Decizii ciudate, alte alianţe contra firii

Călin Popescu Tăriceanu îşi riscă imaginea mergînd pe mîna lui Victor Ponta

Ieşirea de la guvernare a celor din ALDE, dincolo de spectaculosul situaţiei, a fost interpretată de majoritatea analiştilor ca un lucru cît se poate de firesc, mai ales după ce congresul PSD a decis ca Viorica Dăncilă să fie candidatul partidului la prezidenţiale, înlăturînd astfel varianta ca Tăriceanu să fie candidatul comun al alianţei PSD-ALDE.

Cred că sînt singurul jurnalist care, în repetate rînduri, i-a pus lui Tăriceanu întrebarea: „cînd ieşiţi de la guvernare?” încă din vremea cînd PSD era condus de Liviu Dragnea. Şi atunci cînd PSD şi-a dărîmat propriile guverne, dar şi atunci cînd Liviu Dragnea devenise ţinta preferată a lui Iohannis, mai ales după condamnarea liderului PSD în prima instanţă.
Invariabil, Călin Popescu Tăriceanu mi-a spus că electoratul i-a votat pe cei din ALDE ca, împreună cu PSD, să pună în practică programul de guvernare privind măririle de salarii şi pensii, precum şi modificarea legilor justiţiei, astfel încît să fie înlăturate toate abuzurile în privinţa drepturilor cetăţenilor, mai ales cele comise de DNA. Toate argumentele lui Tăriceanu mi s-au părut logice, cu atît mai mult, cu cît este binecunoscută consecvenţa sa în ceea ce priveşte poziţia faţă de activitatea DNA, în special a şefei acestei instituţii, Laura Codruţa Kovesi.

ÎNLĂTURAREA LUI TUDOREL TOADER A FOST ÎNCEPUTUL ZÎZANIEI

Apropiindu-se, însă, momentul desemnării candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă, totul a început să scîrţîie în alianţă şi tensiunile s-au amplificat într-un ritm ameţitor.

A fost mai întîi înlăturarea din guvern a lui Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, care, din ce ştim noi, a fost propunerea ALDE, deşi postul fusese repartizat PSD. Mulţi dintre cei care analizăm de ani de zile viaţa politică, am spus atunci că înlăturarea lui Tudorel Toader ar fi fost dorinţa lui Iohannis, căruia ministrul îi stricase multe calcule cu revocarea Codruţei Kovesi şi solicitarea revocării lui Augustin Lazăr. Credeam noi atunci că, prin înlăturarea lui Tudorel Toader, Liviu Dragnea ar fi vrut să-i dea satisfacţie lui Iohannis, în speranţa că va scăpa de a doua condamnare.
Performanţele teribile ale lui Tudorel Toader, în special cele două revocări pe care nimeni nu le credea posibile, puteau să fie combustia lui Tăriceanu care să-l facă favorit al prezidenţialelor, căci apărarea drepturilor şi libertăţilor oamenilor în faţa instituţiilor de forţă ale statului generează oriunde în lume o empatie a cetăţenilor cu cel care le afirmă.

ALDE A RATAT MOMENTUL IEŞIRII DE LA GUVERNARE DUPĂ EUROPARLAMENTARE

Au venit însă alegerile europarlamentare şi înfrîngerea ALDE cu acel scor zdrobitor care i-a lăsat în afara Parlamentului European, dublată de scorul PSD, care s-a situat sub PNL şi foarte aproape de USR, a tulburat definitiv apele din cadrul alianţei PSD-ALDE, mai ales după ce, a doua zi, Liviu Dragnea a fost condamnat şi dus la închisoare.

Consecinţa acestor ultime evenimente a fost schimbarea radicală a conducerii PSD, fiind înlăturaţi cei mai cunoscuţi oameni care au fost apropiaţi de Liviu Dragnea, dar şi de Călin Popescu Tăriceanu. Noua echipă din conducerea PSD se pare că n-a mai ţinut cont de înţelegerile anterioare cu ALDE în privinţa alegerilor prezidenţiale, cînd se discuta despre un sondaj care să decidă care va fi candidatul comun al alianţei, şi a decis ca Viorica Dăncilă să-şi asume candidatura.
De aici, toată tevatura care a dus la ruperea alianţei, decizie pe care structurile de conducere ale ALDE au luat-o cu o mare majoritate de voturi. O decizie care a fost susţinută şi de majoritatea membrilor ALDE din teritoriu, care ar fi vrut ca partidul să-şi urmeze singur calea, aşa cum făcuse şi la alegerile din 2016.

ALIANŢA ALDE CU PROROMANIA, PIATRĂ DE MOARĂ LA GÎTUL LUI TĂRICEANU

Numai că, în aceeaşi şedinţă, pe ordinea de zi au fost puse şi alte două propuneri: 1. încheierea unei alianţe electorale cu ProRomânia şi 2. renunţarea lui Tăriceanu la candidatură în favoarea susţinerii lui Mircea Diaconu, alături de ProRomânia!

Imediat, au început şi disensiunile din interiorul ALDE, unii lideri locali făcîndu-l responsabil pe Daniel Chiţoiu de aceste ultime decizii, cerîndu-i chiar demisia din funcţia de secretar general. Ei declară că l-ar fi dorit pe Tăriceanu candidat la prezidenţiale, astfel încît, pînă la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor, partidul să-şi redobîndească identitatea cu care intrase în parlament în 2016.

Absolut toţi „puciştii” din ALDE cu care am discutat au spus că au fost total de acord cu ieşirea de la guvernare chiar mai devreme decît s-a produs şi că ar fi vrut ca Tăriceanu să candideze la prezidenţiale pentru ca mesajul său de pînă acum în favoarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti să devină principala temă de campanie electorală.

Singurul lucru cu care nu au fost de acord a fost alianţa cu ProRomânia, partid condus de Victor Ponta. Ei spun că nu trebuie uitate cîteva lucruri care pot pune ALDE în situaţii complicate, cum ar fi:
– Victor Ponta este cel care a distrus USL, cînd a vrut să fie candidatul PSD, deşi înţelegerile fuseseră ca liberalul Crin Antonescu să fie candidat comun al USL
– legăturile lui Victor Ponta cu serviciile secrete, generate de relaţia sa cu George Maior, care-i este naş
– consilierul lui Victor Ponta şi al ProRomânia este generalul Silviu Predoiu, fostul şef SIE
– rolul lui Victor Ponta în readucerea Codruţei Kovesi în fruntea DNA, prelungind astfel abuzurile pentru care a şi fost revocată.

Ce surprinde în mod special este că acest scandal început prin destrămarea alianţei de la guvernare are loc tot înainte de alegerile prezidenţiale, la fel ca şi în cazul destrămării USL! Asta sugerează faptul că forţele oculte din societate ar lucra vîrtos atunci cînd este în joc funcţia supremă în stat.
Nu ştim cine va fi învingător în această dispută internă din ALDE, dar, urmărind cu atenţie declaraţiile publice, observăm că mulţi dintre cei care l-au susţinut necondiţionat pe Călin Popescu Tăriceanu au început să se detaşeze de linia actuală promovată de acesta, considerînd că alianţa ALDE cu ProRomânia este una toxică.

De toate acestea, profită, desigur, Klaus Iohannis, care se vede acum exact în situaţia din 2014, cînd toată lumea îl considera favorit pe Crin Antonescu, în calitate de candidat USL, însă destrămarea acelei alianţe a dus la cîştigarea alegerilor prezidenţiale de către fostul primar al Sibiului!

Din păcate, Călin Popescu Tăriceanu, singurul candidat care ar fi putut să-i pună probleme lui Iohannis, a ieşit singur din cursă înainte de începerea ei. Sînt şi eu în tabăra celor dezamăgiţi de această situaţie, căci, din tot eşicherul politic, Tăriceanu mi se părea a fi politicianul de care era nevoie pentru ca funcţia de Preşedinte al României să-şi regăsească rolul de mediator în societate. Această chestiune ar fi putut să fie unul dintre programele de ţară de care societatea avea nevoie acum.

Aşa, însă, se anunţă o prelungire continuă a scandalului dintre partide şi preşedinte, temă care parcă vine peste noi toţi ca un blestem de care nu putem să scăpăm.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ion Spânu 1818 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Nemulțumiții din ALDE contestă modul în care Tăriceanu a gestionat partidul și îi reproșeză acestuia că nu a prezentat un proiect politic și o strategie după ieșirea de la guvernare.
    Un alt reproș pe care aceștia i-l aduc liderului ALDE este alianța cu partidul lui Ponta.
    De asemenea, lideri precum Daniel Chițoiu, Varujan Vosganian și Norica Niolai sunt contestați de revoltații din partid, fiind considerați „combinatori”.
    În tabăra contestatarilor se numără organizațiile Oradea, Dolj, Teleorman, Prahova, Gorj, Suceava, Timiș și Olt. Liderii acestora cer organizarea unui Congres extraodinar pentru stabilierea unei strategii clare și revenirea la guvernare alături de PSD.
    Dorin Corcheș, ALDE Oradea: „Cum de s-a ajuns să renunțăm la grupul parlamentar de la Senat ? Cum am ajuns să-i scriem scrisori președintelui Klaus Iohannis – cerându-i «ajutor» împotriva propriilor colegi de partid? Toate aceste întrebări trebuie să-și primească răspunsurile în cadrul unui Congres ALDE în care primarii, cosilierii locali, consilierii județeni, dar și membrii simpli ALDE să aibă ocazia să-și spună punctul de vedere”.
    Tariceanu fuge ca dracu’ de tamaie de un Congres extraordionar unde ar putea PIERDE partiduletul de 4,2%!
    FARA PSD, partiduletul4,2% de duce dracului, asta semnaleaza cei care vor ramanerea alaturi de PSD!
    A spus-o Melescanu: „Sa ramanem in opozitie 10, 20 sau 30 de ani”?!

    Tariceanu e terminat dpdv politic!
    BRAVO, Romania, sa iesim TOTI la vot si sa scapam Tara si de analfabetii si incompetentii Veoricai!

  2. De câte ori a trădat Graţiela Gavrilescu: s-a dezis de Voiculescu, l-a lăsat baltă pe Crin Antonescu şi s-a despărţit de „dragă Călin” pentru PSD.
    Graţiela Gavrilescu, unul dintre oamenii care a rupt PNL alături de Tăriceanu, a decis să-l trădeze şi pe liderul ALDE pentru PSD, după ce acceptat oferta V. Dăncilă de a se întoarce în Guvern.
    De profesie inginer chimist, aceasta are la activ patru mandate de deputat şi unul de viceprimar al Ploieştiului. Şi-a început cariera în partidul lui Dan Voiculescu, a trecut la liberali, apoi la ALDE, ca acum să fie cu un pas în PSD.
    Ea a explicat de ce a acceptat oferta V. Dăncilă de a reveni la minister şi l-a atacat pe Tăriceanu, pentru faptul că a renunţat la candidatura sa la prezidenţiale: „Dacă am dat un vot în delegaţia permanentă pentru a ieşi de la guvernare şi a susţine un candidat şi să ne aflăm azi în situaţia în care suntem ieşiţi de la guvernare dar nu avem candidat propriu, am considerat că nu mai este logic să ieşi de la guvernare şi să n-ai pe cine susţine”.(desi Taricceanu spune ca ea a VOTAT PENTRU iesirea ALDE de la guvernare!).
    Vicepreşedintele ALDE, Toma Petcu: „Există viaţă şi după guvernare». Ce frumos suna acest lucru spus de Graţiela în şedinţa din 26 august a Delegaţiei Permanente a ALDE. De fapt, numai aceste lucruri le spunea dna Gavrilescu în toate şedinţele ALDE. Nimeni nu anticipa că cea care va trăda prima va fi tocmai ea. Îţi mai aduci aminte, Graţiela? Sau acum ai o amnezie cu privire la ultimele săptămâni? Graţiela, minciuna are picioare scurte, la fel şi mandatul vostru oferit de PSD”!
    Gratiela IERI spunea ca vrea sa ramana alaturi de PSD ca sa „asigure continuitate”, continuitatea maretelor „idei liberale” cu populismul PSD!
    „Curata” continuitate!

  3. ce imagine are tariceanu 4%, repetentul in faculate si in politica, !!!!in afara de tupeu fara limite , cu 4 % , nu are alta imagine, ah, era sa uit : ” calin inima zburdalnica „, 5 muieri ,asa cum a fost caracterizat de fostul presedinte basescu zis cinzeaca , alt ticalos.
    Acum face „autostopul politic” : ia-ma victor (ponta=alt ticalos ) si pe mine , ia-ma-n caruta la tine , sa ajung in parlament , va eu sun in faliment (politic 4 %) .

  4. Mi-a placut articolul ! Doar ca Tariceanu n-are ce imagine sa-si mai strice ; e deja facuta praf. Si toate astea pentru ca PSD nu l-a vrut candidat unic , al aliantei , la presedintie ! Dragilor, tineti minte , acesta este adevarul adevarat ! Restul sunt lolouri si gogosi ! Ce ti-e si cu grandomania asta si cu ambitiile personale ale unora ! Pacat !

  5. Taricean nu tradeaza din vreun principiu personal, ci la ordin expres al ofiterului coordonator din Securitate. „Analistii” Securitatii incearca cu disperare sa-i explice politic atitudinea, ignorand realitatea specifica „democratiei bolsevice” romanesti!!! Tariceanul a fost un actor important din diversiunea amorsata in 2012 de Securitatea basista, pentru salvarea acestui rebut mongoloid, alaturi de Del Ponte si Antonescul, diversiunea USL!!! NMarsavia lui Del Ponte a fost vadita, i-a vandut camaradului legendat pe „dreapta”, Antonesco, CIOARA PREZIDENTIALA de pe gardul Cotroceniului,el adjudecandu-si vrabia guvernamentala, caz atipic flagrant pe care nu l-a repetat in 2014, ocazie cu care fanfaronul taricean bolsevizat nu a ridicat vreo pretentie de candidatura, cum a facut sub Dragnea si mai nou sub cominternista Danceala!!! De ce Tariceanul nu a fost asa vioi in 2014, doar facea parte din Coalitie? Reiese clar ca polemica tampa pe candidatura din 2018/2019 e o provocare ordinara folosita drept justificare pentru PROSTI a iesirii firesti din Coalitie!
    Tariceanul a pregatit terenul distrugerii PNL, debarcarii lui Antonescu, salvarii PDL si lansarii bolsevicului natzificat in Deal de unde sa Salveze Securitatea de la pieire!!! Consecvent, Tariceanul a blocat constant Coalitia in masurile de reformare a statului, a blocat suspendarea lui Natzimann, in timp ce perora pe tema statului pararel care pentru el nu este un STAT SECURIST PARALEL… Un ticalos de calibrul camaradului Del Ponte in tabara caruia a revenit triumfator…

  6. La cativa ani de la acel abandon surprinzator si total al lui Antonescu putem accepta ca explicatie logica ca acesta a fost santajat. De cine, este simplu de banuit. Mai ales ca Antonescu incercase anterior sa-si salveze pozitia si viitorul politic prin predarea personala a PNL-ului istoric PD(L)-ului securist fost basesc. Nu a fost suficient, el ca politician trebuia sa dispara. Pasii lui Calin par a fi trasi la indigo dupa cei ai lui Crin. Faptul ca s-a dezis in gura mare de Toader nu a fost suficient, ALDE a fost furat pe fata la europarlamentare exact cat ca Tariceanu sa priceapa si in final a priceput. Partidul securist al hotului de doctorat trebuia girat, parfumat si bagat in lumea buna iar cel mai bine o puteau face Tariceanu cu ultimii sai liberali autentici, asa cum erau perceputi de opinia publica. Pentru a fi in contrast vizibil cu partidele de toparlani securisti PNL,USR,PLUS si PMP. ALDE risca sa se piarda in PRO Romania. Ultima dezamagire produsa de Tariceanu putinilor sustinatori ramasi fideli este campania sa furibunda impotriva ‘nonconflictualei’ Dancila, acestia fiind convinsi ca Tariceanu trebuia imediat sa se situeze impotriva lui Johanis si Barna. Mai ales ca-l sprijina pe Diaconu. Dar impresia generala este ca-i face servicii lui Ponta.

  7. Cat de „frumosi” sunt !
    S-au gasit, s-au adunat, amandoi – zero barat !

  8. Cred că România este singura ţară din lume care nu are interes naţional. Dacă îl întrebi pe un „politician” al vremurilor actuale care este interesul României în lumea asta, va răspunde că interesul României se confundă cu interesul UE, că UE ştie cel mai bine ce este bun pentru România, ca atare n-are nici un rost ca românii să-şi mai bată capul cu ţărişoara lor. Românii nu trebuie decât să ridice mâna şi să aprobe ce se decide la Bruxelles.
    Situaţia asta convine de minune nulităţilor care conduc România; de ce să-şi tulbure ei tihna, de ce să-şi strice ei sănătatea, „bătându-se” pentru ca ţara lor să ajungă pe un loc cât mai de frunte în rândul ţărilor lumii, câtă vreme şi aşa funcţiile pe care ei le ocupă le asigură o viaţă de lux? Timpul trece, leafa merge, afacerile personale prosperă… Cum trăieşte marea masă a românilor, nu contează. Aşa se întâmplă de 30 de ani.
    Nu degeaba a spus Petre Ţuţea: „Români, nu vă mai alegeţi conducători care nu-şi iubesc ţara”. Din păcate, poporul român ori e surd, ori e prost. Fiecare creadă ce vrea.
    PS. Cine îşi închipuie că vreunul din partidele sau (pseudo-)politicienii existenţi azi în România va putea scoate ţara din marasmul în care a fost adusă se înşeală.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.