Cât îi costă pe părinți școlarizarea copiilor

clasa I, scoala

Dacă analizezi cât de mulți bani cheltuie o familie pentru un copil în raport cu numărul de ore pe care un elev le petrece la școală în fiecare an, educația arată foarte diferit în țările lumii, potrivit BBC.

În multe țări din lume, toamna înseamnă începutul unui nou an școlar. Dar asta capătă noi valențe în funcție de țara în care locuiești, fie SUA, Chile, Rusia sau Islanda. Unde sunt cele mai puține ore de studiu? Ce familii cheltuie cei mai mulți bani pe rechizite?

În SUA, o familie cu venituri medii chetuie aproximativ 685 de dolari pe ceea ce are nevoie un copil în fiecare an de la grădiniță și până la gimnaziu, mai mult cu aproape 250 de dolari față de anul 2005 – ceea ce duce la cheltuieli de 27,5 miliarde de dolari pentru anul școlar care începe în 2018. Cele mai scumpe sunt computerele cu cheltuială medie de 299 de dolari pe gospodărie. Hainele se apropie de o cheltuială de 286 de dolari, urmate de electronice precum tablete și laptopuri cu 27 de dolari. Pe ultimele locuri se află obiectele de bază: manuale, caiete, creioane etc care duc la 112 dolari. (sursa: Statista/Deloitte)

Cât îl costă pe un părinte din România înscrierea copilului în clasa I

Danezii petrec cu 200 de ore mai mult în școală decât media mondială

Din 33 de țări dezvoltate, elevii din școala primară din Rusia au cele mai puține ore de studiu la clasă pe an – puțin peste 500 (media internațională este de 800). Aceasta se traduce în aproximativ cinci ore pe zi, cu pauze între ore, într-un an școlar de opt luni. Dar asta nu pare să tragă țara înapoi: rata de alfabetizare universală din Rusia este de aproape 100%.

În România, elevii din școala primară petrec în școală aproximativ 700 de ore.

Apoi, urmează Danemarca, țară în care elevii din școala primară petrec aproximativ 1.000 de oră la clasă. Asta înseamnă cu două luni mai mult decât Rusia, Danemarca având orarele mai bogate. Danemarca se află de obicei în primele cinci în ceea ce privește educația. (sursa OECD)

Vreți o educație ieftină? Evitați Hong Kong

În funcție de țara unde copilul învață, diferența cheltuielilor totale ale unei familii pentru toți anii școlari poate depăși 100.000 de euro. După plătirea taxelor școlare, a manualelor, transportului și a tot ceea ce este nevoie pentru anii de școală de la clasa întâi până în clasa a XII-a, Hong Kongul pare să fie cea mai costisitoare țară din lume la acest capitol. Părinții din această țară contribuie cu aproximativ 131.161 de dolari pentru școlarizarea unui copil.

Emiratele Arabe Unite este pe locul al doilea cu aproape 99.000 de dolari, urmate de Singapore cu 71.000 de dolari și SUA cu 58.000 de dolari. La polul opus se află  părinții francezi care cheltuie 16.000 de dolari pentru întreaga școlarizare. (sursa: HSBC/Sallie Mae)

Nu numai părinții plătesc. Ci și pădurile

Chiar dacă suntem în secolul realității virtuale, a imprimantelor 3D și al dronelor, creioanele simple continuă să fie prezente în instituțșiile din întreaga lume. În prezent, la mai mult de 400 de ani de inventarea lor, între 15 și 20 de miliarde de creioane sunt produse în fiecare an. Cedrii din nord-vestul Pacificului sunt cea mai banală sursă de lemn pentru creioanele din SUA, în timp ce grafitul este obținut în cea mai mare parte din China și Sri Lanka. Între 60.000 și 80.000 de copaci sunt tăiați în fiecare an pentru asigura furnizarea de creioane la nivel global. (sursa: The Economist)

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.