Capela Sixtină are de suferit din cauza turiștilor

Capela Sixtină este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din lume. 25.000 de turişti îi trec pragul în fiecare zi, iar frescele realizate cu 500 de ani în urmă, de către Michelangelo, au de suferit.

Aşa că, an de an acestea sunt supuse unor lucrări minuţioase de întreţinere. O echipă CNN a asistat la câteva proiecte.

Timp de o lună pe an, seară de seară, după ce se goleşte de turişti, Capela Sixtină se transformă în şantier. O echipă de restauratori de artă vine să verifice starea faimoaselor fresce şi să le cureţe, dacă este cazul. Una dintre cele mai mari probleme este umiditatea provocată de numărul mare de vizitatori.

„Corpurile noastre sunt făcute din apă, astfel că, atunci când vizităm Capela Sixtină, aducem umiditate şi căldură. Fiecare dintre noi încălzeşte mediul cât un bec de 80W“, explică Francesca Persegati, restaurator-șef.

Umezeala dă naştere condensului, iar picturile făcute în secolele XIV şi XV sunt acoperite de un strat subţire de sare ce dăunează culorilor. Pentru îndepărtarea sării, restauratorii acoperă picturile cu hârtie japoneză subţire, peste care, cu o pensulă, aplică apă distilată.

„Temperatura trebuie să fie între 22 şi 24 de grade Celsius. Umiditatea trebuie să fie medie spre mare. Sunt parametri foarte precişi şi trebuie să verificăm dacă sistemul îi respectă“, spune Vittoria Cimino, restaurator.

30 de senzori ascunşi în capelă monitorizează temperatura, circulaţia aerului şi numărul de vizitatori. „Frescele din această capelă au peste 500 de ani vechime. Pe atunci nu exista lumină artificială. Singura lumină care intra era cea a soarelui, prin aceste ferestre înalte. Desigur, fiind capela privată a Papei, mult mai puţini oameni intrau aici, deci curăţarea şi restaurarea nu erau o prioritate pe atunci. Azi, datorită noii tehnologii şi iluminatului, nu numai că se menţine mai bine curăţenia, dar restauratorii au descoperit culorile originale folosite de Michelangelo“, transmite Delia Gallagher, corespondent CNN.

Secole de-a rândul s-a presupus că pictorul a folosit culori închise şi palide, dar o restaurare din anii ’90, destul de controversată de altfel, a scos la iveală tonuri aprinse de verde, violet şi roşu. În prezent, calitatea culorilor este monitorizată de camere speciale şi computere care pot identifica schimbările înainte să fie vizibile ochiului uman.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.