Cât poate rezista un om sub dărâmături! Răspunsul unui specialist

Coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, spune că trei zile este considerată fereastra optimă de salvare pentru persoanele care sunt prinse sub dărâmături în cazul producerii unui cutremur, menţionând că în general după zece zile operaţiunile de salvare se încheie.

Bogdan Opriţa a fost întrebat, vineri, la Prima News, în contextul operaţiunilor de salvare care au loc în Turcia, în urma celor două cutremure, cât poate rezista o persoană sub dărâmături.
“Depinde foarte mult de vârstă, de condiţie fizică, de bolile asociate, pentru că se ştie sugarii şi persoanele vârstnice au mai puţine şanse să supravieţuiască, adultul tânăr are mai multe, depinde şi ce leziuni asociate are, pentru că şi asta o să-şi spună cuvântul. La nivel mondial se acceptă o fereastră de salvare de 72 de ore, dar echipele acţionează şi câteva zile după. Trei zile este considerată fereastra optimă de salvare, de aceea echipa trebuie să ajungă acolo cât mai repede posibil în focar, dar în general cam după zece zile operaţiunile de salvare se încheie. Trebuie spus însă că aceasta este o decizie care depinde de ţara respectivă”, a explicat specialistul.
El consideră că şansa de supravieţuire creşte odată cu vârsta.
“Copiii sunt mai expuşi decât adulţii, iar şansa de supravieţuire creşte odată cu vârsta pentru că sugarii întotdeauna au mecanismele de apărare insuficient dezvoltate, ele apar pe măsura creşterii în vârstă. Trebuie spus că discutăm de persoane sănătoase şi fără leziuni asociate, pentru că una este să ai piciorul zdrobit sub o placă de beton cinci zile şi alta este să stai oarecum fără nicio leziune”, a menţionat coordonatorul SMURD.

Întrebat cu cât scad şansele de salvare din cauza temperaturilor scăzute, Bogdan Opriţa a precizat: “Este evident că hipotermia, dacă începe să se instaleze, devine un factor de agravare pentru că e însoţită de alte modificări la nivelul metabolismului. Dar aici lucrurile se inversează poate un pic, în condiţii de hipotermie la copil leziunile sunt poate un pic protejate, dar cred că copiii au în condiţiile astea şanse mai mici. Dar ceea ce este important de spus este că totuşi acele ruine îi protejează de hipotermie pentru că temperatura din exterior este una, cea din interior poate să fie mai mare cu unul, două grade”.
El a precizat că un adult poate rezista fără apă 48 de ore.
“Fără apă un adult poate să supravieţuiască 48 de ore, după 48 de ore încep să se instaleze anumite modificări. Fără hrană putem supravieţui de la cinci zile încolo, problema este legată de apă”, a mai declarat Bogdan Opriţa.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Unde-i mai bine sa locuiesti daca se prabuseste blocul: la parter sau la ultimul etaj?

  2. ….. explicații sunt ăstea : „fără apă un adult poate să supraviețuiască 48 de ore.După 48 de ore încep să se instaleze anumite modificări ( deci moare sau încă supraviețuiește cu modificările respective)? Fără hrană putem supraviețui de la 5 zile încolo, problema este legată de apă”. Asta m-a dat complet pe spate !!

  3. Specialistul Bogdan Opriţa cat a rezistat sub dărămaturi? Hai sa vorbim degeaba ca tot stăm de pomană…

  4. cate zile are…daca are zile este nevatamat sansa ii va oferi o sursa de apa…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.