Câciu: Există risc de criză economică în România

Există riscul unei crize economice în România, spune, ca răspuns la o întrebare, ministrul Finanţelor. Nu trăim într-o oază feriți de riscurile apariției unor elemente recesioniste, adaugă Câciu, căruia însă i-ar plăcea ca analiștii economici să fie puțin mai cumpătați, fără „scene apocaliptice”.

În contextul în care Consiliul Fiscal a apreciat, la veniturile bugetare, „probabilă manifestarea unui gol de venituri”, Adrian Câciu a fost întrebat dacă există probabilitatea să vină o criză în România.

„Situația este complicată încă de la preluarea mandatului actualului guvern. Era complicată și înainte, a devenit mai complicată, mai ales din februarie, când a apărut și conflictul din Ucraina. Sunt tot felul de presiuni. Putem să le numim crize plecând de la energie până la combustibil, alimente, situații și întreruperi de lanțuri de aprovizionare, o serie de incertitudini”, a răspuns ministrul.

Câciu a adăugat: „Există riscul. Deci nu suntem într-o oază în care suntem feriți de riscurile apariției unor elemente de presiune de exemplu recesioniste, dar ele au fost sau sunt anticipatele pas cu pas pentru că trebuie să te uiți cum funcționează anumiți indicatori proxy – de exemplu producția industrială este în scădere. Asta îți arată că vei avea o dificultate, cel puțin pe trimestrul 3 și 4 și trebuie să iei niște măsuri, să revigorezi acea acea zonă, astfel încât pierderile de context sau de conjunctură să nu se resimtă în efectele orizontale”.

Astfel, riscuri de gen recesionist sunt: „după cum ați văzut, Germania deja este într-o zonă de cvasi-stagnare. Mi-ar plăcea totuși ca și analiștii economici de la noi să fie puțin mai cumpătați în aprecieri, prezentând scene apocaliptice, pentru că nu era cazul ca să anunțăm o stagnare pe trimestrul 2”.

Întrebat despre cum se resimte creșterea economică anunțată de Guvern la oamenii de rând, ministrul Finanțelor a spus: „Absolut orice creștere economică, oriunde în lume, se va lovi de o ruptură între ceea ce resimte cetățeanul sau economia cât timp inflația va fi sus. De aceea tot efortul guvernamental este cum să întorci rezultatele obținute de economia româmească în continuare către economie, pentru că nu avem să simtă și cetățeanul că a crescut puterea de cumpărare de exemplu cu 5,8%, din contră ea este erodată de inflație, deci elementele care se iau în calcul sunt cele de încetinire după care inversarea trendului de inflație”, a declarat ministrul Finanțelor.

Acesta a spus că a avertizat în urmă cu un an, chiar doi, când era deflație, că va urma inflație istorică, „dar Guvernele anterioare trebuiau să ia în calcul faptul că vom avea o greuitate în a stopa inflația”.

Ministrul spune că prioritatea este acum inversarea trendului.

„Am reușit, sper să vedem și în inflația din luna august, să stabilizăm zona de inflație, eu ceea ce vreau să văd este când se inversează acest trend și eforturile noastre, BNR și Guvern, sunt să inversăm acest trend”, a mai spus Câciu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

14 Comentarii

  1. „după cum ați văzut, Germania deja este într-o zonă de cvasi-stagnare.”

    Unde s-a vazut ? De cand stagnarea este periculoasa ? Cine va baga in capul gol de balerina toate prostiile astea ?

  2. Nu stiu, dar in oaza mizerabila de saracie in care sunt mentinuti mare parte din cetateni, plus ajutoarele financiare si nu numai alocate republicii Moldova in 3 serii a 100 milioane ca donatii, plus alocarea a 100 milioane ujrainei pentru tribunalul aterizat(aiurea), pare ca exista ori o intelegere pe falimentul Romaniei, ori, disparitia majoritatii saracilor din interiorul acestei tari, de nu se misca decat fondurile dintrun cont in restul, in fapt, pe teren si in buzunarele sau contul cetatenilor majoritari nu se vede nimic in bine! Cei care pot ajunge la documente, pot sa ne informeze si pe noi sa stim cat de cat ce drum ne asteapta de la entitatea politica din Romania. Multumesc.

  3. Așa se întâmplă când plătești niste golani cu 15000euro/lună și nu ai bani pentru cei care au muncit și care muncesc pentru voi!când veți fi întrebați să nu ziceți că nu ați știut!cât credeți că vă mai ține?

  4. @parere …Plus pensiile exagerat de nesimtite, plus salariile nemeritate si fara rusine de mari pentru plimbatorii de hartii, plus contractele date statului paralel si al nevestelor, beizadelelor, finelor, etc,etc

  5. Când România ajunge la 150 miliarde coco datorie, o cumpără sau nu RAT’s_chilzii, ca pe UrkHAINA ??

  6. Orice nenorocire în românia normală și educată a președintelui e din cauza războiului civil din ukraina !!
    Dar salarile,pensile speciale de mii de euro tot din cauza războiului?..
    Singura soluție de a scăpa de acești trădători de țară e încă o revoluție!!..dar acum se va merge până la eradicarea tuturor nenorociților!!..prin execuție publică !!

  7. Daca ti-ar pasa de tara
    N-ai mai arunca banetul
    Baga seu in carne grasa
    Ca sa saracesti bugetul

    Iti pasa tie de noi
    Ca de lada de gunoi
    Tot ce faci faci doar pe dos
    Si te plangi ,jeg ticalos!

    La armata din palat
    Care plimba dosarele
    Si hartii,si bramburele
    Baga bani indestulat!

    Pentru ei nu e oprire
    Nu e criza ,sau prefata
    Noi suntem pusi la proprire
    Noi cei multi prostiti pe fata

    Arunca cu miliarde
    Cumpara teren in Mare
    Care e terenul tarii
    La Exon arunca tare

    Va trag pe sfoara strainii
    Ca pe niste prosti vanduti
    Dar se va trezi prostimea
    Mama voastra de mancurti!

  8. Jos cu satanistii care ne conduc Psd ba ajuns unealta lui Iohannis Au majoritate dar nu au prim -ministru La senat este Alinutza care a furat din banci

  9. „Situația este complicată încă de la preluarea mandatului actualului guvern. Era complicată și înainte, a devenit mai complicată, mai ales din februarie, când a apărut și conflictul din Ucraina…”
    Evident că Ukraina ne-a obligat să mărim prețurile chiar cu un an înainte de conflict, să le trimitem armament și să ajutăm refugiații ukrainieni mai mult decât persoanele cu handicap de naționalitate română. De vină pentru toate e Putin.

  10. @@parere: stiu foarte bine ce scriu, inainte de a scrie ma documentez cu lux de amanunte si fac paralela intre comportamentul guvernului roman in Romania si alte tari! Problema e ca acest om-ministru de finante, apare socat la microfon si iti da de inteles ca totul e semnat pe hartie cu ani in urma, fara cale de intoarcere! El nu poate schimba nimic in actele semnate, nu ca il ocolesc de faultari, dar asta se vede pe fata lui! Cred ca ati inteles deviza mea: NU MA INTERESEAZA DECAT FINALUL ORICAROR ACTIUNI LEGISLATIVE PE CARE SUNT ONLIGATI SA LEGIFEREZE! NU ma intereseaza neputinta, plangaceala si orice scancet, hamaiala sau scandaluri intre ei! SUNT IN GUVERN SA FACA LEGI CLARE SI CORECTE PENTRU PUS IN PRACTICA DEINDATA DUPA CE SUNT PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI!, punct!

  11. Va fi criză pentru cine mr Câciu? Pentru membri guvernului de incapabili care a preluat „situația complicată” sau pentru cei care muncesc 2 ore pe zi și plătesc neconstituțional dări ca pentru 8 ore pe zi? Nu ți-ar fi rușine pentru scuzele eșecului personal ce le auzim de la miniștri de finanțe de 31 de ani încoace? Greaua moștenire…

  12. Ptin l-a pus pe plavan sa dea un miliard la Exon de sufletul ,,unchiuluiSam”?Putin v-a pus sa cumparati de 60 de miliarde euro arme second hand cu care ati ucis oameni cu avioanele voastre de carton presat ?Putin v-a obligat sa cumparati120 de milioane de doze de vaccin cu para -indarat de pe urma caruia Maimutza zbarcita s-a imbogatit DNAulde ce tace ,presa de ce tace ?Pentru ca e cumparata!Unde sunt cele 56 de miliarde euro imprumutate de Catzu ,noi nu trebue sa stim ,ce suntem noi ,prostii vostri ?O sa va vina vremea si o sa patiti ca in Grecia in 2008 cand v-au fugarit multimile Scarbelor >.

  13. din zece in zece ani se produce o criza economica, o stiu seniorii, 80+ din facultate sau din viata, numai romanii n-au timp sa rationeze realitatea si sa inteleaga ca fiecare crestere are un regres. Au folosit antidotul Covid, n-a mers, un conflict…lectia crizei din 2008 a fost jalnica in Europa cu austeritate in schimb in America, incercand o stimulare economica au iesit mai bine decat europenii. Lasati arogantele si cereti sprijinul economistilor care au elaborat programul folosit de Dragnea, aceea sunt specialisti si vizionare, restul sunt niste amatori…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.