Cameră cu termoviziune de 1 milion de euro la Aeroport

Cea mai performantă cameră cu termoviziune din România a fost cumpărată cu peste un milion de euro şi instalată la Aeroportul Internaţional din Sibiu (AIS), a declarat pentru directorul instituţiei, Marius Gîrdea.

Aceasta face parte dintr-un întreg sistem modernizat de supraveghere, în mare parte investiţia fiind realizată din fonduri europene.

„Este vorba de un sistem de supraveghere pe suprafeţe mari, pe o rază de 2,5 kilometri identifică oameni, iar pe o rază de 4,5 kilometri identifică maşini, pentru că sunt camere termale, nu contează care sunt condiţiile meteo de afară, dacă e ceaţă, zăpadă, ploaie. Sistemul poate să monitorizeze atât perimetrul, cât şi evoluţia avioanelor, pe panta de apropiere şi decolare. Este o chestiune de securitate. Această cameră este unică în ţară, nu mai există instalată niciunde. Ea este destinată supravegherii pe suprafeţe mari, s-ar putea ca ea să fie folosită ca şi demo, la un moment dat, pentru cei care ar putea să o mai instaleze, şi aici mă refer la colegii de la Poliţia de Frontieră. Este prima cameră de genul acesta care s-a livrat în ţară şi s-a instalat la noi”, a explicat Marius Gîrdea.

Această cameră performantă a fost montată pe turnul de control al AIS, potrivit sursei citate.

„Proiectul cu titlul ‘Modernizarea sistemului de supraveghere video/detecţie perimetral al Aeroportului Internaţional Sibiu R.A.”, cod SMIS 158450, al cărui beneficiar a fost Aeroportul Internaţional Sibiu R.A., a fost implementat prin intermediul unei finanţări nerambursabile alocate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 2 ‘Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient’, Obiectiv Specific 2.3. ‘Creşterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor’. Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat modernizarea sistemului TVCI, prin montarea de camere video performante, de ultimă generaţie, precum şi a sistemului de detecţie şi alarmare împotriva intruziunilor neautorizate, concomitent cu consolidarea fizică a gardului de împrejmuire existent. Valoarea totală a proiectului a fost de 48.236.613,58 lei. Valoarea totală eligibilă a fost de 40.555.307,83 lei, din care 34.472.011,65 lei în cuantum de 85% reprezentată de valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR, 5.272.190,03 lei în cuantum de 13% reprezentată de valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional şi 811.106,15 lei în cuantum de 2% reprezentată de valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului, asigurată prin bugetul local al Judeţului Sibiu. Valoarea totală neeligibilă inclusiv TVA a proiectului a fost de 7.681.305,75 lei. Perioada de implementare a proiectului a fost de 14 luni, între data 19.11.2022 şi 31.12.2023″, se arată într-un comunicat de presă al AIS.

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Sibiu, desigur Sibiu. După numărul de români/pasageri care să beneficieze de aceste cheltuieli, desigur că aeroportul Coandă este mai puțin important.

  2. Daca acest sistem atit de performant a avut prioritate pt. Sibiu ,consider ca fapta se incadreaza la unul din articolele constitutiei romanesti si cine a decis asa ceva ,sa fie cercetat si condamnat .

  3. Vietnamezi surprinși în timp ce vânează popândăi pe un câmp din …
    http://www.digi24.ro › Știri
    28 mar. 2023 · Mai mulți tineri vietnamezi, cel mai probabil muncitori în Timișoara, au fost surprinsi în timp ce săpau gropi pe un câmp de lângă oraș, …

    Popandau. Popandau. Cunoscut si sub denumirile de suita sau tastar, popandaul este o specie apartinad familiei veveritelor – Sciuridae si singurul …

    -e specie protejata;
    vara se ridica in 2 …picioare in mijlocul shoselei
    inutil sa incerci sa-l calci
    e f. rapid.

  4. Cand intri in acest aeroport te apuca scarba.Cumpara camere aiurea sa-si mai dea de o spaga, dar nu-si pun doua monitoare performante cu display mare la plecari si sosiri.Au doua caricaturi care iti chinuie ochii ca sa vezi ceva. Platile la parcari sunt un chin, un stress si-o umilinta.Aeroport gestionat de fel de fel de sarlatani incompetenti infiltrati pe pile si spaga.Cand vezi caricatura de chiosc care vinde acadele la preturi de scarba plasat ca rahatul in mijloc de sala te apuca rasul si plansul.Un jeg made in Romanika, tara care se vrea in Schengen.

  5. Am cumpărat bilet la Nurnberg dus întors cu 120 lei și voi plati parcarea la aeroport , 7 zile, 230 de lei. Jaf la drumul mare.
    Serviciul de parcare este cel mai scump din tara. La Tg. Mureș , 10 lei /zi. Adio SB.!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.