentru întreaga familie, iar din aceștia, aproape 11% vor să plece în vacanță cu mai puțin de 1.000 de lei.

Conform sondajului, circa 37,5% dintre români și-au redus bugetul pentru concedii în acest an, 27% dintre respondenți declară că sumele sunt similare cu anul trecut, în timp ce doar 20% au în vara aceasta mai mulți bani dedicați vacanțelor. Ponderea celor care sunt mai generoși cu bugetele de vacanță și alocă peste 3.000 de lei este de 35%, iar dintre aceștia 21,1% plănuiesc să cheltuiască până în 6 000 de lei în vacanță, 8,1% – între 6.000 și 10.000 de lei și doar 5,8% au un buget mai mare de 10 000 de lei pentru concediu.

Dintre cei care au planuri să plece în vacanță, peste 49% aleg ca destinație România, cu o preferință mai ridicată pentru litoral (26,2%), iar circa 20% preferă destinațiile din străinătate. Diferența – de circa 25% dintre respondenți spun că își vor face concediul acasă.

Concedii cu bani strânși din timp 

75,05% dintre respondenți declară că au strâns din timp banii pentru concediu (îl vor plăti din economii), 16,5% dintre ei folosesc tichetele de vacanță și primele de la angajator pentru plata unui sejur. La polul opus, 3,52% au în vedere creditele de la bănci pentru plata vacanței, iar 5% –  împrumuturile de la prieteni.

Pentru a reduce costurile, 82,24% dintre respondenți își fac singuri rezervările și doar 17,76% apelează la o agenție de voiaj. 74,84% dintre respondenți își planifică vacanța din timp și doar 25,16% se bazează pe oferte de ultimă oră.

Cash-ul rămâne de bază

Circa 38% dintre respondenți se bazează pe cash în vacanțe – opțiune care a înregistrat cele mai multe răspunsuri, dar utilizarea cardurilor vine puternic din spate: 20,4% vor folosi atât numerar, cât și carduri și peste 18% se bazează exclusiv pe carduri de debit și credit.
Sondajul privind planificarea vacanțelor a fost realizat online, de FinZoom, la cererea CEC Bank, în luna iunie, pe un eșantion de 1.390 de respondenți din toată țara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Serios? Dar mincinosii din televiziuni urla ca toata Romania e la mare! Care toata Romania ca nu toti au bani si pentru vacante!

  2. În articolul Cotidianul din 5 iulie 2022 intitulat „Studiu: Unul din doi angajați români pleacă în concediu” avem așa: 19% din cei intervievați și-au redus bugetul, iar 9% au declarat că vor sta acasă.
    La acest articol aflăm următoarele: 37,5% și-au redus bugetul, iar 25% au declarat că vor sta acasă.
    Ambele sondaje citate s-au desfășurat în perioada iunie-iulie 2022, pe un număr asemănător de intervievați, 1113 cel citat în 5 iulie și 1390 cel citat în acest articol.
    Mă întreb pe cine or fi intervievat unii (Best jobs) și pe cine ceilalți (CEC Bank)?
    Oare Best jobs vrea să arate că românii au joburi bune, iar CEC Bank că românii sunt săraci și de-aia ei nu performează?
    Câtă încredere mai poți avea în sondaje, în acest caz?

  3. Nu știu cîți își dau seama ce viață mizerabilă ducem. Un a întreg la slujbă pentru două săptămâni de plecat de-acasă și venit mai obosit decît am plecat…dar e altfel de oboseală și avem poze. După aceea iar la slujbă unde sîntem plătiți cît să plătim rata la casă și mașimă. Mașina ce ne duce la slujbă și casa în care dormim ca să ne odihnim după o zi de slujbă.
    Mulți simt mizeria dar nu pot să recunoască și așteaptă pensia.
    Iată că a trecut viața, viață în care am făcut doar ceea ce ni s-a spus de cei ce conduc, am mâncat doar gunoiaele ce ni le-au aruncat, am învățat numai lucruri nefolositoare, am stat înconjurați de urît și rău.
    Dar e bine, ni s-a spus la școală că sîntem pe cea mai înltă treaptă de civilizație și progres ce a atins-o omenirea. Trebuie să fie adevărat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.