„Cât de rupți de realitate sunt ambasadorii din România și cât rău îi fac lui Kovesi”

Chris Terhes, președintele Romanian Community Coalition, cunoscută în România și sub numele de „Coaliția românilor pentru combaterea corupției”, consideră că filmulețul în care îi sunt ridicate osanale șefei DNA arată nu doar cât de bolnavă e țara noastră, ci cât de rupți de realitate sunt ambasadorii din România și cât rău îi fac lui Kovesi.

În opinia acestuia, care explică ce înseamnă critica, cei care o vor pierde pe Laura Codruța Kovesi nu sunt cei care o critică, ci „acest cor de lăudători penibili, atât din ambasade cât și din presă, care nu-i spun când greșește, iar greșelile pe care le face o vor doborî”.

„Toate societățile vestice au ajuns puternice și s-au dezvoltat pentru că procesul cunoașterii s-a bazat pe critică. Încă din antichitate unii filozofi spuneau că o afirmație este adevărată dacă rezistă oricărei critici. Vechiul Testament este plin de îndrumări despre cum omul, mai ales cel în putere, să fie atent la critici.
Cartea Genezei ne arată că diavolul laudă pentru a-l face pe om să se creadă Dumnezeu, ca apoi să greșească și să-l piardă.
Dumnezeu, pe partea cealaltă, zice Biblia, „ceartă”, „mustră” pentru a-l învăța pe om și salva. „Certând m-a certat Domnul, dar morţii nu m-a dat”, zice psalmistul (Psalm 117, 18).
Concepția a trecut apoi în Noul Testament, unde îl vedem pe Isus că ceartă, mustră atunci când cineva aflat în putere greșea.
Romanii aveau pe cineva lângă ei care mereu le aduceau aminte că vor muri.
Critica apoi s-a mutat în domeniul teologiei și a analizei biblice. Critica textuală și literară au împins interpretarea biblică la noi culmi. S-au dezvoltat școli de teolgie în vest care argumentau și contra-argumentau critic pe marginea unui text biblic pentru a-i extrage toate înțelesurile.
Conceptul de critică a mers mână în mână cu epistemologia sau teoria cunoașterii. Adică filozofii, teologii, oamenii de știință ai vremii se gândeau, dezbăteau care e cea mai bună metoda de a ajunge să cunoști.
Disputele dintre catolici și protestanți s-au mutat de pe terenul de luptă în universități, forțând fiecare parte să își împingă rațiunea la a găsi critici și contra argumente față de criticile și argumentele celuilalt.
Toată această luptă a ideilor a avut efect nu doar în plan filozofic, ci și juridic și științific, generând o mulțime de invenții în vest, care implicit a generat progres.
În partea cealaltă, în Estul Europei, care nu a cunoscut aceste curente filozofice, critica a rămas să fie văzută ca un atac la persoană. Asta și din cauza absenței unei culturi și tradiții academice.
Nu e întâmplător de aceea că, desi marxismul s-a inventat în vest, a prins în est.
Fără critică, libertatea piere într-o societate, iar liderii devin despoți, tirani.
Un exemplu elocvent este societate islamică, care din cauza lipsei criticii în domeniu teologic a generat societatea pe care o știm azi.
Un alt exemplu sunt statele comuniste. Lipsa criticii, a dezbaterii a condus nu doar la represiunea pe care o știm, dar și la lipsa inovațiilor și invențiilor.
Una dintre preocupările majore ale serviciilor secrete est europene era să facă spionaj economic și să fure tehnologie din vest, pentru a-și ajuta economiile centralizate să țină pasul cu cele de piață. Pacepa explica pe larg acest lucru în cărțile sale.
Mai mult, propaganda comunistă îndreptată spre exterior, unde li se spunea vesticilor cât de buni sunt comuniștii, se întoarcea înapoi în interior, ajungând să îi facă pe liderii din interior să își creadă propriile minciuni pe care le spuneau vestului.
Exact în această capcană, în a-și crede propriile minciuni și propaganda, se află atât Kovesi cât și penibilii ăia de ambasadori.
Oamenii sunt supuși greșelii și cu cât sunt într-o poziție mai mare cu atât pot greși mai mult. De aceea nici Biserica nu declară un sfânt pe cineva în viață, pentru că nu se știe ce greșeală majoră poate face înainte de a muri.
Să stai doar să o aplauzi pe Kovesi, să-i faci osanale, „lingeri” – vorba lui Băsescu referindu-se la unii de prin presă -, fără să o critici este rețeta sigură spre dezastru atât pentru ea cât și pentru lupta anticorupție din România.
Gloria deșartă, laudele, osanalele fac parte din strategia de PR folosită și de diavol pentru a o păcăli pe Eva să se creadă Dumnezeu și a o pierde.
Pe partea cealaltă, cei înțelepți sunt mereu atenți la critici pentru că numai așa pot crește.
Cei care o vor pierde pe Kovesi nu sunt cei care o critică, ci acest cor de lăudători penibili, atât din ambasade cât și din presă, care nu-i spun când greșește, iar greșelile pe care le face o vor doborî”, scrie Chris Terhes, care este preot, pe pagina sa de Facebook.

Clipul care a stârnit controverse

Șefa DNA Laura Codruța Kovesi a fost distinsă zilele trecute cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară de către regele Suediei, premiul fiindu-i înmânat de Ambasadorul Suediei la București. În cadrul ceremoniei a fost proiectat și colajul de mesaje de mai jos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.