Cățeaua din fundul curții

Cuvântul ”mahala” nu are nimic rău în el, nimic peiorativ, nimic negativ. Provine din limba turcă și înseamnă ”cartier”. Dacă ne uităm în ”Istoria Bucureștiului” a lui Nicolae Iorga, sau în ”Bucureștii mahalalelor” a lui Adrian Majuru, vom afla că, măcar la noi în țară, mahalalele luau ființă în jurul bisericilor. Cu alte cuvinte, în centrul acelei comunități stătea cuvântul lui Dumnezeu, stăteau buna creștere și toate acele cutume care puteau face viața oamenilor mai frumoasă, mai ușoară.

Am stat în două dintre mahalalele Bucureștiului. În copilărie, în Militari, acolo unde mahalagii nici săraci, nici avuți, își duceau zilele așa cum puteau, dar mereu cuviincioși și cu bun-simț. Mai târziu, timp de 37 de ani, am locuit în zona a ceea ce a fost denumită de Majuru Victoriei-Sfinții Voievozi despre care, tot de la el, am aflat că luase ființă cam la finalul secolului XVIII, odată cu mahalaua Amzei. Și unde mai pui că am avut norocul să stau chiar lângă biserică, vezi bine, am fost chiar în centrul mahalalei.

Oho, și ce vecini am avut! La două case de mine locuia Lucian Avramescu, poetul. În aceeași casă cu Avramescu, dar la parter, locuia Ioan Morar, acela care a primit premiul Nobel în 1985 în numele organizației ”Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear”, fapt pentru care a fost repudiat de Ceaușescu.

În spatele bisericii stătea preotul Ioan Coman, pentru o vreme, purtătorul de cuvât al Patriarhiei. La câteva case distanță, locuiau urmașii lui Grigore Băjenaru, autorul celebrelor cărți ”Cișmigiu et. Co” și ”Bună dimineața, băieți”. Iar, în capătul celălalt al străzii, în blocul de peste drum de cârciuma ”La Cărămizi”, nimeni altul decât Varanul, adică Dan Voiculescu, acela care s-a mutat aproape imediat după revoluție. Și or mai fi fost.

În acei ani, buna cuviință nu dispăruse. Multe dintre frumoasele obiceiuri încă se mențineau. În 1987, când ni s-a născut fiica, ne-am bucurat să primim la ușă factorul poștal care ne aducea telegrame semnate de vecini, da, chiar telegrame în care eram felicitați pentru nașterea primului copil, gest care dovedea o eleganță comunitară din alte vremuri. Și nu era singurul.

Îmi amintesc că, atunci când voiau să stea la taclale, vecinele noastre, cu toatele bătrâne, făceau ca pe vremuri: Cu câteva zile înainte de a primi, cum se spunea (”Madam Protopopescu primește joia, la 5”), puneau în cutiile poștale ale invitatelor câte o carte de vizită sau o bucată de hârtie pe care era scrisă de mână invitația, ziua, ora și locul: în grădina curții sau la vreme de ploaie ori ger, în sufrageria casei. Firește, la astfel de întâlniri, invitatele erau tratate cu cafeluri, dulceață și apă iar, uneori, câte o vișinată.

Deși foarte rare, astfel de obiceiuri nu dispăruseră de tot din unele zone centrale ale Bucureștiului. Oricum, ele se împuținaseră și în Capitală și în provincie, iar lucrul ăsta începuse de mult timp. Atmosfera violentă și degradantă a fost descrisă cel mai bine, încă de acum mai bine de o sută de ani, de Caragiale, în ”Noaptea furtunoasă” și ”D-ale carnavalului”, de G.M. Zamfirescu în ”Maidanul cu dragoste” și, bineînțeles, de Eugen Barbu, în ”Groapa”.

Cam de atunci, de pe vremea lui Caragiale, cuvântul ”mahala” a început să capete o conotație negativă, din ce în ce mai negativă. După 1965, cuvântul a fost abandonat, dar cu ajutorul lui au fost numite comportamente din cele mai rele, din cele mai violente. Cuvântul mitocan căpăta consistență.

Din păcate, după 1989, atmosfera și comportamentul de mahala s-au mutat în parlamentul României, iar mahalagiii lui Caragiale au podidit Senatul și Camera Deputaților. Mai abitir cam de trei ani încoace, iar personaje emblematice din literatură, dramaturgie și grafică pot caracteriza perfect mahalagiii și mahalagioaicele din parlamentul de azi. Iată:

În rol de Rică Venturiano pot fi regăsiți mulți dintre parlamentarii USR, conțopiști spilcuiți care au obiceiul protestului caricatural, de zici, mă-nțelegi, că îl vezi pe Beligan încercând să-l convingă pe Titircă Inimă-Rea de amoarea sinceră pe care i-o poartă cumnată-si, Zița.

Mardeiașii analfabeți ai lui Simion, de la AUR, pot fi descriși cel mai bine de caricaturile lui Jiquidi, alea cu subiect electoral, iar ceea ce se numește prescurtat S.O.S. nu poate fi descris mai bine decât de textele și imaginile în care apare Mița Baston.

La cuvântul mahala și la mahalagiii ei m-a dus gândul zilele trecute, mai ales când am dat cu ochii de o postare de pe Facebook care aparține unui domn, Valentin Pică, pe care nu-l cunosc, dar care a descris perfect ce s-a întâmplat zilele trecute în parlamentul României:

”Bunicii mei erau oameni simpli. Au muncit pământul toată viața. Nu știau carte ori diplomație. Dar aveau bun-simț și știau că atunci când le vin oaspeți în bătătură, cățeaua trebuie legată în fundul curții”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

38 de Comentarii

  1. Putin o avea pe Konni
    o catea labrador negru:
    i-o prezenta lu Merkel,
    ii spunea bancuri porcoase cat sa-i dispara incordarea!
    (merkel era cam incordata,cainii simt asta)

    stoiane:
    ia-l in mahalaua ta mica pa zelensky
    cand s-o refugia!

    • Sunt putine tari in care mai poate calatori Putin fara sa fie arestat.
      Mea culpa ca nu te-am lasat sa te scalzi in apele in care te scaldai!

  2. mahala?
    BLOCUL incropit de comunisti
    cu marlani si tzoape, cu ghiolbani si Editat:
    -comuna primitiva pe verticala!

  3. Venitii in calitate de oaspeti, nu de altceva sa dicteze prin gradina dumitale ne trecem milionul nostru de carutze cu cereale. Si Bunicii sa strige Slava Slava Slava. Si gradina cui ii pasa. E Ordin de Sus.

  4. Ai dreptate, legau cățeaua în fundul curții, dar când veneau musafiri stimați, bine intenționați. Dar când venea unul care nu prea era bine poftit, chiar dușman sadea, unul plăcut doar de bețivanul din fruntea gospodăriei, gospodina sau copiii mai lăsa cățeaua slobodă, să facă ea ceea ce nu era în stare să facă jupânul. Când musafirul vine cu gânduri ascunse, să te jecmănească cât se poate de mult și de „bine”, era bine să ai bătătură o cățea cât mai aprigă, măcar ea să te apere de hoți și de tâlhari, chiar dacă aceștia erau puși la patru ace. Tâlharul nu este întotdeauna jerpelit, soios, porcos la gură, ci destul de des apare ca fiind stilat, om fin, cu maniere, vorbe mieroase, dar și cu multe gânduri ascunse. Iar cățeaua, chiar origini maidaneze, simte pericolul pentru stăpânul care o hrănește și acționează ca atare. Așa că nu este bine întotdeauna să legi cățeaua în fundul curții, dacă nu ești tu în stare să te aperi de răuintenționați, las-o măcar pe ea să-și facă datorie. Poate musafirul va aveam ceva rețineri în a te păcăli de tot.

  5. Domnule Stoian, atunci cind ne scrieti articole de preamarire a clovnului Zelenski parca sa zic ca apar urmarile locuirii ani de zile intr-o casa de mahala, linga biserica al carei sunet de clopot repetat si des a facut poate bine sufletului dar a adus si daune psihicului … Ding dong ! … Ding dong ! … Cit despre madam Protopopescu … „cafelurile” (??) acesteia se pare ca au adus „succesurile” literare de azi … E adevarat, din cind in cind mai pot aparea si niste „eșece” …

  6. Excelent articol!daca un Parlament moare de frica unei catele turbate,cateaua trebuie eutanasiata sau Parlamentul e compus din kkciosi
    „Cu cat mai slab e stapanul ,cu atat mai agresiva e cateaua „ne spune Jack London in Colt Alb

    PS de la refuzul primirii primului ministru japonez de cate betivul demis Tudose ,ascuns dupa birou,la oribilismele tzatzei muscalesti si a unui legionar ‘muncitoresc’,totul arata ca impotenta statului roman e asigurata,pana si Hamas are o structura mai bine organizata

  7. Mda.. Mahalalele, și mahalagioaicele, cățeaua cu fundul gol și gura spartă de mahala.. Mă intreb ca localitățile sudiste, ecte și bucurești de ce nu au ziduri de cetate medievală, de castele și conace fortificate ?? De ce astea le vezi doar in Transilvania ”romanească ”?? Nu spune asta ceva românului mândru plin abia azi de baroni ??

  8. Mda Ilie de la scularie nu se dezice . Dar in loc sa „lege cateaua” , adica sa inchida gura , folosind eufemismul de „mahala”el o „intarita”. Mai Ilie ce ar fi sa te iei de mina cu @ esop , @ ghitza marghiteanu , @ corina maseloasa , 2 boul samaritean & Co si sa mergeti la pupat si lins de Jalensky? Doar urmaresti forumul „Cotidianul”plus altele si vezi cam care-i opinia populimii .Ori tu esti din ala care se „pisa”impotriva vintului ?Probabil ai vrut sa faci o metafora sau un „pamflet”cu „cateauadin fundul curtii”?Avea dreptate batrinul meu cind spunea : „unde-i un vagon de carte este si un car de prostie”!Sau Ilie ,esti nostalgic dupa vremurile vechi ? Cind se pupa poala pe la Tarigrad , Moscova si acum mai nou la Washigton , Kiev si Bruxelless ?Asta-i treaba ta , dar nu incerca sa ne convingi si pe noi. Mai lasa „mahalaua”si mahalagismele. Asculta-ti confratele „sculier”si n-o mai lua pe aratura …Parca tot asa a inceput tov. Coroiu ,pardon Cristoiu cu „proasta lui Dragnea”.Ai cam mult „praf de stele „pe epoleti Ilie…..Dar „daca-i ordin ,cu placere”, nu ? Sper ca trece asta Coco , nu ?

  9. Acum mahalalele abunda in mahalagioace de tipul Sosoaca, de copii care zbiara ca apucatii zicand ca se joaca pe ulite si si de catzele legate cu predilectie langa gardul cu vecinul.
    Referitor la copiii actuali, astia habar n-au de sotron, 9 caramizi, arcuri si sageti ptr tras la tinta, zmeie, Podul de piatra, sarit coarda, Tzurca, Tara tara vrem ostasi.
    Jocul actual este doar: De-a zbieratelea.

  10. …sa-i raspund ursuletului… marea toleranta a poporului roman fata de alogeni vine-sau este dovedita-si de inexistinta gardurilor, zidurilor…totusi, aceasta toleranta ar putea sa dispara…de ce… pt ca, nu-i asa?, pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti..cu toata consideratia, inclusiv arhitectura gospodariilor ardelene spune totul despre psihologia timpurilor, a locuitorilor…sa raspund direct piticului urs:
    Nu a fost nevoie de ziduri pt ca nimeni nu vedea un pericol in noii veniti!…

  11. @ vanatorul de troli . Mă, tu la care film te uiți bre ?? Românii, batalioanele, au trecut carpații inspre nord sau inspre sud ?? In Ardeal, cine-i român nu are mormântul bunicilor in Ardeal. Toți sunt vemnituri.. ba din est ba din sud.. Și culmea vin cu pretenția de a ocupa funcți de conducere.. Sunt cazuri..PREA MULTE, că sosește cu trenul cu o pungă de 1 leu, iar azi stă in palat, și nu ocupa decât funcții bugetate. Dar e mare patriot și flutură la terasă tricolorul decolorat.. Deci vezi un pic cine cum a fost cortorar migrant, sau urla pe străzi ”ablak”..șiazi iși rupe gura pe unde găsește proști..

  12. @maxtor: Mahalaua verticală era în anii de început (1960-1970) la fel cu aia descrisă în text: vecinii se salutau, puteai pleca de acasă și lăsai cheia unui vecin sa deschidă când vine copilul de la școală, se vizitau de zile festive, etc, etc…Dar cred că știi și tu asta și nu era doar in Timișoara ci în majoritatea orașelor și orășelelor din țară. Să nu mai vorbim de viața la „țară”! Era altă lume, care a cam luat-o la vale, spre prăpastie! Și pentru cei de la începutul comentariilor: care e legătura cu Putin??? Sunteți bolnavi?

  13. stoiane ai facut ce stii mai bine. Sa pupi dosurile unor dusmani ai Romaniei. Meteahna din famiglie…

  14. @ Marele Urs: Pentru tine si adunaturii din jurul tau sunt pregatite niste 7,62. Voua viniturilor din stepele Asiei asta va trebuie.

  15. @ Marele scUrs – mai „boaita”nu noi am venit „cortorari”din stepele calmuce. Si nu pe noi ne-a „cumintit”Otto, lasind doar fara nas si urechi pre (h)unii. Daca ii lasa fara testicule nu mai mormaiai pe forumul Cotidianul. Iar ti s-a facut dor de „opinca”? V-o putem transforma in steag national.Si da de la carute si corturi ati ajuns sa aveti „cetati”. De pe la teutoni si austrieci ,nu ? Te asteapta rudele la poalele Altailor. Fa drumul indarat. „Ioropianule”!!!!!

  16. Ce dor le este unora de mahalele trecutului .WCul era si atunci in fundul curtii , cele pe stil turcesc de te stergeai cu mina la fund .Gardurile erau niste derapanaturi ce tirziu au fost inlocuite .Bani in punga nu avea nimeni ca abia fusese facuta reforma si multi si-au curmat zilele .Laptele il cumparam de la alimentara din colt vrac si il duceam acasa fara a ne uita decit inainte altfel riscam al varsa jumatate si luam chelfaneala de la mama .In jurul nostru erau foarte multe case de evrei fiecare avind „pianul” ei .Am cumparat si noi (familia)o Pianina care din lipsa noastra , copiii fiind, de ureche muzicala, a trebuit vinduta unora ce stiu sa apese clapele .Vecinii erau unii de calitate la inceputuri , medici , profesori sau chiar scriitori asa cum erau cei ce mai ramasesera din familia lui Ionel Teodoreanu .O mare parte dintre ei , cei care au putut , au plecat spre Franta.La Alimentara de la colt de strada nu gaseai pui gata ambalati (tirziu au aparut si nu ii cumpara nimeni ) totul era cumparat in viu de la Piata din Cartier .Maslinele si brinza erau mincarea saracului .Fudulia gastronomica se numea „salamul de Sibiu .atunci cind a aparut sau coniacul frantuzesc de calitate ce ne-a bintuit unora tineretile petrecute prin barurile de noapte ale Bucurestilor din zona Universitatii .
    Dis de dimineata veneau cu cobilitele ,pline de bunatati , spre a ne vinde produsele , bunicile din marginimea Bucurestilor (era unde va bariera Vergului acolo unde era si tirgul de vechituri ).Apoi totul s-a schimbat .Filmele occidentale numai aveam la cinema , tigarile din occident disparusera ,totul era vindut pe sub mina .Nu pot uita prima geaca facuta din cojoc , gen Alain Delon ,cumparata cu 3000 de lei (un salariu baban ) de la o veche cunostiinta feminina de undeva de prin zona magazinului Victoria .Apoi a venit revolutia cu tot ceea ce stiti sau uneori nu stiti .

  17. In ebraică mahala înseamnă boală. De aici m-am oprit cu citirea articolului.

  18. …pt plus:prietene, tu ai fost strungar…eu am fost implicat…sa-ti povestesc:bunicul din partea mamei a fost negustor…moartea-probleme cu rinichii-l-a gasit la cluj…nume de floare, distinctiv…l-am gasit, dupa eforturi mari, cu resurse si mijloace de stat, in scop personal, sub nume maghiar…eu tocmai demonstram toleranta noastra, iar tu ma sprijini, si nu numai pe mine, argumentezi razbunarea…bai, jegule, voi ati aparut in urma cu 1000 de ani…unde crezi ca au fost ingropati nativii din aceasta zona?…ia zi, migratorule, stii de unde vii, unde-ti sunt ingropati stramosii?… vezi tu, oamenii ca tine, lipsiti de darul gandirii, fundamentalisti fara argumente sunt vinovati de ce se intampla, in acest moment, pe glob…nu ai avut curajul sa postezi pe nick-ul tau consacrat la ultimul articol al profului marga pt ca nu ai fi avut argumente…pt cultuea ta generala, linia mea paterna-blonzi, ochi albastri si nume intalnit numai in ardeal-are tot arborele ingropat acolo, din vremuri uitate de timp…repet intrebarea:inainte de anii 900, unde ingropau neamurile tale inaintasii?…

  19. Rog pe cei de la Cotidianul sa inceteze in a mai posta articolele acestui specimen

  20. Propun că fiecare articol publicat să aibă la final un sondaj cum e cel de pe prima pagină, simplu, va plăcut nu va plăcut, pentru că nu toți „autorii” merită să le comentăm lăturile nearuncate în fundul curții ci publicate fără rost. Oricum nu mai citesc „operele” unor autori știindu-le stilul.

  21. Zdrelea nu era oaspete,este HOT! Din pacate,prea multi caini stau in spatele curtii cand ei ar trebui s-o pazeasca si de talhari dar si de complicii lor!

  22. Când vin ospeții legi câinele domnule Ilie, dar când vine cerșetorul care după ce nu se mai satură de cât îi dai îți și înjură la plecare neamul, ești România lui Iohannis, Ciucă și Ciolacu adică sat fără câini. Dacă poți să numești cățea o româncă chiar deplasată uneori ca să slăvești un ucrainean românofob ești o jigodie domnule Ilie Stoian.

  23. Rezultatele cercetărilor arheologice atestă că teritoriul pe care se află Bucureștiul a fost locuit neîntrerupt încă din epoca paleolitică (așchii tăioase din cremene, un „nucleu” de silex descoperite pe malul Lacului Fundeni, carierele de nisip din Pantelimon, dealurile de la Mihai-Vodă și Radu-Vodă). Au fost scoase la iveală numeroase așezări neolitice: din perioada culturii Dudești (pe malul Lacului Cernica, pe malul Lacului Fundeni); din perioada culturii Boian s-au găsit urme la Glina, Dudești, Cățelu, Bucureștii-Noi, Giulești, Dealul Spirei, Pantelimon. La Cernica s-a găsit una din cele mai mari necropole din Europa din perioada Boian. În morminte s-au descoperit și „perle” din minereu de cupru, cele mai vechi din țară și printre cele mai vechi din Europa.
    Din perioada culturii Gumelnița s-au găsit așezări la Glina, Jilava, Măgurele.
    S-au descoperit urme din cultura Tei (a doua etapă a bronzului): securi de bronz, cuțite, ace, vârfuri de săgeți etc., precum si din epoca fierului, în special din partea a doua a epocii, care coincide și cu începutul culturii geto-dacilor.
    Argedava sau Sargedava era o așezare getică, reședință începând cu o căpetenie dinainte de Burebista. Menționată în decretul dyonisopolitan [1] în cinstea lui Acornion din Dionysopolis.
    Cetatea geto-dacica Argedava era situată în localitatea actuală Popești din zona Bucuresti, aceasta fiind cea mai importantă așezare din Câmpia Munteniei, în care se presupune că și-a avut reședința BASILEULUI Burebista/80-44 BC.
    Urme ale culturii Dridu s-au gasit în Pipera, în Bucureștii Noi, în Piața de Flori, la Crângași și la Giuleștii-Sârbi au fost descoperite așezări ale populației vechi românești din secolele X-XI, iar în pădurea Pantelimon, pe malul Lacului Tei, așezări din secolele XII-XIV.

  24. Curtea Veche este prima curte domnească din București fiind construită de către Mircea cel Bătrân. Printr-un document al domnitorului Mircea cel Bătrân din 1410 Bucureștiul este numit „Cetatea noastră”. Pe locul în care ulterior va fi construită curtea domnească, Mircea cel Bătrân construiește o cetate, undeva între anii 1386-1418. Cetatea avea ziduri de cărămidă și era înconjurată de șanț de apărare.
    Prima atestare documentară certă a Bucureștiului datează din 1459, Vlad Țepeș petrecand patru din cei șase ani de domnie „în cetatea București”. În secolul al XV-lea, Vlad Țepeș, domnul Țării Românești, consolidează cetatea construită de Mircea cel Bătrân și o ridică la rangul de reședință domnească, alternativă celei de la Târgoviște. Încă din 1458 Vlad Țepeș le scria brașovenilor cerându-le meșteri în zidirea cetăților. Într-un document din 10 august 1460 Vlad Țepeș amintește de ex ‘castro fluvi Domboviche/Castrum Bokoryscha, Bocerestya, Bocoresth’ (cf. urmelor arheologice păstrate a fost identificată aceasta prima cetate a Bucureștilor, o cetățuie situată pe malul nordic al Dâmboviței). Primele date certe despre Curtea Veche le avem din documentele de pe vremea lui Radu cel Frumos, acesta mutand scaunul domnesc la București.
    Întreaga Curte Domnească era formată dintr-un palat – Palatul Voievodal, o biserică – Biserica Buna Vestire/Biserica Curtea Veche, case cu saloane de recepție, cancelariile domnești, grajduri și grădini.
    Astfel, URME de locuire SEDENTARA si CONTINUA a zonei orasului Bucuresti dateaza inca din NEOLITIC/6000 BC. Cetatea de scaun a basileilor geto-daci/Argedava s-a gasit tot in zona Bucurestilor. Curtea Veche (cea MEDIEVALA) din București A AVUT atat ziduri de cetate medievală (cu rol de APARARE contra invadatorilor turci/Mohamed II), cat si cat un PALAT DOMNESC construit in cel mai PUR stil Românesc .

  25. Un articol bun , interesant , cu umor si tristete . Evident , nu este pt. oricine . PT. textierii psd-pnl sigur nu este !

  26. Mi se pare mie ,sau este vorba aici de Ursula noastra draga de la Bruxelles ?

  27. La mine cateaua e libera si mereu composteaza cate un lingau. Are ea asa o dambla. In rest e cuminte.

  28. <>

    Da,asa-i .. insa nu intelegi tu substratul!
    Noi intotdeauna am folosit „mahala” ptr ptr a descrie o invalmaseala si o dezordine ,intr-un ambit de case (aproape bordeie) si strada din piatra ,acoperita de mizerie, insotit locul de mirosuri de gunoi si „plebea” betivi i murdari care fluiera minore, domnisoare la mini joupe .. de asta ne aminteste canibalismul „mahala”.(ma doare in cot din ce limba provine 😀 )

  29. Un articol infect, pe potriva caracterului autorului, ilustru lingau.
    Oare ce-ar fi zis locuitorii mahalalei lui stoian (structurata in jurul bisericii, aflam) de un asa musafir – care canta la pian fara maini si in tara lui inchide biserici si scoli romanesti?
    I-ar fi inchis doar usa in nas sau l-ar fi si luat la pietre?
    Ca autorul degeaba a trait in mahala, s-a grabit prea tare sa ajunga un biet parvenit …

  30. @ kicsit medve:
    O minciuna, in ardeal n-a mai ramas aproape nimic fortificat, totul a fost distrus de austrieci in urma revoltei lui francisc rakoczi al II-lea, dupa 1711.
    Ce mai vedem fortificatie a fost fie construit de austrieci (forturi vauban – de care si bucurestiul e plin in jur) fie refacut de romani (deva de pilda).
    Bucurestiul a fost capitala in locul altora: campulung-curteadearges-targoviste, TOATE fortificate (de pilda bietul carol robert pierde vremea in fata curtii de arges ANTE MUROS, inainte de a fi batut groaznic la posada). Era nevoie sa fie aproape de raiaua giurgiu pentru ca domnul (de regula numit de sau cu girul turcilor) sa gaseasca protectie in fata hicleniei boierilor (de multe ori sprijiniti de unguri).
    Cu buda n-ai cum sa te lauzi: a fost un oras pur si simplu GERMAN – de fapt ca toate orasele din ungaria si ardeal (germane sau/si italiene). Sub turci decade desigur, in favoarea capitalelor de pasalac nagyvarad si temesvar; inca 100 de ani de ocupatie si ajungea o ruina.

  31. si la sfirsit dadusi cu mucii in fasole…
    ca vorba aceea, trebuia sa accentuezi ca ai stat im Militari si in golania vestejita din Sfintzii Voievozi zona exproiata bineinteles de comunisti si locuita de venetici
    ai luat bani pentu articolul asta ?

  32. groapa de eugen barbu. asta este Romania de 33 de ani, dar autorul nu vede imbarligatura si „mahalaua” decat de 3 ani? wow. asta spune tot despre autor…shhh… hear no evil, see no evil, speak no evil…

  33. BA, GIGA ScurSule,

    IAR ai inceput sa lasi Bale Sovine si Rsiste TAMPITE ?

    Catatile din Ardeal au fost facute la ADAPOSTUL Tarilor Romane.
    Iar in Tarile Romane, TURCII, Fratzi cu Bashkirezii tai, au ordonta sa fie DISTRUSE>

    Asa ca mintzi uraaat, ca si tine, PUTZI a Consum de Materii Scarboase … 🙂
    Sa termin cu AXON si iti vie si teiRandul.

    Te voi cauta in Urma cu un An pe Froum, ca sa am Material de Mitshtockarit Bashkirezi Inraiti de ALIENul Strabum intrat in Danshii !

    Mai STII cum a … 🙂 INTRAT Primuu’ Aleien in Astronaut ?

  34. PARTEA INTAIA
    SI, daca ‘NU ERAU ROMANI IN ARDEAL” inainte de … 🙂 1860, atunci:

    Cine v-a FXXXT in Toate sesnurile la 1784 ?

    NU Alde HOREA cu Acceptul lui Franz al Doilea, intial scarbit de VOI, da’ adus la Cotetzul Ratziunii de Stat Habsburgic pe Canale Secrete si care l-a LASAT pe Horea …

    De atunci ati luat Frica Romanilor si v-ati napustit in Arhive sa rasuciti Istoria cu Alde Roessler.

    Pana ATUNCI, asa de siguri erati ca NIMIC nu va va da Jos din Boieriei Bashkireza achizitionata cu SALBATICIA Cunoscuta, ca recunoasteatzi ca :

    RomaniiERAU inArdeal cand Alde Tuhutum, nemancati si taiati de la Jafuri si Crime SALBATICE in Europa de Germani, la Lechfeld s-au dus prin Padurea IGFON si au descoperit pe ROMANI si SLAVI, inca neasimilati INTRU … 🙂

    Na, Sa crapi, ROMANI !
    Ati sustinut ca de atunci i-ati TINUT in „Aspra DISCIPLINA”. adica Tzeapa si Furcile de la M\arginile tuturor Satelor din Ardeal.

    Pana ATUNCI l-ati acceptat cu Mandrie pe Notarul ANONIM.
    Dupa, v-a putzit Cerneala de pe Pergamentuu; lui … 🙂

    La 1437 pe CINE ati taiat in Bucati de OM, dupa Rascoala de la Bobalina, de curgea Oltul in Tara Romaneasca cu BUCATILE de OM, Maini, Picioare …

    NU erau ROMANI in Ardeal la 1437 ?

    Norocul VOSTRU au fost Turcii, ca ne-au tinut ocupatzi in Razboaie.
    Da’ SI Petru Rares, SI Alexandru Lapusneanu v-au cam FXXXT pana in Inima Ardealului … 🙂

    Ca AVEAU Coniucrarea ROMANILOR din Ardeal !

  35. PARTEA A DOUA
    Si pe CINE obliga un Rege de Anjou, fiul Caftituui la POSADA (AUUUU !Te doare tare … 🙂 la 1330 sa treaca la CATOLICISM, adica sa se UNGURIZEZE ?

    Pe ROMANII Viteji din Maramures BA, ABUNDENT ScurSule care esti … 🙂

    Pe CINE au gasit Alde Arpad in Panonia ?
    Pe Pastores Romanorum, BAA 🙂

    SINGURA Ocaziune sa va de Bashkirizatzi a pierdut-o Mihai Voda Vitreazul la Miraslau, ca erati asa de SPERIATI de el,

    ca tremuratzi cu Izmenele in Vine si numai Arogantza de CAFTANGIU Dur a lui Mihai, cares-a lasat pcalit de Anonimul BASTA, care niciodat NU a luptat DIRECT.

    v-a salvat de le RE-INTOARCEREA la Omenie, adica la ROMANII CE ati fost inainte de a va unguri … 🙂

    BAaaa ! Intzeleg sa consumati Diverse Materii PUTUROASE, in Scop Patriotic Bashkirez, da” NU sa mintziti BAaaa !
    In Haluu’ ASTA, ca Niste MAGARI, infometti, insertatzi si baturi cu Batele ZILNIC la Cururile pline de Balega Bashkireza, ca sa se lase de a mintzii cu asemenea Lipsa de Rushinare …

    Racnete de Magar Bashkirez … 🙂

    Voi, distrugeti si pe Bietii MAGARI, infectandu-i cu ALIENs din VOI si incep si Aia sa RAGA Fake, ca SI VOI, Magarilor Mincinosi la Extrem … 🙂

    Poate se TREZESC si va iau in Copite !
    Fereasca Dumnezeu CE Copite pot aplica Magarii, mai tari decat KungFUs lu’ Brce Lee … 🙂

    Hai ca ma bucurai MITSHTOCKARINDU-te COPIOS azi … 🙂
    Pai CE sa itiz fac, Draghem daca NU ai Astampar, ALIENuu’ din Tine, dirifjat de DREACuu’ nu te lasa linistit LA si IN Ilona TA ?

    SAU ai … f’un ILON (Musk) … 🙂
    Du-te l Ala, ca este fierbinte … 🙂
    Si UMED, ca UDEMereiii …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.