Câtă protecţie oferă doza booster împotriva Omicron

Doza booster oferă protecție împotriva variantei Omicron timp de aproximativ 10 săptămâni, conform unui nou studiu. Acest lucru ar putea însemna începutul vaccinării periodice, cel puțin pentru unii, notează Business Insider.

Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) a declarat că protecția împotriva variantei Omicron a COVID-19 a scăzut de la 70% la 45%, după un rapel Pfizer. Asta în cazul în care primele două doze ar fi fost făcute tot cu serul dezvoltat de Pfizer/BioNTech.

În aceeași analiză, agenția a constatat că eficacitatea rapelului Moderna asociat cu două doze de vaccin Pfizer s-a menținut la 70% până la 75% timp de până la 9 săptămâni, deși nu multe persoane din studi,u au fost în această ipostază, ceea ce ar putea afecta acuratețea rezultatelor.

În cazul celor vaccinați complet cu vaccinul AstraZeneca, eficacitatea rapelului a scăzut de la 60% la 35% cu un rapel Pfizer și la 45% cu un rapel Moderna, după 10 săptămâni, a precizat UKHSA.

Eric Topol, director al Institutului de Cercetare Translațională Scripps, a declarat că rezultatele din Regatul Unit sunt o „replică” a ceea ce s-a observat în Israel.

Miercuri, Israelul a devenit prima țară care a anunțat a patra doză în încercarea de consolidare a imunității împotriva Omicron, pentru cei mai vulnerabili la COVID-19, inclusiv persoanele cu vârsta peste 60 de ani și personalul din domeniul sănătății.

În SUA, majoritatea persoanelor imunocompromise pot deja să primească o a patra doză, la șase luni după a treia. Celor cărora li s-a administrat inițial vaccinul cu o singură doză de la Johnson&Johnson nu li se recomandă mai mult de două doze, conform recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor.

Dr. Mary Ramsay, șefa departamentului de imunizare de la UKHSA, a declarat pentru Independent că Regatul Unit nu se va „grăbi” să schimbe politica de vaccinare „până când nu vom avea mai multe informații”.

Reprezentanții agenției au declarat că vor trece „câteva săptămâni” înainte ca protecția oferită de rapel să poată fi estimată, deoarece nu au fost multe persoane care s-au îmbolnăvit. „Cu toate acestea, pe baza experienței cu variantele anterioare, este probabil ca aceasta să fie substanțial mai mare decât aceste estimări”, notează UKHSA.

Adam Finn, membru al grupului de experți care consiliază guvernul britanic, a declarat vineri pentru postul de radio LBC că acest comitet va oferi recomandări „la un moment dat în noul an”.

„Trebuie să vedem cum merg lucrurile în acest val și dincolo de el. Cred că este posibil să existe persoane care au primit rapelul mai devreme și care fac parte din grupurile vulnerabile, care ar putea avea nevoie de încă o doză – acest lucru nu a fost decis încă”, a spus el.

Pentru a ajunge la aceste cifre, cercetătorii britanici au comparat ratele de vaccinare la persoanele care au fost testate pozitiv pentru Omicron în urma unui test de laborator, cu cele care au fost testate negativ între 27 noiembrie – când au fost detectate primele cazuri de Omicron în Regatul Unit – și 17 decembrie. Persoanele care au călătorit în străinătate au fost excluse din analiză.

Între timp, experții au declarat că prioritar în combaterea Omicron este vaccinarea persoanelor care nu au fost încă vaccinate și administrarea de rapeluri la cât mai multe persoane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

21 de Comentarii

  1. Dacă stai pe antibiotice 1-2 ani nu se prinde boala de tine ,asta este principiul produci anticorpi care distrug și ce este bun și ce este rău … pe termen lung acest vaccin este cancer

  2. Dacă considerați aberantă acest comentariu căutați singuri pe Google .Cum funcționează sistemul imunitar ?

  3. Deși la acest moment în presa internațională (preluată de cea națională) sunt analizate doar cele 5 scenarii aplicabile Ucrainei, scenarii sintetizate de Luke Coffey, directorul Centrului pentru Politică Externă din cadrul Heritage Foundation, pe site-ul specializat în probleme militare Breaking Defense, astăzi constat, cu neplăcută surprindere, faptul că bogdan chirieac, acest analist de mucava, emite o ipoteză nouă, interesantă.
    Tăierea accesului Ucrainei la Marea Neagră pe întreaga lungime a litoralului ucrainean.
    WOW!
    De unde s-o fi inspirat acest ”genial” și ”vizionar” analist, acest miștocar ce stă cucurul pe multe contracte cu statul și efectiv reprezintă personalizarea expresiei „RÂD DE PROȘTI”? Hai să vedem ce „analize” și „predicții” prețioase emite acest șarlatan al analizei politico-militare?
    23 dec. 2021. DC News.
    Citat „”Îmi este foarte teamă că Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, nu a dislocat 200.000 de oameni plus tehnica militară aferentă doar pentru o demonstraţie de forţă în faţa occidentului. Îmi este foarte teamă că în perioada următoare Rusia va ataca Ucraina sau cel puţin zona de sud a Ucrainei. Se va întâmpla ceea ce au anticipat analiştii occidentali, şi anume că Moscova ar putea ocupa tot litoralul ucrainean al Mării Negre, până la gurile Dunării, deci până la frontiera cu România, făcând, totodată, şi joncţiunea cu Transnistria.”

    Iar ca să fie furtul în toată regula, la urmă enunță inclusiv ipoteza neimplicării statelor NATO:

    „De altfel nici americanii, nici englezii, nici francezii, nici germanii nu vor pleca la război.”

  4. Opssss!
    Nicăieri, dar nicăieri în analizele inspirate de cele 5 scenarii ale lui Luke Coffey nu se afirmă ideea „ocupării integrale a sudului Ucrainei”!
    În analiza menționată, varianta „Bugeac” este considerată ca o opțiune de sine stătătoare, nicidecum ca parte integrantă a unui plan ofensiv mai amplu.
    Nicăieri în cele 5 scenarii ale analistului american nu se menționează Transnistria ca parte a planului strategic rus.
    Și atunci de unde a răsărit în mintea „genialului” calchiator această analiză inedită?
    Păi, răspunsul ar fi unul singur: exact de acolo de unde s-a inspirat în trecut și dan andronic, și moise guran și mulți-mulți alți ”jurnaliști”, ”gazetari” și „formatori de opinie” de mucava: din subsolul articolelor, secțiunea comentarii, de pe blogurile unor amărășteni freelanceri, cvasianonimi dar care încă mai au mintea lucidă la cele ce se petrec împrejur.
    Unde a citit chirieacul miștocar ”strălucita sa ipoteză”?
    Le-a citit la comentariile articolului din data de 10 dec. 2021, de pe Cotidianul, intitulat „UE avertizează Rusia cu sancţiuni „semnificative”
    Iată comentariul integral:
    „Edelweiss – Ivory Tower Political & Military Analyst spune:
    11 decembrie 2021 la 10:48
    Care-i pohta Czarului Putin I cel Groaznik?

    N-are nici o treabă cu „refacerea Uniunii sovietice”.
    Tot ce vrea Czar Putin I este să-i dea o MĂREAȚĂ M**E decrepitului de la Casa Albă și să-l lase să se bălăcărească într-un penibil rar-întâlnit.
    Așadar, Novorossyia (fostul Hanat al Crimeii) și Buceagul (Bujdak) INTRĂ ÎN COMPONENȚA RUSIEI!
    AM ZIS!

  5. Și iacătă așa Ucraina o să aibă ieșire la Marea Neagră doar cu Zeppelinul iar fanfaronii ăștia cu dungi și stele-n cur, care se sclifosesc că au nu-ș ce proiect strategic la Marea Neagră, în fapt vor controla de facto doar vreo 10% din litoralul total al Mării Negre (litoralul românesc și cel bulgăresc)
    Restul de 90% e al Rusiei și al Turciei.

    Să ai 10% din litoralul Mării și să te erijezi în mare strateg zonal e ca și cum într-o Adunare generală a acționarilor, vine un acționar obraznic, cu 10% acțiuni și are tupeul să fie numit CEO.
    Răspunde
    Edelweiss – Ivory Tower Political & Military Analyst spune:
    11 decembrie 2021 la 10:49

    nota: într-o primă etapă a unui blitzkrieg rusesc, tăierea accesului la Marea Azov și Marea Neagră se va realiza pe un front de maximum 50-100 de km adâncime. Abia în perspectiva următoare, această cucerire se va dezvolta către nord, până la fostele limite ale Hanatului Crimeii.
    Ofensiva rusească va consta în 3 sau 4 componente:
    – o componentă terestră, dinspre Donbas
    – 2 componente ofensive aero și navale, dezvoltate de la Simferopol înspre Nord-Est (litoralul Mării Azov) și înspre Nord-Vest (litoralul Mării Negre)
    – operațiunea Bugeac ar putea fi realizată de către trupe aeropurtate, parașutate în Transnistria, a căror efort ofensiv ar putea fi conjugat cu cele ale forțelor navale și aeriene din direcția N-V.
    ETA: sfârșitul lunii ianuarie 2022, cel mai târziu începutul lunii februarie 2022.
    Și nu, nimeni dintre lătrăii europeni care acuma agită sperietoarea sancțiunilor economice NU VA MIȘCA NICI MĂCAR UN PAI PENTRU UCRAINA.
    Suntem exact în aceeași situație din 1938, când, la anexarea Sudetenland (regiunea sudeților), prostovanul acela de Chamberlain flutura ca nărodul o hârtie numai bună de șters cu_rul.”

  6. Așadar, elemente de similitudine:
    – Ofensivă în tot litoralul de sud al Ucrainei,
    – Operațiunea Bugeac – parte integrantă a strategiei generale,
    – Tăierea accesului Ucrainei la Marea Neagră,
    – Integrarea Transnistriei într-un ansamblu strategic mai amplu,
    – Neimplicarea activă a puterilor europene sau NATO.
    Elemente de similitudine INEXISTENTE în cele 5 predicții ale analistului Luke Coffey

    Concluzia acestui indubitabil exercițiu de calchiere nerușinată:
    Acești guralivi prin studiourile televiziunilor, în fapt, ca valoare absolută, sunt ZERO-uri BARATE, fără pic de viziune, de inspirație sau de acuitate politico-analitică.
    Ei doar au o listă de site-uri și bloguri, pe care o parcurg dimineața la cafea, în câteva zeci de minute, își însușesc ca măgarii ideile valoroase după care ziua întreagă le mănâncă gura ciuperci necântărite prin studiouri, fără să aibă MINIMA MORALIA de a menționa, măcar în treacăt, sursa de inspirație – acel amărât comentac /blogger, care a arat ca boul în țarină ca să aibă chirieacul ce mânca.
    bogdan chirieac, pentru neobrăzarea cu care mi-ai furat ideile, fără să menționezi sursa, nu pot decât să-și trag un stuchit virtual între ochi, însoțit de ocara: SĂ-ȚI FIE RUȘINE, PLAGIATORULE!”
    —-
    p.s personal.: scârbit peste măsură fiind de aceste gunoaie pseudo-analitice, mi-am modificat adresa URL a blogului, acesta devenind astfel inaccesibil.
    Iar pe Cotidianul NU VOI MAI POSTA ÎN VECI NICI O OPINIE CREDIBILĂ, NICI O ANALIZĂ VERIDICĂ și care mai apoi să fie preluată cu nerușinare de vreun popândău gușat!
    AM ZIS!

  7. Mai exact: 9 săptămâni, 2 zile, 33 minute, 4 secunde si 10 sutimi de secunda. Cifra e valabila mai în caz de cer senin cu apariții de curcubee noaptea. Dormiti liniștiți. Oculta vegheaza pentru dumneavoastră.

  8. Nea ziaristule RC , macar zilele acestea sfinte lasa-ma cu omicroanele si boosterele tale in pace . Ma voi ,,vaccina” cu ce am prin debara : adica mai traditional , mai natural si mai placut decat para-dozele voastre . ( Ma intreb : Jumara , Chereches ,Diaconu vor ciocni un paharel cu Pfeizer sau Moderna ? ) SARBATORI FERICITE !!!

  9. Si cum au testat ei ca protectia dureaza 10 saptamani, cand virusul abia a aparut? Au calatorit in viitor si s-au reintors ca sa ne spuna: vaccinati-va baieti cu booster de la Pfizer, ca va apara 10 saptamani? Strict medical, Boosterul nu prea are cum sa ofere protectie mai mult decat pentru virusul pentru care a fost proiectat. Dar interesul puterii nu este sanatatea oamenilor ci genocidul provocat de injectii. Oricat ar nega si dezminti cei care conduc, dupa doi ani situatia este clara: guvernele mint si ucid in numele raului absolut caruia i-au oferit sufletele lor pentru o putere pamanteasca efemera, caci si ei vor muri. Problema lor este unde vor ajunge dupa moarte, ca suflete nu mai au.

  10. Da’s bravo. D-lor știriști, mă scuzați că mă interbag, dar știți sigur că după omicron nu va mai apare și alta varianta, si tot așa, altele, de va trebui sa ne vaccinam poate zilnic?
    N-am putea sa mai luăm și o pauza, să ne mai dezmeticim și unii și altii?
    Părerea mea e că niște demenți îi iau pe alții de prosti. Știi ce zic?

  11. Cu injecțiile ăstea o să reușiți extincția umanității. Palatele voastre nu vă vor proteja. Vă va putrezi carnea pe voi și nu veți muri!

  12. Vă doresc tuturor o presă fără covid, vaccinuri, testări și literea grecești măcar pentru 24 de ore. Și mie la fel.

  13. Cu boaster sau fără, protecția este una imaginară. Stahanoviștii la înțepat din Italia sunt un exemplu

  14. Daca doua vaccinuri nu te protejeaza la omicron…ce mai vorbim de al treilea! Sa mai adaug ca toate vaccinurile sunt facute pentru tulpina alpha si acum se trece de la delta la omicron. E ca si cand toamna esti vaccinat pentru noua gripa cu un vaccin dezvoltat acum doi ani! Ceea ce se si intampla oamenii se vaccineaza de gripa cu vaccinuri pentru virusi care s-au mutat bine merci de multa vreme si ei cred ca sunt protejati!

  15. Pareri contradictorii. Fiecare tara vorbeste si scrie in functie de situatia ei. Lucrurile se bat cap in cap. Dar nici vaccinurile nu ofera mai multa eficacitate. Pana la urma fiecare cu norocul lui.

  16. Vorbiti, bai pe romaneste ca sa pricepem ce vreti!!Ce-i aia booster?Nu mai avem cuvinte ca sa le priceapa omul in Ro??Umblam cu dictionarul in buzunar ca nu mai vorbiti limba tarii!!

  17. „Doza booster oferă protecție împotriva variantei Omicron timp de aproximativ 10 săptămâni” Am zis. Nu apucati sa faceti doza 4 si trebui doza 5. Citu a avut „revelatie” cu 6 doze !

  18. Sa citim si alt studiu publicat de Reuters si facut in Danemarca.
    Among those who recently had their second vaccine dose, effectiveness against Omicron was measured at 55.2% for Pfizer-BioNTech and 36.7% for Moderna, compared to unvaccinated people.

    But that protection quickly waned over the course of five months, the researchers said.

    „We see that the protection is lower and decreases faster against Omicron than against the Delta variant after a primary vaccination course,” study author Palle Valentiner-Branth said.

    However, a third dose of Pfizer-BioNTech’s vaccine restored protection to 54.6% in people aged 60 or more who had been inoculated 14 to 44 days earlier, compared to those with only two doses.

    Sa recapitulam pentru ca este important …. cei care au facut RECENT doar doua doze, au protectie in infectarea cu Omicron de sub 50% (la toate grupele de varsta). Dar acea protectie (oricum redusa), se reduce si mai mult in urmatoarele 5 luni de la rapel. Deci cat ramane? 10-20% ….? Dupa BOOSTER, protectia este restabilita pentru grupa de varsta vulnerabila la doar 54%. Atentie… LA DOAR 54%. Pai din grupa asta de varsta sunt aproape 90% dintre decese. Si protectia este de doar 50%? Adica apa de ploaie. Sau mai bine zis, apa de mare salina pentru spalaturi nazale care ofera o protectie similara.

    Toata argumentatia stiintifica a pierit dupa aparitia Omicron. Vaccinurile sunt niste produse care si-au pierdut avantajele (pe care probabil nu le-au avut niciodata in mod real, doar in studii manipulate de producatori).

  19. Mai nou, babele nu mai vorbesc pe bancuta, fac studii ! Deh, la 9 din 10 prosti merge ca uns (Alifie, vino si tu).

  20. Cred ca nici nu au trecut 10 saptamani de la aparitia omicron!
    V-ATI GRABIT CU MINCIUNA !!!

    Dar vaccinatii n-au decat sa va creada, e dreptul lor.

  21. Apropo de OMICRON … = adevarul:

    In USA FED-ul a declarat ca INFLATIA ACTUALA va creste mai rapid decat salariile si … dezastru, v-a fi permanenta !

    Asta …virus (economic) REAL nu … raceala cotidiana la fel de usoara, la fel de intratabila ca si pe vremea lui Burebista !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.