Cât și cum cheltuie românii banii? Pentru educație, mai nimic

O gospodărie din România alocă în jur de 86% din cheltuieli pentru consum și 0,1% pentru educație. Aceasta este concluzia lui Cristian Popa, membru al Consiliului de administraţie BNR. ”Am insistat în ultima perioada pe ideea că șocul generat de creșterea prețurilor la energie va pune presiune pe bugetele gospodăriilor, însă de la educație cu greu se mai poate tăia ceva. În ciuda faptului că educația reprezintă cea mai bună investiție în viitor, o gospodărie din România a alocat, în medie, doar 6 RON lunar educației în trimestrul III al anului 2021. Astfel, din venitul mediu lunar de 5.700 RON al unei gospodării, cheltuielile reprezintă 86%, iar din totalul cheltuielilor cea mai mare pondere este dedicată consumului, principalele destinații fiind consumul de bunuri alimentare, cheltuielile pentru întreținerea locuinței și plata utilităților”, a spus Popa.

Acesta se întreabă cum va arăta piața muncii în viitor dacă românii investesc atât de puțin în educație. ”Cu un sistem public de educație ce nu corespunde cerințelor pieței și cu eforturi reduse din partea populației pentru îmbunătățirea competențelor profesionale, cum credeți că va arată piață muncii din România în viitor?” a afirmat oficialul BNR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

6 Comentarii

  1. OOOpaaaaa ! BNR ,ne vrea educati ? Pai cum ? De unde sa-si „plateasca educatia „( nu aia de la Spiru , Ovidius , Univ .de West,etc)? Prin anii ’90 inflatia era de 400% ,dupa aia cresteri de preturi (deci tot inflatie) ,salarii mizere de si-au pus romanii traista-n bat si au plecat pe alte meleaguri. Plus”tembeliziunile „cu „vedetele „lor ,dintre care unele-s mai agramate decit tzatza Frosa care a facut 8 clase primare si o profesonala pe vremea lui Ceausescu > Dar ei cum au facut politica monetara a tarii ca sa fie bani si pentru „educatie „? Concluzia : statul si BNR ,nu ne vrea educati ,nu noi . Cum ar fi ca pina se va vedea „luminita de la capatul tunelului ” sa fie salarii unitare to’arsu Cristian Popa ? Ti-ar place ? atunci si noi populimea am putea sa avem de unde cheltui pentru „educatie „! Traiti in cercul vostru , mai scoateti capul in lume ,sau nu-l aveti ? Decit pentru a debita astfel de lucruri ?

  2. Fiecare cheltuie pe strict necesarul zilnic al familiei, daca are! Si cum majoritatea compatriotilor au nivelul de trai la genunchiul furnicii, va dati seama cum pot rezista si trai o luna de zile sau de pe o luna pe alta.

  3. Romanii nu cheltuie banii pe educatie, si asta se vede inclusiv in presa. Stiti de ce? Pentru ca banii se CHELTUIESC, nu se cheltuie.

  4. Cât crede domnul de la BNR că trebuie să cheltuiască, oficial, poporeanu’ pe un învățământ gratuit?
    Dacă ar fi precum zice domnu’ BNR-ist, nu ar mai fi puhoi de universități particulare, iar profesorii nu și-ar mai putea face case din banii câștigați pe meditații.
    Graficul ăla pe care l-a postat pe facebucii-meta e pentru ANAF. Mai bine posta o poză cu pisici. Ar fi primit mai multe licheuri.
    Iar piața muncii a devenit demult un iarmaroc. E deschidă doar in perioadele de cules căpșuni și sparanghel. In restul timpului e neagră, neagră.

  5. Si la ce mai este buna educatia si cui serveste ea cand niste(editat) s-au catzarat pe lume si dau ordine totalitare absurde cu care incalca normalitatea,civilizatia si drepturile omului,in orice situatie si care porunci le convin numai stapanilor,invocand mincinos „interesul public”? Lasa sa fim si needucati ca sa se teama si stapanii (editat) de ceva,ca de nimic nu par sa se teama atunci cand isi bat joc de oamenii educati,linistiti si la locul lor.

  6. Iote-te scartz!
    Doua intrebari:
    -Ce-i educatia si cu ce se manaca?
    -La ce mai ne foloseste azi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.