Principala schimbare adusă de starea de alertă

Klaus Iohannis a anunţat că starea de urgenţă va fi înlocuită, de la 15 mai, cu starea de alertă. Respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului este unul dintre principiile ce trebuie să stea la baza unei asemenea măsuri, scrie Monitorul Justiției.

Avocatul Codrin Ţarălungă ne explică faptul că starea de alertă poate fi instituită în cazul iminenţei apariţiei sau a declanşării unei situaţii de urgenţă. Desigur, epidemia intră în sfera de aplicare a stării de alertă, ca situaţie de urgenţă, cu precizarea că starea actuală este “în plină desfăşurare spre regres”.

Potrivit OUG nr. 21/2004, actualizată, starea de alertă la nivel naţional se declară de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă “şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă”.

Managementul situaţiei de urgenţă este guvernat de o serie de principiii, explică avocatul Codrin Ţarălungă, iar unul dintre acestea este respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

În ceea ce priveşte măsurile care pot fi luate în cadrul stării de alertă, declarată în mod legal, OUG nr. 21/2004 dispune că acestea sunt “orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră” şi “trebuie să fie proporţionale cu situaţiile care le-au determinat şi se aplică cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de lege.”

În forma sa iniţială, OUG nr. 21/2004 prevedea că, pe durata stării de alertă, se pot dispune măsuri care privesc limitarea sau restrângerea unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, în conformitate cu prevederile articolului 53 din Constituţie, însă această reglementare a fost eliminată ulterior, ceea ce înseamnă că autorităţile, inclusiv cele locale, nu pot dispune măsuri care să vizeze eventuale restrângeri ale drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Astfel, odată instituită starea de alertă, orice limitări sau restrângeri de drepturi ar putea fi impuse doar prin adoptarea unui act normativ de tipul unei legi organice.

„Aşadar, cum în lipsa menţinerii stării de urgenţă, astfel de restrângeri (adoptate prin ordonanţe militare) nu ar mai putea fi adoptate în cadrul unei stări de alertă, înseamnă că orice limitare sau restrângere redevine (în mod firesc) o posibilitate exclusivă a autorităţii legislative, respectiv a Parlamentului”, ne-a explicat Codrin Ţarălungă.

„Corelativ, la încetarea stării de urgenţă îşi vor înceta aplicabilitatea şi măsurile dispuse pe durata stării de urgenţă, inclusiv cele privind restricţiile şi limitările drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, a completat specialistul.

În concluzie, instituirea stării de alertă este, teoretic, una dintre posibilităţile la îndemâna autorităţilor, prin care s-ar putea corela relaxarea restricţiilor din perioada stării de urgenţă cu necesitatea menţinerii responsabilităţii statale în ceea ce priveşte controlul situaţiei de urgenţă şi, în final, eliminarea riscurilor determinate de epidemie.

Starea de urgenţă a fost instituită pe întreg teritoriul ţării pe 16 martie şi a fost prelungită de preşedintele Iohannis, ulterior, până pe 14 mai, inclusiv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. „Corelativ, la încetarea stării de urgenţă îşi vor înceta aplicabilitatea şi măsurile dispuse pe durata stării de urgenţă, inclusiv cele privind restricţiile şi limitările drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”

    Probabil și plata de către stat a șomajului tehnic își încetează aplicabilitatea. Angajatorii care vor să țină angajații în șomaj tehnic, probabil, o vor face cu banii lor!

  2. Cât teatru fals peste tot în media cu drepturile fundamentale și libertățile cetățeanului. Aceste au fost anulate de mult în România. Protocoalele Justiție-SRI, ani de abuzuri și sfidări crase ale drepurilor cetățeanului facte de DNA, anularea Referendumului de suspendare a președintelui Băsescu, alegerea cu mare semn de întrebare de două ori a ex președintelui domnului Băsescu și prima oară a președintelui Iohannis, încalcarea repetată a Constituției de domnul președinte Iohannis și dacă le enumerâm toate încălcarile drepturilor și libertăților, vezi amenzile aberante din ultima lună, depăsim 2000 de caractere.,

  3. AMR 10 pana la data de 15 Mai 2020 . Hai Libi ! Hai Liberare ! Dar Atentie ! Ursii , s-au Eliberat din Hibernare , si Umbla Aiurea ! La Munte 1 Un Urs , era intr-un Brad ! Probabil , s-a speriat de la Ploaie si de la Fulgere .

  4. Probabil , ca din cauza Fulgerelor de la Munte si de la Ploaie , Ursul , s-a Speriat de la Fulgere , a Coborat de la Munte , la mai Ses , si dand de Apa de la Ploaie , Ursul , s-a suit in Brad , de la Munte , de la mai Ses .

  5. I-mi dau seama ca Ursul este foarte Destept , s-a suit in Brad , ferindu-se de Apa de Ploaie , ca sa nu-l Ude , cat si ferindu-se de Fulgere , care probabil , l-a Speriat ! La Munte .

  6. Cu masca sau fara masca?
    Daca-i spui unui tatuat ca s-a auto-multila e atigere adusa demnitatii…
    Daca-i spui unuia cu masca ca isi ascunde identitatea ca sa comita acte de terorism ce este?
    Ca in public, degeaba o porti.
    In spatii „inchise”, are ceva folos da’ si-acolo se poate deschide un geam, pune un ventilator… ca iarna s-a dus.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.