Legea pensiilor speciale. Dacă nu pot fi eliminate, măcar impozitate!

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat, sâmbătă, că până la finalul lunii septembrie va fi adoptată legea pensiilor speciale în noua formă, cu modificările cerute de Curtea Constituţională.

„Decizia Curţii Constituţionale nu e atât de vehementă, ne lasă o portiţă, iar eu cred că până la finalul lunii septembrie vom adopta legea în noua formă, cu modificările cerute de Curtea Constituţională. (…) Toate categoriile de pensii speciale din România sunt vizate de această nouă lege, respectând decizii. Poate cineva ne va întreba – de ce nu le tăiaţi de tot, ca la parlamentari? Acolo unde am putut să o facem, pentru că este lege distinctă, am făcut-o. Am tăiat la parlamentari. La magistraţi şi la alte categorii nu le mai poţi tăia. Pentru că sunt deja decizii care spun că nu au… Şi într-adevăr, la nivel european există conceptul ăsta, magistraţii au în toată lumea pensii speciale”, a spus Simonis la Prima Tv.

El a menţionat că pensiile speciale vor fi impozitate „cu 15-20-25%”.

„Trebuiesc impozitate şi dacă nu le putem elimina, cum mi-aş dori, şi eventual să stabilim un principiu şi nişte gradaţii foarte clare pentru fiecare categorie profesională în parte, măcar să le impozităm, să le diminuăm, pentru că pensii de tipul celor pe care le-am văzut în spaţiul public de 30.000, 40.000, de 70.000 de lei pensie specială în România, e mai mult decât nesimţită, pensie pe necontributivitate. Poţi să ai pensie cât ai contribuit în privat, de exemplu. Dar dacă tu ai pensie specială pentru că ai făcut nişte şmecherii şi ai cumulat cea de şef de penitenciar, cu şef de tribunal şi ai 70 şi ceva de mii de lei pensie, e mai mult decât nesimţită. Şi trebuie să avem o sumă maximă peste care nu se poate trece”, a mai spus preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor.

Alfred Simonis a precizat că parlamentarii aşteaptă de la Guvern o analiză pentru a decide care va fi suma maximă până la care poate merge o pensie specială.

„Pot să vă spun că s-a eliminat cumulul, pentru că o problema era asta, cumulul mai multor pensii speciale. Adică poţi avea pensia pe contributivitate, cu o pensie specială, că aşa a zis Curtea Constituţională, dar nici nu poţi să ai de fost ambasador, de fost şef de parchet, de fost judecător nu ştiu de care şi să le aduni pe toate, să ai şapte, pensia 10.000 de lei, în total 70.000. O iei pe cea mai mare. Îţi dau dreptul să optezi pentru cea mai mare, dar atât, pe care o impozitez. Se adaugă la ea pensia pe contributivitate şi am scăpat de ea”, a arătat Simonis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

33 de Comentarii

  1. Simonis, alogenule, ai fumat ceva, precum Pascu? CCR a spus ca 15% este muuult prea mult….cum crezi tu ca va trece de examenul constitutionalitatii un procent mai mare? Si cu militienii ce faceti? Dar cu militarii?

  2. CUM SĂ NU POȚI DESFIINȚA CEVA ILEGAL???

    PENSIILE SPECIALE NU TREBUIAU SĂ EXISTE!!!

    DOAR ÎN RRROMÂNISTAN E POSIBILAȘA CEVA.

  3. Cum sa elimini Pendiile Speciale cand la Parlamentul European ele exista?… Inainte de 1990 in Romania nu existau Pensii Speciale…Nici impozitarea lor nu este posibila constitutional……Apropo, Ciolacu da Austria in judecata pentru ca NU vrea sa voteze ce zice Ciolacu? …Eu daca nu il votez pe Ciolacu voi fi dat in judecata? Ca nu am fost dat in judecata cand NU am votat Basescu, Johanis..

  4. Hai sa combatem o discriminare in calculul pensiei cu alta discriminare, tipic fara de scoala, romaneasca, sa combatem efectul fara sa eliminam cauza ! N-am mai vazut un popor atat de idiot. Poporul idiot, romanii minunati, plini de umor, ca sa iei niste bani, intai trebuie sa-i dai, mult mai multi decat iei, lojic !!! Te iubesc popor roman, ce ne faceam fara tine ?

  5. La Radio Erevan un ascultător întreabă:

    – Este adevărat că în Colonia Bananieră Bangu-Bungu-Uga-Buga au fost abolite pensiile speciale ale juntei militare?

    Radio Erevan răspunde:

    – Este adevărat, dar parţial. Nu s-au abolit, ci s-au impozitat. Şi nu s-au impozitat pensiile speciale ale specialilor, ci ale edit fără epoleţi.

  6. Alo tovarășul gradul, singura soluție este impozitul progresiv al tutor veniturilor atât pentru activi cat și pentru pasivi. Nu te legi de veniturile lunare ale guvernanților și te legi e veniturile pensionarilor? A spus-o de 1000 de ori șeful ccr cu ochelari cat fundul de borcan! De ce nu vreți să înțelegeți că e discriminare?

  7. Cât adevăr este în zicala „Prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul“. Decizia Curtii Constituţionale a României din 2 august, 2023 de neconstituţionalitate a legii privind eliminarea pensiilor speciale si trecerea lor pe contributivitate, se referă cu precădere la pensiile magistraţilor. In schimb este lăsată la latitudinea parlamentului posibilitatea pentru trecerea pe contributivitate a celorlalte categorii de pensii speciale precum cele ale militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului curţii de conturi, aeronautic,etc.
    Si mai e problema cu pensiile speciale ale alesilor locali care au fost introduse de PSD prin Codul Administrativ în timpul guvernului Dăncilă în anul 2019. Chiar dacă pensiile speciale ale primarilor nu au intrat niciodată în plată, legea fiind prorogată pe termen limitat, urmând ca după expirarea termenului de amânare să producă efecte. De aceea si in acest caz este nevoie de abrogarea legii in parlament.

  8. Cat tupeu nesimtit sa ai, ca sa dai doar doua optiuni care oricum avantajeaza luxosii si nu pomenesc de abrogare lege? Bai mincinosilor, exista institutia ABROGARE LEGI in Romania, care e in vigoare oricand si oricum, de ce nu aplicati pentru Abrogarea legii sa nu mai existe acele ingrozitoare diferente? Sangele de escroc sau mincinos nu se dezminte, dar nici apa nu se face! ABROGAREA LEGII E UNICA SOLUTIE, punct!

  9. N-am ințeles de ce nu pot fi ELIMINATE,. De ce bre,.?? Cine-i legislativul in țară ?? Cine face legile, cine dă ordonanțe guvernamentale la o adică ???? De ce nu face parlamentul de mizerabili supranumeric și regește plătitți pentru imbecilități și scandal,. legi in care nici un CCR să nu se blocheze sau să facă trucuri de a rupe bugetul..

  10. Atunci cind se doreste ceva ,se schimba legea.Luati exemplu de la mama noastra draga Ursula ,care pt. Ukraina, schimba mereu legi.

  11. Nu se vrea desfiintarea lor. Asa cum au fost infiintate printr-o lege nesimtita, pot fi desfiintate tot print-o lege dar corecta. Cei din CCR nu ar aveqa dreptul sa se exprime, deoarece ei sunt beneficiari de pensii nesimtite.

  12. Pensii speciale? Doar pentru cei care se pensioneaza le termen, adica la 65 de ani. Cand ajung la 65 de ani sa isi incaseze pensiile speciale nu si cele contributive, ori una ori alta si sa nu mai existe pensii speciale de la varste fragede.

  13. Hai sa trimitem la vot, BD la munte si la mare, sa facem ceva in dosul Curtii , sa vedeti ca se poate orice.

  14. Cu exceptia militarilor, care au avut statut propriu si inainte de 89, celelalte pensii speciale nu au un izvor de drept derivat din vreo obligatie a statului. Au aparut dintr-un abuz al statului. Curtea Constitutionala fiind direct interesata si intr-un flagarant conflict de interese nu are dreptul sa emita nici macar opinii, in nici un caz decizii in speta.

  15. Impozitul progresiv este alta discriminare, sa avem doar impozit de 45%, nu toate taxele. Sa-si traga statul degeaba 70% din salariu, ca 45% nu se ajunge („cu cat nu e, cu atat nu se ajunge” !). Discriminarea la romani e ca o groapa si noi dam dintr-una in alta. Sunt fericit ca sunt roman, am tot timpul de facut, fara sa fac ceva ! Tot asa, presarii vorbesc tot timpul, dar n-au bani sa parcheze masina, ca de circulat cu ea nu-si pun problema, ca aia cu alifia la ei permanent, ca ustura.

  16. Cat timp Pesede, penele si usere vor fi la putere pensiile speciale nu vor fi eliminate ci vor creste! La anul pesede va triumfa si o data cu ei si specialii!
    Rromani somn usor, pesede si specialii lucreaza pt tine!😁

  17. Pensiile speciale de la procurori si judecatori nu se pot elimina nu se pot impozita doar le putem arata cu degetul!! Pai gata, nu e suficient?

  18. Pareri,pareri si pareri.Cu exceptia militarilor toate celelalte pensii au aparut dupa LOVITURA DE STAT din 1989.Militarii au aceasta pensie de seviciu inca de pe vremea lui CUZA.Si pentru cei care nu cunosc militarii contribuiau si inainte de LOVITURA DE STAT,dar contributia era pe FONDUL DE SALARII al fiecarei unitati,asa ca mai documentati-va. Aceste pensii „speciale”au inceput cu magistratii,cand ministrul justitiei era balbaitul de Valeriu Stoica.Dupa ei au urmat si alte categorii sociale,care nu ar trebui sa aiba asemenea pensii.Cati dintre ei au privatiunile MILITARILOR din trecut si chiar si de acum.Se poate rezolva foarte repede si corect cu aceste PENSII SPECIALE cu exceptia militarilor,prin abrogarea legilor respective in PARLAMENT.Dar cine sa o faca?Mai nou am aflat ca pe langa militari,care aveau de mult timp NORMA DE ECHIPARE si NORMA DE HRANA,acum au si alte categorii de salariati care sunt tot timpul acasa,langa familie si nu sunt plecati in diferite misiuni ca militarii.Cand este vorba de a merge in scolile militare,gasesti foarte greu candidati,dar este un proverb romanesc care are aplicabilitate aici:”LA PLACINTE INAINTE,LA RAZBOI INAPOI”.Sunt de acord cu cei care spun ca pensionarea si in randul militarilor sa se faca la varsta prevazuta de LEGE,nu la varste tinere.Exceptie de la aceste pensionari sa fie cei care se imbolnavesc sau devin INAPTI din diferite motive.Nu va faceti probleme ca CCR o sa spuna ca LEGEA PENSIILOR SPECIALE este NECONSTITUTIONALA,cand ei sunt beneficiarii acestei legi.SI CE PENSII AU!!!

  19. „Nu exista să existe””nu se poate” ci exista doar „nu se vrea”!!!

  20. Oameni buni, daca legea e abrogata, nici mama dracului nu are ce sa faca! Sa dea in judecata si la iarba de la cotroceni, odata ce legea e abrogata, nimeni nu mai are dreptul de a beneficia de pensii speciale! Armata nu are pensie speciala, slanina curgatoare numit premier, doar el are ca stelele plantate pe umar in tara in care nu a existat, nu exista razboi, da, in Romania, se dau pe baza de imbratisari interese! Chiar nu ati observat la izmanarul Oprea ca are 4 stele dar niciun razboi in Romania?! Sa nu cadeti in capcana cu manipularea folosita „va primi pensie dupa 65 ani”! Pana atunci se aduna mandatele si anii vechime si obligatoriu, daca legea e in functiune, va primi pensie speciala! ABROGAREA e unica solutie!

  21. Democrația se face prin vrerea poporului , nu cu dictatura CCR ului ! Faceți Referendum și se poate , dacă vreți , iar daca nu om vedea noi . Trebuie distrus acest cuib de șobolani care gândește urat pe Constituția României și care sfidează buna cuviință , dreptatea și democrația . Dictatori de cuvinte puturoase și bani necuveniti !

  22. Sunt sigur ca se va adopta legea in noua forma. Pesiile specialilor vor creste un pic mai mult iar pensiile ‘ulimii vor scadea un pic mai mult. Per ansamblu va fi bine. Ca sa fie bine sa nu fie rau!

  23. Am îmbătrânit cu pensiile speciale am spus și repet să aibă 1000 de mii de milioane pensie nu sunt ai mei dacă vecinul câștigă mai puțin eu nu o duc mai bine … mă interesează de problema mea dacă imi ajunge cât câștig dacă merită să muncesc mai mult in detrimentul pasiunilor mele …

  24. @JJ
    Le putem creste varsta de pensionare, ca sa si merite pensii speciale!

  25. puteti desfiinta pensiile speciale?
    Atunci desfiintati CCR-ul.
    Sii, tara va intra in normalitate.

  26. ce ar vrea militienii si magistratii, sa ne imprumutam 150% din PIB, ca sa le platim pensiile speciale?
    Cand vom fi in faliment, in curand, cine va plati oalele sparte??

  27. v-am mai spus si va repet: nu mai incercati sa invocati argumente logice in lumea unora care in scoala lor (dreptul) nu au invatat decat despre logica…juridica!…nici macar sa nu va puneti intrebarea daca pot sau nu sa gandeasca logic!…in lumea lor daca legile naturii si fizicii pot fi contrazise cu o „lege” juridica in mod cert vor alege varianta juridica indiferent cat de imbecila este…asta este lumea „specialilor” care ne-a fost impusa dupa „revolutie” si actualul sistem socio-politic o sustine cu inversunare ca doar asta este…sistemul!

  28. buna!
    Tara are multi hoti,mincinosi acolo SUS,SUS de tot si foarte multi ignoranti mai jos!
    DE CE NU ABROGATI ARTICOLELE DIN LEGILE CARE PERMIT PENSIONAREA LA VARSTE TINERE SI CU PENSII ABERANTE,HOATE,NESIMTITE?
    EXEMPLU: art.211 din LEGEA 303/16.11.2022 !!
    (1) Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţiile de judecător, procuror, judecător de la Curtea Constituţională, …pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
    NE MINT CU NERUSINARE NEMERNICII !! De ce nu abroga acest art 211 ??

  29. Curtea Constitutionala nu e nici Institutia Constitutiei si nici INSTITUTIE LEGISLATIVA!!! Orice LEGE, asa cum a fost DECISA in FORUL LEGISLATIV, tot asa poate fi ABROGATA in acest FOR LEGISLATIV cand i se constate ILEGALITATEA! Constitutia, cu toate deficientele ei grave in punerea de acord a articolelor, NU CONSFINTESTE DISCRIMINARILE!!! Romania NU ERA MEMBRA a COLHOZULUI BOLSEVIC european cand ILEGALUL Sekuku legendat la „istorice” a impus aceasta ABERATIE de recompensare oficiala a STALPILOR
    STATULUI SEKURIST…Pana si „republica bolsevica” isi recompensa SLUGILE TORTZIONARE cu DE SASE ORI salariul bugetar mediu!!!
    Salariu bugetar mediu care corespunde azi salariului minim…Cu 7-8 mii de lei pentru magistrati, dupa perioada maxima de activitate, le poate fi recompensat „stress-ul”, pensionarea cu aproape 20 de ani mai devreme decat restul bugetarilor fiind
    oricum o recompensare „regeasca”, ca sa folosesc un cuvant DRAG bolsevicilor romani…NIVELUL NESIMTIT e problema, plus tot
    ce-si trag suplimentar, fapt valabil si la toate categoriile de SEFI MILITARI…Au aratat magistratii, militienii, sekuristii si sefii de la colonei in sus ai Armatei ca sunt mai eficienti sau mai putin supusi ILEGALILOR ca controleaza PATRIA fiind platiti exorbitant? CATASTROFA actuala consecinta a 34 de ani de CRIME CONTRA POPORULUI si ROMANIEI li se datoreaza exclusiv!!!
    ca sunt mai eficienti

  30. se poate: de maine sa le taxeze cu 25% sanatatea pana ce implinesc 60 de ani varsta minima la care palmasului de rand i se permite sa se pensioneze; sa se anuleze de maine aceste pensii apoi posesorii sa dea in judecata statul si dupa ce castiga, sa se prororge plata lor pana cand sunt bani apoi sa se dea cate putin in fiecare an asa cum s-a facut si la celelalte categorii carora li s-a taiat abuziv salariul! e simplu si exista precedente!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.