Jurnalist The Economist, despre vizita președintelui SUA în Scoția

”Ca premier al României, Trump ar fi ajuns la închisoare”

Dincolo încălcarea normelor de protocol ale Curții Regale și de ofensele aduse premierului britanic, recenta vizită a lui Donald Trump în Marea Britanie s-a lăsat și cu un scandal legat de transferul de bani publici către domeniul deținut chiar de președintele SUA în Scoția, pentru cele două nopți petrecute acolo de delegația prezidențială. Potrivit unei investigații întreprinse de The Scotsman, este vorba de circa 60.000 de dolari din banii contribuabililor americani virați firmei Turnberry Ltd. din Scoția, deținută de Donald Trump.

Într-o postare pe Twitter, redactorul-șef pentru Europa al revistei The Economist sugerează că Donald Trump ar fi putut ajunge la închisoare din acest motiv, dacă ar fi fost șeful guvernului din România, nu a celui din Statele Unite, referindu-se la fostul premier Adrian Năstase. ”Donald Trump ar fi pus sub acuzare și ar ajunge la închisoare pentru asta…în România. Un fost premier român a mers la închisoare pentru o acuzație de corupție mai mică. Să ne gândim la asta pentru o clipă, da?”, a scris Matt Steinglass.  „Pentru a reitera: imediat după alegerea lui Trump, într-o dezbatere alături de colegii mei am spus: uite așa vă veți transforma în Ucraina. Un coleg a răspuns că SUA nu se va transforma în Ucraina, iar eu am recunoscut că era o exagereare. Poate, poate nu”, a mai scris pe Twitter jurnalistul de la The Economist.

Pentru experții în etică citați de Business Insider, acesta este doar un exemplu despre cum Trump amestecă cea mai înaltă funcție în stat cu afacerile. Dincolo de banii publici oferiți propriei companii, Trump se alege și cu reclama făcută proprietăților sale. ”Încearcă să folosească deplasarea pentru PR”, spune Norman Eisen, președinte al grupului Citizens for Responsability and Ethics. Președintele grupului Public Citizen a precizat pentru The Scotsman, pe baza precedentelor deplasări ale lui Trump, că firma lui Trump din Scoția ar fi putut primi chiar 200.000 de dolari.

Publicația The Scotsman arată că guvernul american a virat suma de 61.000 de dolari pentru ”camere de hotel” pentru o ”vizită VIP” unei ”firme neînregistrate în Statele Unite”.  Este vorba de SLC Turnberry Limited, care deține un hotel și un teren de golf în Scoția, țara natală a mamei președintelui SUA. Nu mai puțin, guvernul SUA au mai plătit circa 7.000 de dolari, în luna mai, pentru o altă vizită VIP. Prețul celui mai luxos apartament este de circa 8.000 de dolari pe noapte, acolo unde, spun sursele ziarului scoțian, a fost cazat Eric Trump, unul dintre fiii președintelui. The Scotsman scrie că în delegația cazata se aflau purtătoarea de cuvânt a președintelui, șeful de cabinet, directorul pentru social media și mulți agenți ai Secret Service, motiv pentru care ”este neclar dacă cei 61.000 de dolari au acoperit pe de-a-ntregul nota de plată”.

Unul dintre oficialii companiei Trump Organization a declarat pentru The Scotsman că, ”pentru acțiunile guvernului Statelor Unite, hotelurile noastre percep prețuri de pe  urma cărora nu scoatem profit”. A replicat și Eric Trump. ”Am decis ca pentru guvernul SUA să cerem doar costurile noastre, nu și profitul pentru aceste șederi”. Președintele Donald Trump a renunțat în favoarea fiilor săi la conducerea Trump Organization, însă experții în etică consideră că această mișcare nu elimină riscul conflictelor de interse. Cât despre hotelul din Scoția, acesta este deținut direct de președintele Donald Trump, prin firma mamă Donald J. Trump Revocable Trust, înregistrată la New York.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

3 Comentarii

  1. Publicatia asta The Scotsman nu cunoaste nimic si arunca praf in ochii credulilor.Nu presedintele hotareste unde sta peste noapte in tari straine sau chiar pe teritoriul Americii.Este un proces complex,complicat si costisitor.Toate locurile aprobate dinainte ca potential de resedinta provizorie sunt curatate,securizate,pazite si inchise ptr acces cu mult timp inainte de a gazdui un Trump pe acolo.In cazul cladirii de golf scotiene:usor de pazit si securizat chiar daca a trecut unul cu parasuta pe acolo. $ 60.000 nu este o suma mare in a gazdui anturajul prezidential ptr doua zile,este chiar modica.Ne uitam la costurile de transport: avionul prezidential costa cca $ 200.000/ora si zboara doua,avioane de transport ptr masini,echipamente,ziaristi,personal, nu stiu inca dar vorbim de milioane aici iar un nestiutor plange de ceva maruntis.Nici nu trebuia scria/copiat articolul,nu are sens.

  2. Ce va mai place sa-l muscati de c-r pe Trump!
    A fost mai ieftin, a fost mai sigur – ca sa sugerezi inchisoarea trebuie sa fii deviat mental.
    Ai si gasit pe cine sa citezi… din astia care-ti imputa magarul…
    Etica nu presupune sa fii idiot.

  3. The Economist uită să spună că Adrian Năstase n-ar fi mers la închisoare nici în Franţa, Germania sau Marea Britanie, nu doar în America lui Trump. Acolo nu există DNA-SRI… şi nici Băsescu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.